«Şapte centre after-school, în toate cartierele oraşului, înseamnă o mână de ajutor dată familiilor tinere» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

«Şapte centre after-school, în toate cartierele oraşului, înseamnă o mână de ajutor dată familiilor tinere»

În urmă cu două zile, Cătălin Boboc, candidatul PNL la Primăria Brăilei, ne-a transmis cel de-al treilea angajament concret cu care intră în "Bătălia pe proiecte".
Boboc a fost primul şi singurul până în acest moment care a intrat în această cursă, promiţând, cu demisia pe masă, 2.500 de locuri de muncă în doi ani şi rezolvarea problemei câinilor fără stăpân în aproximativ un an. Detalii despre modul în care candidatul PNL consideră ca va reuşi să se ţină de cuvânt puteţi găsi pe site-ul ziarului nostru, la secţiunea "Bătălia pe proiecte. Fapte, nu vorbe. Proiecte, nu promisiuni".
Reamintim că ziarul nostru a lansat campania "Bătălia pe Proiecte", pe 9 aprilie, după modelul celei derulate la alegerile locale din 2012. În încercarea de a schimba măcar un pic modul de a face politică la Brăila şi de a tempera "valul" de promisiuni deşarte şi de "viziuni" fără acoperire din timpul campaniilor electorale, ziarul nostru le propune cititorilor şi candidaţilor la alegerile locale o platformă de dezbatere axată pe PROIECTE REALIZABILE. Deşi ne aflăm în plină campanie electorală, în afară de Cătălin Boboc, niciun alt candidat nu s-a "îngrămădit" să ne trimită vreun proiect concret, garantat cu demisia pe masă, deşi această promovare este gratis. Drept urmare, cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a întocmit nişte adrese oficiale, care în scurt timp vor ajunge la TOŢI candidaţii la Primărie. Dacă noul nostru demers va avea vreun ecou rămâne de văzut. Proiectele asumate de candidaţi vor fi mediatizate de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" şi se vor afla la dispoziţia cititorilor noştri pe site-ul www.obiectivbr.ro până la finalul campaniei electorale.

Candidatul liberal la Primăria Brăila, Cătălin Boboc, crede că una dintre principalele preocupări ale unui primar este susţinerea educaţiei, dar şi a familiilor tinere, care au nevoie de sprijin pentru a-şi creşte copiii. Concret, în oraş trebuie să existe creşe suficiente, dar şi centre after-school, adică "şcoală după şcoală", acolo unde elevii să beneficieze de o masă caldă şi să îşi poată face temele, supravegheaţi de cadre didactice. Contribuţia părinţilor ar urma să fie modică, iar copiii bine îngrijiţi. "Este important pentru un părinte activ, care uneori munceşte şi zece ore pe zi, să îşi ştie copilul în siguranţă, că mănâncă o masă în condiţii civilizate şi că, atunci când vine să îl ia acasă, poate să se plimbe sau să se joace cu el, nu să se apuce de făcut teme", a punctat candidatul liberal.

Un pariu personal

Cătălin Boboc a identificat în municipiul Brăila cel puţin zece spaţii în care au funcţionat şcoli sau licee, care acum sunt închise. Primele centre after-school vor fi amenajate la şcoala 6, de pe strada Gării şi la şcoala 3, din Barieră, care este şi monument istoric, iar acum zace neutilizat. În funcţie de starea clădirilor şi de cum se pretează spaţiul pentru o astfel de activitate, există şi alte clădiri abandonate acum, care ar putea fi amenajate ca şi centre after-school: Liceul "Constantin Brâncuşi", Grădiniţa nr. 43 din Hipodrom, Grădiniţa nr. 50 de pe str. Industriei, Grădiniţa nr. 14 de pe Aleea Ghioceilor, Grădiniţa nr. 10 de pe str. Şcolilor, Grădiniţa nr. 16 de pe str. Ştefan cel Mare.
Refacerea clădirilor actuale se poate realiza prin bani atraşi din Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa Prioritară 3, Planul de intervenţie 3.1- Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice. Fondurile permit atât consolidarea imobilelor, cât şi refacerea izolaţiei termice de la acoperiş până la subsol, schimbarea ferestrelor, izolarea pereţilor exteriori. Vor fi înlocuite circuitele electrice, iar faţadele clădirilor vor fi refăcute. Corpurile de iluminat din interior vor fi integral înlocuite cu corpuri de iluminat cu eficienţă energetică ridicată şi durată mare de viaţă.
În plus, prin acelaşi program european, necesarul de energie termică pentru încălzirea clădirii şi pentru prepararea apei calde menajere va fi asigurat prin utilizarea panourilor solare termice, a panourilor solare electrice sau a centralelor termice pe biomasă, soluţia urmând a fi aleasă, de la caz la caz, împreună cu un specialist. Indiferent, însă, de aceasta, costurile de întreţinere a clădirii, pe timp de iarnă, vor fi minime, iar vara, inexistente.
Şi tot la banii europeni stă şi soluţia pentru dotarea cu echipamentele necesare funcţionării centrelor after-school: Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, Axa Prioritară 4 - Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Planul de intervenţie 4.3.- Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică şi socială a comunităţilor din regiunile urbane, care permite investiţii în clădiri destinate activităţilor educative, culturale şi recreative, inclusiv dotarea acestora cu echipamentele necesare.
Pentru că spaţiul permite, Cătălin Boboc spune că pentru asigurarea mesei de prânz va fi utilată o cantină, care va funcţiona într-unul dintre centre şi de unde hrana va pleca, în sistem catering, spre toate cele şapte centre after-school. "Municipalitatea va aloca din bugetul local o subvenţie ce va putea fi folosită de centrele after-school pentru a acoperi costurile cu masa. Diferenţa va reprezenta contribuţia părinţilor. Numai că, dacă facem totul în regie proprie, vom ajunge la o contribuţie modică, de 100-150 de lei pe lună pentru un copil, preţ suportabil, dacă ne gândim că o bonă costă 6-700 de lei lunar. Iar marele beneficiu va fi cel al siguranţei alimentare şi al supravegherii de specialitate", a explicat Boboc, care spune că va discuta cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru înfiinţarea unor norme didactice, astfel ca beneficiarii, cei mici, să poată fi corect supravegheaţi şi îndrumaţi la lecţii de cadre didactice.
Candidatul liberal la primărie spune că în aceleaşi clădiri vor putea funcţiona şi centre de excelenţă, dedicate celor mai buni copii, care se pregătesc pentru olimpiade sau concursuri şi vor să facă performanţă. Municipalitatea poate finanţa astfel de activităţi, în vederea creşterii performanţei. "Estimăm că finanţarea unor astfel de centre de excelenţă ar costa în jur de 30.000 de lei lunar, iar plata profesorilor, potrivit legii, se poate face tot de la bugetul local, în sistem de plată cu ora. Este important să stimulăm performanţa şcolară, să-i facem şi pe micii brăileni, şi pe profesorii lor să simtă că trăiesc într-o comunitate care îi apreciază şi îi respectă", a mai declarat Cătălin Boboc.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro