«Șoșocarul» Ionel Alexandru compară «Planul Simion» cu țeapa FNI | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Șoșocarul» Ionel Alexandru compară «Planul Simion» cu țeapa FNI

•  liderul filialei brăilene a SOS România, partidul europarlamentarului Diana Șoșoacă, prof. dr. Ionel Alexandru a analizat recent propunerile pe care George Simion, președintele AUR la nivel național, le face în apropierea Alegerilor Prezidențiale de a oferi apartamente la 35.000 euro sau subvenționarea unor credite bancare de către stat • acesta susține că ”Planul Simion” este pur și simplu demagogic și total ieșit de pe șine când vine vorba despre realitatea economică • de asemenea, Alexandru a dorit să amintească faptul că potrivit Constituției României, președintele nu are asemenea pârghii pentru a pune în practică promisiunile lui Simion

 

Președintele SOS România Brăila, prof. dr. Ionel Alexandru, consideră planul liderului AUR George Simion pur demagogic și rupt de realitate. Șeful partidului europarlamentarului Diana Șoșoacă la Brăila a analizat propunerea pe care Simion le-o face românilor de a încheia un contract de înscriere în planul său, prin care le promite apartamente sau subvenționarea de la stat a unor credite bancare, ambele în praguri de la 35.000 euro și până la 70.000 euro. Alexandru a dorit să compare în mod ironic promisiunile făcute de Simion cu cele ale afaceristului Sorin Ovidiu Vântu pe vremea când exista FNI (Fondul Național de Investiții), ce a funcționat ca un joc piramidal ce a condus la falimentarea multora dintre români.

Totodată, membru al Constituantei, Alexandru a dorit să facă și o analiză tehnică asupra a ceea ce propune George Simion, pentru a le dovedi oamenilor că președintele României nu are astfel de prerogative conform Constituției.

”O să plec de la Sorin Ovidiu Vântu, care spunea: «Dormi liniștit, FNI veghează pentru tine»! Parafrazându-l pot spune la fel: «Votează liniștit AUR, Simion lucrează pentru tine»! Pentru că asta este formula care se potrivește «Planului Simion», plan demagogic, care nu are nici o legătură cu economia de piață ce există acum. Acesta crede că dacă va reuși să mintă o serie de cetățeni să îl voteze la președinția României, va putea să pună în practică un astfel de plan în calitate de președinte?! El, în primul rând, nu cunoaște atribuțiile președintelui României. Adică, practic, habar nu are de Constituția României. Asta e realitatea!”, a declarat Alexandru.

Șeful SOS România Brăila a continuat prin a explica faptul că doar Guvernul ar putea să pună în practică o astfel de strategie, însă chiar și așa, nu ar fi deloc simplu.

”Președintele țării are atribuții în politica internă și externă, dar cele mai multe sunt în domeniul politicii externe și de apărare. Așa cum prevede capitolul din Constituție privind președintele României. Însă, din punct de vedere economic, președintele nu are nici un fel de atribuții. Totul depinde de Guvern. Iar în cazul Executivului, ca să pui în practică un astfel de plan, trebuie în primul rând să câștigi alegerile cu majoritate de peste 50%, ca să poți să formezi Guvernul, să ai ministrul economiei naționale, să ai toate ministerele cheie. Vă dați seama, dacă ar fi să câștigi cu 51% formezi guvernul, dar dacă faci o coaliție pentru asta, s-ar putea ca anumite ministere cheie din punct de vedere economic să pice la alt partener de coaliție. În concluzie, ceea ce prevede el, dobânzi 0, finanțare cu 35.000 euro pentru apartament cu două camere, 50.000 euro pentru  apartament cu trei camere și așa mai departe, este o propunere demagogică. Încearcă să îi păcălească pe români. Dar majoritatea oamenilor cu care am discutat nu au încredere într-un astfel de plan. Așa cum și dumneavoastră bănuiesc că sunteți convins, el nu este realizabil. Este un plan demagogic de a înșela alegătorii care vor veni la vot. Din punctul meu de vedere nu are nici un fel de bază economică. De aceea am spus că se aseamănă cu FNI-ul lui Sorin Ovidiu Vântu. Probabil că Simion vrea să îi ia locul țeparului care a băgat în faliment sute de mii de români”, a mai afirmat sursa citată.

 

«Eu nu am văzut nici un astfel de mesaj similar al liderilor europeni»

Faptul că George Simion a afirmat că în prezent sunt atât lideri europeni cât și din SUA care vin cu astfel de planuri de campanie pe Ionel Alexandru nu l-a impresionat prea tare.

”Repet, dacă vă uitați în Constituție, președintele nu are absolut nicio atribuție economică. El nu poate să naționalizeze vreo bancă, să reducă vreo dobândă. Să plafoneze anumite prețuri ale materialelor de construcție. Să impună constructorilor anumite scheme. Nu sunt lucruri constituționale. Și dacă o luăm așa, nici Guvernul nu poate să facă foarte multe. Dar în primul rând planul acesta nici nu trebuia lansat pe piață. Vinzi pielea ursului din pădure, nu?! Tu crezi că vei câștiga alegerile, vei forma guvernul și că vei pune în practică un astfel de plan. Dar stai să vezi ce rezultate ai la alegeri. Ce vrea el? (n.r. – George Simion) Să îl voteze oamenii. Dar crede că românii sunt proști?! Sunt convins că nu va ajunge niciodată președintele României în condițiile în care toată lumea îl cunoaște pe Simion ca unul care a făcut o serie de greșeli catastrofale. Ca să fie clar: președintele României nu are nici un fel de atribuții. Restul este gargară, vorbărie și propagandă electorală”, a afirmat Alexandru.

Mai mult, acesta a precizat că este convins că și omul de afaceri Florin Cîrligea, liderul AUR Brăila, înțelege foarte bine acest subiect, însă se află într-o poziție delicată și nu poate spune adevărul, dat fiind faptul că planul aparține șefului său de partid.

”Eu nu am văzut nici un astfel de mesaj similar al liderilor europeni. Și în Europa există tot o economie de piață ca în România, nu? A, dacă Simion crede că revenim la comunism, că îi ia locul lui Ceaușescu și stabilește totul prin Comitetul Central, cum se întâmpla în perioada comunistă, asta e altceva. Dar eu zic că nu are rost să comentăm astfel de poziții. Am văzut că a făcut și o paralelă cu americanii. În primul rând, noi nu ne comparăm cu America. Dar și acolo e tot propagandă electorală, pentru că și Kamala Harris este tot în campanie. Dar ce a propus ea oricum e cu totul altceva decât ce propune Simion. De aceea revin la Sorin Ovidiu Vântu și vă spun: «Dormiți liniștiți că Simion vă face case, câte doriți!» Ideile pe care le-am prezentat sunt bazate pe anumite principii economice, care nu pot fi trecute cu vederea. Sunt lucruri de care și Florin Cîrligea își dă seama, sunt convins, dar este într-o situație delicată, Simion e șeful lui de partid și nu are cum să comenteze”, a conchis șeful SOS România Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro