Mergi la conţinutul principal

«Şpagă pentru pensia de boală». Primul termen la instanţa superioară, prima amânare

ajunsă pe rolul Curţii de Apel Galaţi, cauza în care inculpate sunt doctoriţele Ana Boală, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, a avut primul termen pe data de 6 martie • judecătorii nu au luat vreo decizie, ci au dispus amânarea pentru luna aprilie, în vederea pregătirii apărării • în primă instanţă, doctoriţele de la Serviciul de Expertiză Medicală, acuzate de luare de mită, au primit închisoare cu suspendare, fiind formulat însă apel, atât de inculpate, cât şi de procurorii DNA

 

Sentinţa finală în dosarul “Şpagă pentru pensia de boală” se lasă aşteptată. Acum două zile, judecătorii Curţii de Apel Galaţi, unde a ajuns cauza după ce s-a formulat apel, atât de către inculpate, cât şi de procurorii DNA, au dispus prima amânare. Se va relua judecata pe data de 10 aprilie, până atunci urmând să se angajeze apărător ales şi să se pregătească apărarea, acesta fiind motivul amânării cauzei, după cum se arată pe site-ul instanţei.

Reamintim că, în data de 17 octombrie 2016, s-a dat condamnarea de către Tribunalul Brăila, iar dosarul a fost înregistrat la instanţa superioară în ziua de 1 februarie 2017. Pe 6 martie a fost primul termen de judecată.

La prima instanţă, dr. Boală Ana, şef al Serviciului de Expertiză Medicală, a fost condamnată la o pedeapsă principală de 3 ani închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Ea trebuie să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Brăila. La rândul său, inculpata Ţone Rodica a primit tot o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, tot cu suspendare, plus muncă neremunerată în folosul comunităţii. Cea de-a treia inculpată în acest dosar, dr. Andreicuţ Cristinel, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 4 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Judecătorii Tribunalului Brăila le-au pus la plată pe cele trei doctoriţe acuzate de luare de mită, fiind vorba despre 125 de pacienţi care au dat în total suma de 10.476 lei şi 100 de euro.

Activitatea serviciului s-a dat peste cap în ziua de 16 iunie 2015, când s-a desfăşurat flagrantul procurorilor DNA. Nimeni nu s-a aşteptat la ceea ce avea să urmeze, doctoriţele şi asistentele fiind luate de anchetatori şi duse la audieri, în timp ce pacienţii care aşteptau să dea bani pentru a fi scoşi la pensie au fost trimişi acasă şi reprogramaţi în zilele următoare.

Ce s-a întâmplat în spatele uşilor au relatat chiar procurorii DNA. La data de 16 iunie 2015, chiar ziua când s-au efectuat descinderile la sediul Serviciului de Expertiză Medicală, de pe strada Grădinii Publice, inculpata Cristinel Andreicuţ a primit suma totală de 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi. Procurorii au stabilit că era vorba de sume cuprinse între 50 şi 200 lei de fiecare pacient, oferite medicului în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu, respectiv pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale, în vederea obţinerii pensiei de handicap. Tot în ziua respectivă, şeful serviciului, dr. Ana Boală, a primit, la rândul său, suma de 500 lei de la un pacient, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Procurorii au stabilit că şi dr. Ţone a primit mită de la pacienţi, în ziua descinderilor.

În data de 3 mai 2016, procurorii DNA Galaţi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatelor Ana Boală, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, acestea fiind acuzate de procurori că au luat mită în formă continuată. În rechizitoriul întocmit, se arăta faptul că “în perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, inculpata Boală Ana, medic specialist de medicina muncii, având ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap, în schimbul unor sume de bani, persoanelor care nu se încadrau în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii de handicap. Concret, în perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, inculpata Boală Ana a primit de la un număr de 69 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă, diferite sume de bani cuprinse între 50 şi 500 lei, totalizând 3.885 lei, produse alimentare şi nealimentare”. La fel a procedat şi inculpata Rodica Ţone, care a primit de la 68 de pacienţi diferite sume de bani cuprinse între 10 lei şi 100 euro, totalizând 4.810 lei şi 100 euro, produse alimentare şi nealimentare.

Cele trei doctoriţe acuzate de comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată şi-au recunoscut faptele, iar asta le-a ajutat la obţinerea unei pedepse mai uşoare în primă instanţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro