Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

PSD despre PSD

Analiza realizată de preşedintele interimar al Consiliului Naţional al PSD, senatorul Ionuţ Vulpescu, făcută publică recent, despre situaţia actuală a partidului - ajuns la cel mai slab scor electoral din istoria sa - şi despre motivele care l-au adus aici este pe alocuri şarmant de sinceră. Atât de sinceră încât preşedintele - tot interimar - al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ar fi preferat ca analiza, înainte de a fi făcută publică, să fi fost discutată în interiorul partidului. Este un document prin care PSD - sau mai exact autorul Ionuţ Vulpescu - recunoaşte greşelile pe care partidul le-a făcut în ultimii 3 ani şi care au dus partidul atât de jos în preferinţele electoratului român.

Evident, şi autorul a căzut în capcana ridicării de elogii partidului şi măreţelor sale realizări, ridicării de osanale unor foşti lideri, în frunte cu Ion Iliescu, evitând să vorbească despre politica economică mincinoasă a fostei guvernări, deturnând unele situaţii în direcţia dorită de partid sau prezentând deformat realitatea.

Trecând însă peste limbismul politic şi peste minciunile aruncate printre adevăruri, tactică specifică multor pesedişti (şi nu numai), analiza scoate în evidenţă câteva adevăruri dureroase pentru fanii înrăiţi ai partidului. Şi, ca să nu existe nicio doză de subiectivism, redau câteva dintre motivele care au dus la declinul drastic al PSD, în forma în care au fost redactate de senatorul Vulpescu:

„- PSD a renunţat în mare măsură la promovarea pe bază de competenţă. Partidul a ajuns să fie construit politic pe principii clientelare şi de nepotism.

- Folosirea funcţiilor publice în negocieri politice, ceea ce a dus la numirea unor persoane în funcţii pentru care nu aveau nicio pregătire.

- Folosirea Guvernului, dar şi a resurselor partidului, pentru interese personale.

- Discursul ambiguu, aparent (nu doar aparent, ci direct – n.a.) anti-occidental şi anti-companii străine, din motive electorale, care a dus la neînţelegeri în relaţiile cu partenerii externi, atât instituţionali, cât şi politici.

- O condiţie necesară pentru stimularea producţiei interne, atragerea de noi investiţii şi crearea de noi locuri de muncă este dezvoltarea infrastructurii de transport. Ori la acest capitol PSD are mari restanţe.

- Putem spune, fără nicio rezervă, că, după mai mult de doi ani de luptă cu justiţia, ne-am bătut singuri şi ne-am şi pus, tot singuri, la colţ. OUG 13/2017 a luat prin surprindere pe toată lumea. În campania electorală care se terminase de puţin timp nu a fost niciodată vorba despre asemenea măsuri. (...) Decizia discreţionară a lui Liviu Dragnea, dusă la îndeplinire cu obedienţă, nu a trecut prin niciun filtru.

- Modificările aduse legilor justiţiei.

- Recursul compensatoriu.

- Protestele declanşate de OUG 13/2017.

- Modul controversat în care a fost gestionat protestul din 10 august 2018”.

În total sunt 40 de astfel de motive pentru care, consideră autorul analizei, PSD a pierdut peste 1 milion de voturi, în 3 trei ani. Un milion din propriul electorat! „Este mai mult decât evident că suntem pe un drum greşit”, conchide senatorul Vulpescu. Rămâne de văzut, însă, dacă PSD chiar este de acord cu acest punct de vedere al autorului analizei. Asumarea acestui raport la nivel de partid ar arăta că PSD a înţeles ceva. Asta nu înseamnă că răul extrem făcut de PSD României în cei trei ani de guvernare se poate uita şi ierta. Dar ar fi un minim semn de bun simţ politic. Măcar faţă de propriul electorat.

 
Categorie articol: 

Comentarii