În ediţia de astăzi a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei", vă prezentăm un interviu cu unul dintre medicii ginecologi cu cea mai mare adresabilitate în zona noastră: dr. Gabriel Mitroi. Acesta activează în cadrul clinicii private "West Clinique" încă de la înfiinţarea ei şi, deşi face naveta între capitală şi municipiul nostru, nu s-a gândit nici măcar o clipă să renunţe la Brăila. În momentul de faţă, poate face intervenţii medii în ambulatoriu, însă abia aşteaptă înfiinţarea spitalului privat sub manageriatul Marandei Enciu, pentru a putea trece şi la intervenţii mai complicate, cum ar fi cazurile de cancer. Medicul a mai oferit o altă veste bună, care cu siguranţă va bucura femeile gravide din judeţul Brăila. "West Clinique" va avea în viitorul apropiat un ecograf ultraperformant, care va înlocui drumul la Bucureşti sau în alte judeţe, pentru morfologii detaliate.
Dr. Gabriel Mitroi este medic primar obstretică-ginecologie şi activează în mediul privat, atât în Bucureşti, cât şi la Brăila. Este absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, promoţia 2003, oraş în care a urmat şi stagiul de rezidenţiat la Spitalul de Urgenţă "Floreasca" şi la Universitar.
- Cum aţI ajuns să colaboraţi cu «West Clinique» Brăila?
- Sunt în această clinică încă de la înfiinţare, de aproape 3 ani. Am văzut cum s-a dezvoltat, cel puţin pe partea de ginecologie. În momentul de faţă suntem mulţi ginecologi şi formăm o echipă. Un coleg chirurg care a participat la dezvoltarea clinicii brăilene m-a adus aici. Ne cunoşteam de ceva timp, suntem colegi şi în capitală, iar în momentul de faţă facem echipă foarte bună şi la "West Clinique". Iată că după trei ani, sunt încă aici, dovadă că m-am acomodat foarte bine şi sunt foarte încântat de această alegere şi acum. Deşi mă împart între Bucureşti şi Brăila şi trebuie să recunosc că e greu, nu regret nimic.
- De ce aparatură dispuneţi în cabinet?
- În momentul de faţă, "West Clinique" mi-a pus la dispoziţie toată aparatura de care are nevoie un medic într-un cabinet de ginecologie. Inclusiv aparatură pentru analizele la sânge, un ecograf performant, iar în scurt timp va sosi unul şi mai performant, de ultimă generaţie, care joacă un rol foarte important în monitorizarea sarcinii. Aparatul de ultimă generaţie ce urmează să ajungă în curând în clinică te ajută să faci ecografii foarte bune, detaliate. În Bucureşti deja lucrez cu un asemenea ecograf, aşa că ştiu exact despre ce este vorba.
- Ce intervenţii puteţi face în acest moment în clinică?
- Intervenţii medii, adică intervenţii care nu presupun anestezii generale. De exemplu, displazii, leziuni cervicale la nivelul colului uterin, intervenţii pe colul uterin, incontinenţe urinare de efort. Incontinenţa urinară e o problemă generală care apare la majoritatea femeilor trecute de 45 de ani şi care au născut. Intervenţia e sigură, facilă. Se pune o plasă care ridică vezica, e o operaţie care durează aproximativ jumătate de oră şi presupune riscuri minore. Se poate face în ambulatoriu.
- Cu ce vă ajută înfiinţarea spitalului privat pe care managerul «West Clinique», Maranda Enciu, îl are în planurile de viitor?
- În momentul în care se va înfiinţa spitalul, pot opera inclusiv cancere. Iar în Brăila chiar nu ştiu cine mai operează cancere. Nici în Bucureşti nu sunt foarte mulţi ginecologi care fac asta. Mai e vorba şi de pasiune, de dăruirea pentru această meserie.
«Din punctul meu de vedere, testul Papanicolau făcut periodic ar duce la dispariţia cancerului de col uterin»
- Cu e afecţiuni se prezintă cel mai des pacientele la cabinetul dumneavoastră?
- Cele mai frecvente patologii pe care le întâlnesc aici sunt aceleaşi ca oriunde în lume, mai puţin cancerul de col uterin care, spre exemplu, în Suedia nu mai există, pentru că femeile îşi fac testul Papanicolau periodic, nu la 10 sau 20 de ani cum se întâmplă în România. O altă patologie frecventă este reprezentată de fibroamele uterine, iar histerectomia, adică extirparea uterului, din câte ştiu eu, este cea mai frecventă intervenţie chirurgicală în lume. Revenind la cancerul de col uterin, în Occident, testul Papanicolau se face o dată la 3 ani. Eu recomand pacientelor să-şi facă acest test o dată la 2 ani. Ar fi ideal, pentru că dacă apare cancerul de col uterin, îl depistezi în stadiu incipient, poate fi operat, iar pacienta se vindecă. În momentul în care îl descoperi în stadiu avansat, e mai greu pentru pacientă. Din punctul meu de vedere, această boală ar trebui conştientizată, iar testul Papanicolau făcut periodic ar duce la dispariţia ei.
Pe dr. Gabriel Mitroi, medic primar în obstretică-ginecologie, îl găsiţi la clinica privată brăileană "West Clinique", situată pe strada 1 Decembrie 1918 (fosta Republicii), nr. 18, municipiul Brăila. Programarea este necesară.
Nu uitaţi de abonamentele pe care "West Clinique" vi le pune la dispoziţie! Costul unui abonament pentru un adult este de 50 lei/lună, pentru o familie compusă din două persoane (Family) este de 100 lei/lună, pentru o familie cu un copil (Family 1) - 125 lei/lună, iar pentru o familie cu doi copii (Family 2) - 150 lei/lună. În cazul familiilor cu un număr mai mare de copii, se mai adaugă încă 50 lei/copil la preţul abonamentului Family. În cadrul acestor tipuri de abonamente, pacienţii vor beneficia de trei consultaţii şi două controale gratuite pe an, pentru fiecare specialitate prezentă în "West Clinique". Pentru medicina internă şi pediatrie, numărul de consultaţii şi controale este nelimitat, pacienţii venind la medic ori de câte ori au nevoie. Plata abonamentelor se poate realiza în avans în una, două sau trei rate.