Grigore Ciobică a debutat în literatură cu volumul de proză şi poezii "Încă cinci sute de ani". La evenimentul de lansare au luat cuvântul PR-ul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati", Claudiu Brăileanu, reprezentantul editurii Edmunt, Emanoil Dobrescu, şi scriitoarea Anthonia Amatti.
Cartea însumează gândurile autorului din perioada comunistă, de altfel o perioadă ce l-a marcat într-o mare măsură. "La 18 ani a fost arestat de Securitate pentru activităţi subversive împotriva regimului de atunci şi condamnat la optsprezece ani de muncă silnică, din care a executat şase. Atunci şi-a descoperit talentul, iar primul text din acea perioadă se află în acest volum", a menţionat Claudiu Brăileanu.
"În acest an a fost posibil să apară acest volum cu care domnul Ciobică debutează în literatură. Eu cred că e o carte interesantă, care ar putea trezi interesul oricărui cititor", a adăugat Emanoil Dobrescu.
În cadrul evenimentului, la rugămintea scriitoarei Anthonia Amatti, s-a ţinut şi un moment de reculegere pentru victimele regimului comunist. "Mulţi dintre noi suntem urmaşii celor căzuţi pe acest drum însângerat pe care a păşit autorul. V-aş ruga să păstrăm câteva momente de reculegere pentru cei care au rămas în adâncuri", şi-a început aceasta discursul.
Design-ul coperţii îi aparţine autorului. "Aici este România care, după 50 de ani de întemniţare, reuşeşte să rupă un lanţ. Lanţul este legat de o stea roşie, Armata Roşie. Aripa, acolo unde s-a rupt lanţul, s-a ridicat în sus, dar în vârful aripii este o cruce, credinţa este cea care salvează naţia română. Aripa legată, a cărui lanţ a rămas întreg, se va elibera după 500 de ani, aşa cred eu, cu părere de rău", a explicat Grigore Ciobică semnificaţia graficii şi a titlului cărţii.