«Şezătoare în satul meu», o călătorie în timp pentru generaţia copiilor de astăzi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Şezătoare în satul meu», o călătorie în timp pentru generaţia copiilor de astăzi

• la finele săptămânii trecute, copiii din Parohia Ianca şi cei din Movila Miresii au avut ocazia de a participa la o şezătoare, aşa cum obişnuiau bunicii noştri în urmă cu zeci de ani • cei mici au aflat cum funcţionează un război de ţesut, cum se face un coş de nuiele, iar la final au cântat şi au dansat • evenimentul a avut binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos

 

Copiii din Ianca şi din Movila Miresii s-au întâlnit, vineri, la şezătoare, eveniment binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Desfăşurat în sala de sport a Liceului Teoretic “Constantin Angelescu” din Ianca, acesta a fost organizat de Parohia Ianca 1, în colaborare cu unitatea de învăţământ şi Asociaţia “Muzeul” din Ianca, în contextul Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română.

Copiii, îmbrăcaţi în porturi populare, au strâns o sumedenie de informaţii despre istoria satului românesc şi despre muncile care-i ţineau ocupaţi pe bunicii lor. Programul întâlnirii a cuprins interpretarea de cântece tradiţionale româneşti, poezii şi scenete tematice specifice satului românesc, precum şi mai multe ateliere de lucru: ţesut la război, cusut ie, confecţionarea de coşuri din nuiele de răchită, prepararea unor produse româneşti de post şi prezentarea unor plante medicinale şi a mijloacelor utilizate de bătrânii satului pentru vindecarea sau ameliorarea anumitor afecţiuni. “Prin şezătoare s-a dorit scoaterea în evidenţă a portului popular al zonei, a obiceiurilor şi îndeletnicirilor ţărăneşti, dar şi familiarizarea tinerilor cu viaţa şi trăirea înaintaşilor noştri din această regiune a ţării. De asemenea, scopul manifestării a fost de cultivare a sentimentelor de respect pentru valorile tradiţionale româneşti, prin implicare şi conştientizarea tinerilor şi a membrilor comunităţilor locale în cunoaşterea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc din zona Câmpiei Brăilei”, potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care au oferit mai multe detalii despre eveniment printr-o postare pe pagina de Facebook.

Încântarea copiilor faţă de activitatea organizată a fost mare, căci au putut atinge obiectele vechi şi chiar încerca şi ei să confecţioneze un coş de nuiele, să cioplească, să înţeleagă cum funcţionează un război de ţesut, au curăţat ştiuleţi de porumb şi au cântat şi dansat, exact ca la şezătorile de altădată. “Tinerii participanţi s-au arătat bucuroşi şi impresionaţi de cele văzute şi trăite, pentru mulţi dintre ei experienţa de astăzi constituindu-se într-un imbold pentru a căuta şi afla mai multe despre satul românesc, reper şi bază a plămădirii noastre ca neam”, se mai arată pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

La final, tinerii participanţi şi îndrumătorii lor au primit din partea organizatorilor diplome de recunoştinţă, cărţi de rugăciune, icoane şi alte daruri.

“Mulţumim directorului Liceului Teoretic Constantin Angelescu din Ianca, Ştefănuţ Dragomir, doamnelor învăţătoare Mirela Epureanu, Alina Cociaş Chiru, Luiza-Loredana Câmpeanu, Elena Bobe, domnului învăţător Costel Gheţu şi domnului Ion Bărbuceanu, pentru implicarea exemplară în realizarea acestei manifestări culturale”, a spus preotul paroh Cristian Cosmin Ion, din Ianca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro