Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Evreii braileni au sarbatorit "Purim"

Membrii Comunitatii Evreilor din Braila, impreuna cu simpatizantii poporului sfint al lui Israel din urbea noastra, au participat, ieri, la marea sarbatoare Purim - de departe, cel mai important eveniment din istoria poporului evreu si al religiei mozaice. Manifestarea, la care au fost prezenti presedintele comunitatii David Iancu, oficiantul de cult mozaic Sucher Goldstein si corul Comunitatii Evreilor din Braila, condus de iscusitul dirijor Bogdan Lipsin, s-a bucurat de prezenta unor personalitati publice locale, printre care profesorul Gheorghe Lupascu, membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Evenimentul de anul acesta (anul 5.767 conform calendarului evreiesc) s-a desfasurat incepind cu ora 11.00, la Templul Coral de pe strada Petru Maior. La fel ca in fiecare an, in zona s-a aflat un echipaj al Jandarmeriei, pentru a preintimpina orice manifestari antievreiesti cu toate ca, la Braila, de mai bine de un secol, romanii si israelitii au coexistat pasnic, alaturi de greci, bulgari, armeni, turci, germani, italieni si alte natii. Templul a fost impodobit, conform traditiei de Purim, cu masti si aranjamente viu colorate, pentru ca sarbatoarea este una a bucuriei. Oficiantul de cult Goldstein a invocat ajutorul Lui Dumnezeu in limbile romana si idis (ebraica), dupa care le-a vorbit celor prezenti despre semnificatia sarbatorii. Demna de remarcat este prestatia corului "Macabi" condus de Bogdan Lipsin, care a interpretat melodii evreiesti specifice poporului sfint, acompaniat fiind de diverse instrumente muzicale.
"Sarbatoarea bucuriei la evrei" (Purim) se praznuieste in fiecare an, la jumatatea lunii Adar (din calendarul mozaic). Ea se refera la minunea pe care a facut-o Dumnezeu prin imparateasa de origine ebraica Ester, in trecut, pe vremea imparatului Ahasveros al Persiei. La acea vreme, marele dregator Haman a pus la cale exterminarea evreilor din Impreiul Persan, insa acest plan diabolic a fost dejucat, insusi dregatorul fiind spinzurat de un stilp, din ordinul imparatului. Scapati ca prin minune de macel, evreii au organizat praznice, au cintat si s-au bucurat, facind acest lucru an de an, pina in zilele noastre.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii