Skip to main content

Evreii braileni au sarbatorit "Purim"

Membrii Comunitatii Evreilor din Braila, impreuna cu simpatizantii poporului sfint al lui Israel din urbea noastra, au participat, ieri, la marea sarbatoare Purim - de departe, cel mai important eveniment din istoria poporului evreu si al religiei mozaice. Manifestarea, la care au fost prezenti presedintele comunitatii David Iancu, oficiantul de cult mozaic Sucher Goldstein si corul Comunitatii Evreilor din Braila, condus de iscusitul dirijor Bogdan Lipsin, s-a bucurat de prezenta unor personalitati publice locale, printre care profesorul Gheorghe Lupascu, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Evenimentul de anul acesta (anul 5.767 conform calendarului evreiesc) s-a desfasurat incepind cu ora 11.00, la Templul Coral de pe strada Petru Maior. La fel ca in fiecare an, in zona s-a aflat un echipaj al Jandarmeriei, pentru a preintimpina orice manifestari antievreiesti cu toate ca, la Braila, de mai bine de un secol, romanii si israelitii au coexistat pasnic, alaturi de greci, bulgari, armeni, turci, germani, italieni si alte natii. Templul a fost impodobit, conform traditiei de Purim, cu masti si aranjamente viu colorate, pentru ca sarbatoarea este una a bucuriei. Oficiantul de cult Goldstein a invocat ajutorul Lui Dumnezeu in limbile romana si idis (ebraica), dupa care le-a vorbit celor prezenti despre semnificatia sarbatorii. Demna de remarcat este prestatia corului "Macabi" condus de Bogdan Lipsin, care a interpretat melodii evreiesti specifice poporului sfint, acompaniat fiind de diverse instrumente muzicale.
"Sarbatoarea bucuriei la evrei" (Purim) se praznuieste in fiecare an, la jumatatea lunii Adar (din calendarul mozaic). Ea se refera la minunea pe care a facut-o Dumnezeu prin imparateasa de origine ebraica Ester, in trecut, pe vremea imparatului Ahasveros al Persiei. La acea vreme, marele dregator Haman a pus la cale exterminarea evreilor din Impreiul Persan, insa acest plan diabolic a fost dejucat, insusi dregatorul fiind spinzurat de un stilp, din ordinul imparatului. Scapati ca prin minune de macel, evreii au organizat praznice, au cintat si s-au bucurat, facind acest lucru an de an, pina in zilele noastre.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

winmediaLeaderboard

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu