• campania este desfăşurată, în contextul începerii noului an şcolar, de către Poliţie, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Siguraţii de Urgenţă, Centrul de Prevenire, Evaluare, Consiliere Antidrog şi Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane • vineri, au fost împărţite materiale informative într-un centru comercial, iar în weekend, acţiunea a continuat în municipiu şi în oraşul Ianca • până pe 20 septembrie, activităţile de prevenire se mută în şcoli
Poliţiştii brăileni, jandarmii, pompierii, reprezentanţii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au dat startul campaniei “10 pentru siguranţă”. Campania cuprinde activităţi de prevenire şi va pune accent pe creşterea gradului de informare a elevilor, părinţilor şi profesorilor, pentru evitarea implicării copiilor în evenimente negative.
Înainte cu câteva zile de începerea noului an şcolar, reprezentanţii instituţiilor judeţene brăilene ale Ministerului Afacerilor Interne au fost prezenţi în incinta complexului comercial Promenada Mall Brăila. Aceştia au discutat cu 1.800 de persoane şi au distribuit 3.750 de materiale informativ-preventive (flyere pentru părinţi, orare, semne de carte, flyere şi calendare cu recomandări pentru copii).
“Campania are ca scop creşterea gradului de informare a elevilor, părinţilor şi profesorilor privind riscurile de victimizare a minorilor pe drumul spre şcoală sau spre casă din unităţile de învăţământ şi zonele adiacente acestora. (...) Părinţii au fost informaţi cu privire la măsurile de siguranţă pe care trebuie să le aibă în vedere pentru a preveni implicarea copiilor în evenimente negative pe drumul către şcoală sau spre casă, în incinta sau zona adiacentă unităţilor de învăţământ, atunci când sunt singuri acasă sau când ies cu prietenii, dar şi referitor la siguranţa pe internet, prevenirea traficului de persoane şi a consumului de droguri”, se arată într-un comunicat de presă emis de IPJ Brăila.
Sfaturile pe care le-au oferit oamenii legii părinţilor vi le arătăm aici, deoarece, chiar dacă nu aţi fost prezenţi la acţiune, este bine să ştiţi cum să preveniţi evenimentele negative: “Ascultaţi ceea ce vă spune copilul şi comunicaţi cât mai mult cu el. Învăţaţi-l să recunoască situaţiile periculoase sau deranjante şi repetaţi cu el modalităţi de ieşire din confuzie, derută sau jenă. Fiţi prietenul copilului dumneavoastră! Vorbiţi cu el despre cine îi sunt prietenii şi cunoştinţele! Eventual, invitaţi-i acasă sau ieşiţi împreună în parc, pentru a le putea observa comportamentul. Nu lăsaţi copilul să meargă singur sau cu prietenii în locuri izolate sau după lăsarea întunericului! Explicaţi-i copilului că respectul faţă de adulţi nu înseamnă supunere oarbă faţă de aceştia. Dacă la televizor apare o ştire sau o emisiune despre abuz sexual, nu schimba postul! Folosiţi acest prilej pentru a discuta cu copilul, a-i explica pe înţelesul lui noţiunile respective şi modul în care el însuşi s-ar putea apăra”, potrivit comunicatului de presă.
Minorii au primit, la rândul lor, următoarele sfaturi: pe drumul către şcoală sau casă, să evite să folosească telefonul mobil şi să fie foarte atenţi la ce se întâmplă în jurul lor; să nu intre în vorbă cu necunoscuţii şi să nu plece nicăieri împreună cu aceştia; să nu accepte să facă parte dintr-un grup de prieteni care au obiceiuri nesănătoase (consumă alcool sau tutun); să reziste în faţa tentaţiilor de a consuma droguri; să traverseze strada doar pe la trecerea de pietoni şi la culoarea verde a semaforului şi să se asigure înainte; să nu ia cu ei la şcoală obiecte de valoare sau sume mari de bani; să discute cu părinţii şi profesorii şi să le ceară ajutorul atunci când sunt ameninţaţi ori şicanaţi de colegi; să-şi trateze colegii cu respect şi toleranţă, să comunice civilizat şi să nu dea curs provocărilor; să nu se împingă sau să-şi lovească colegii, nici măcar în joacă, altfel se poate ajunge la lucruri grave; dacă sunt martori la o ceartă sau încăierare între elevi, să anunţe imediat cadrele didactice sau personalul de pază.
Acţiunile campaniei au continuat şi în weekend în municipiul Brăila şi oraşul Ianca. Până pe 20 septembrie, aceste acţiuni de informare şi prevenire vor fi concentrate în unităţile de învăţământ din mediul rural şi urban.