Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Voteaza!

In acest moment, care va ramine, fara indoiala, in istoria post-decembrista a Romaniei, toata lumea politica, de la stinga la dreapta, se bate cu caramida in piept ca reprezinta vointa populara. Cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea presedintelui zic ca reprezinta 70% din electorat. Cei 108 care au votat impotriva se lauda ca de fapt ei, tinind cont de sondajele de opinie care arata ca majoritatea populatiei n-a dorit suspendarea lui Basescu, reprezinta vointa poporului. Nu in ultimul rind, Traian Basescu, presedintele suspendat, considera la rindu-i ca el, cel ales prin vot direct de milioane de romani, cel ce se lupta singur cu "balaurul" cu 5 capete - PSD, PNL, PRM, PC si UDMR - este adevaratul reprezentant al electoratului. Din acest punct de vedere, miza celor 29 de zile de campanie inainte de referendumul din 19 mai este foarte importanta. Importanta consta in faptul ca pe 19 mai ar trebui sa se vada care din taberele enumerate mai sus a fost mai aproape, prin propriile fapte, de poporul mult prea invocat de citeva luni incoace. In realitate, populismul si demagogia fac parte din repertoriul tuturor politicienilor de astazi. Mai tinar, mai batrin, fost securist sau comunist, discursul nici unui politician nu este curat ca lacrima, nu este sincer, cinstit sau corect in totalitate. Fiecare are ceva de ascuns, s-a dovedit de-a lungul timpului. Asta nu inseamna, insa, ca gestul unora "scirbiti", care se bat cu pumnul in piept prin ziare sau pe la televizor ca nu vor merge la referendum, este mai scuzabil. Dimpotriva. Toti cei care din "greata" nu se vor prezenta la urne se confunda, din punctul meu de vedere, cu politicienii de care le este atita scirba. Pai, atit oamenii politici huliti, cit si cetatenii care nu-si misca fundul la vot nu vor sa se schimbe nimic. Daca ar vrea, ar profita de instrumentele democratice si s-ar comporta in consecinta. De pilda, cei 322 de parlamentari l-au suspendat pe Basescu prin instrumente constitutionale. Nu au facut nici un abuz cita vreme, potrivit Legii Fundamentale care s-a dovedit ca e plina de lacune, avizul negativ al Curtii Constitutionale este doar consultativ. Asadar, votul acestor parlamentari a fost unul hotarit: presedintele a fost suspendat cu doua treimi din Parlament. Raspunsul populatiei la referendum trebuie sa fie unul pe masura. "DA" sau "NU", pro sau contra lui Basescu, rezultatul referendumului trebuie sa nu lase loc la dubii si interpretari, astfel incit pe 19 mai sa stim cu certitudine daca mai avem presedinte sau ne pregatim de alegeri prezidentiale anticipate. Bunaoara, absenteismul va netezi calea manevrelor, chiar legale, de prelungire a unui interimat de-a dreptul scabros: Nicolae Vacaroiu, un fost slujbas al lui Sorin Ovidiu Vintu, in fruntea statului roman.
Concluzionind, pe 19 mai, Romania are nevoie de 9 milioane de romani responsabili, adica 50% plus unu din numarul total al alegatorilor inscrisi pe liste, astfel incit referendumul sa fie validat, iar rezultatul acestuia, deci vointa populara, chiar sa conteze.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii