Mergi la conţinutul principal

Razboi total!

"Ii lipseste logica, pe ici, pe colo", "nu a fost competenta sa conduca un magazin second-hand", "a dovedit o incapacitate crasa de a gestiona domeniul salubritatii", "ar trebui sa-si vada lungul nasului", "vorbeste frumos, dar nu intelege nimic", "este mincinoasa" si "este suspectata ca a primit mita". Sint citeva din aprecierile pe care le-a facut, ieri, la adresa viceprimarului Daniela Vasioiu, primarul Brailei, Constantin Cibu, intr-o conferinta de presa. Timp de circa o ora, cei doi s-au certat ca la usa cortului, dindu-se in spectacol in fata presei si s-a ajuns pina acolo incit primarul a amenintat ca o da afara din conferinta de presa si, apoi, ca iese el, daca nu tace ea.
Edilul-sef si viceprimarul s-au aflat pentru prima oara impreuna, in fata ziaristilor, dupa mai multe luni, si se pare ca intilnirea a fost de rau augur, prilejuind rabufnirea nemultumirilor acumulate de Cibu, dupa ce, in ultima perioada, Vasioiu l-a acuzat de mai multe lucruri, printre care acelea ca, sub conducerea lui, in Primarie este un haos si ca acesta ar permite sau chiar ar comite diverse nereguli si chiar ilegalitati. Edilul-sef a inceput conferinta de presa pe un ton ridicat, si cu aprecieri deloc politicoase, la modul general, la adresa celor care-l critica, referirea fiind insa, evidenta, la Daniela Vasioiu si colegii sai, consilierii democrati. Chiar daca vorbea despre o femeie, acesta nu a menajat-o deloc, mai ales dupa ce viceprimarul a incercat sa-l contrazica, sustinindu-si punctele de vedere. Enervat la culme, primarul a depasit de citeva ori limita bunei cuviinte in discutia cu viceprimarul, insa aceasta a continuat sa vorbeasca, intrerupindu-l, ceea ce l-a infuriat si mai mult pe edilul-sef. In mod uimitor, pentru cei prezenti, in contextul in care discutia devenise de-a dreptul penibila, si uneori a ajuns la nivel de mahala, viceprimarul nu s-a retras, si chiar daca Cibu i-a cerut pe sleau sa plece, a ramas pina la final.

"Nici macar nu te-am invitat. Daca doresti sa ramii, bine, dar taci!"

Constantin Cibu a inceput in forta conferinta de presa, transformata ad-hoc intr-un atac la adresa viceprimarului: "Doamna vice nu poate sa-mi dea mie ultimatum! Daca considera ca s-au incalcat legi ale statului, nu are decit sa faca o plingere penala, asta e o alta treaba, cu toate ca face parte din echipa Primariei. Dar eu vreau sa va spun ca a mai fost un caz, al Directiei Portuare, care ne-a reclamat la toate institutiile posibile ale statului, ca incalcam legea, inclusiv plingere penala, iar finalul a fost ca directorul s-a ales cu o plingere penala din partea noastra, pentru denunt calomnios. Deci exista si reciproca, la aceste plingeri penale care se fac in mod gratuit si care stirnesc opinia publica impotriva unora sau altora. Se incearca sa se vehiculeze ideea ca in Primaria Braila exista degringolada. Degringolada e in capul unora care nu inteleg ce se intimpla in Primarie. Nu poti sa arunci o asemenea acuza asupra a sute de oameni care isi desfasoara activitatea in Primarie! Nu se poate face o asemenea afirmatie, mai ales ca Primaria, de cind sint eu primar, a fost controlata si de Curtea de Conturi, si de Corpul de Control al primului ministru, de Corpul de Control al Senatului si nu au gasit nici o greseala. O simpla intirziere a fost la rezolvarea dosarelor pe Legea 10, dar nimic altceva. Degringolada este in capul unora care incep sa vada ca si domnul Chiru de la judet, si se pare ca avem deja acest Chiru, la Primarie". Primarul i-a dat de inteles viceprimarului Vasioiu ca nu da doi bani pe reprosurile acesteia, referitor la cum se schimba in mod ilegal traseele aprobate de CLM, si ca nu are de gind sa-l schimbe pe seful Serviciului Public de Transport, indiferent cite acuzatii i-ar aduce Daniela Vasioiu: "Auditul s-a terminat, la acest serviciu, e dosarul la mine, il voi analiza si voi determina masurile de rigoare. Dar asta nu inseamna ca o sa-l dau pe seful Serviciului afara, pentru ca nu ii place lui Vasioiu de ochii lui Dan Gheorghe. Iar a te agata de trasee e absurd. Ele trebuie adaptate la realitatile zilei. La sfirsitul lunii o sa intram in CLM si le vom omologa. Iar daca unora li se pare ca Cibu vrea sa falimenteze firma Braicar, vorbesc prostii. Pentru ca cerinta UE e de a externaliza serviciile comunitare. Nu putem accesa bani comunitari decit daca dovedim ca am externalizat aceste servicii comunitare, prin scoaterea la licitatie publica deschisa. Altminteri, orice ajutor care ni-l da statul intra in litigiu cu Consiliul Concurentei".
La incercarile viceprimarului de a face comentarii, pe tema transportului in comun, Cibu a replicat: "E conferinta de presa a primarului si nu se fac afirmatii... Nici macar nu te-am invitat. Daca doresti sa ramii, bine, dar taci. (...) Eu ti-am zis sa te opresti. Daca nu, te dau eu afara, ca e conferinta de presa a primarului. Daca vrei sa asisti, bine. Te anunt ca o sa ai un tratament aparte, daca nu va aliniati la lucrarile din Primarie". Vasioiu s-a tinut tare: "Primaria este o institutie publica, tin sa va reamintesc ca viceprimarii nu sint subordonatii dumneavoastra, ci alesi de catre CLM, indirect alesi de populatie. Aveti decenta sa va comportati elegant, si nu ca la usa cortului. Dumneavoastra v-ati mai adresat si in mod particular fata de mine, de maniera "iesi afara si cauta-ma pe la usa, pe afara", ati uitat ca aici sintem intr-o manifestare publica. Sinteti un om cu parul alb, deci nu ma cert cu dumneavoastra, dar pot interveni in conferinta de presa, ca sint si eu un cetatean al acestui oras".

"Asupra dvs. planeaza in continuare suspiciunea de a fi primit mita de la aceasta firma"

Insensibil la drepturile cetatenesti ale viceprimarului, edilul-sef s-a ridicat in picioare: "Plec eu si ramine doamna viceprimar la conferinta de presa!". El s-a razgindit, insa, vazind ca pe Vasioiu nu o afecteaza ironiile lui si a atacat din nou. De aceasta data, a ripostat la o alta sageata aruncata din arcul viceprimarului, respectiv o declaratie facuta intr-o conferinta de presa, cind Vasioiu s-a intrebat retoric in ce mod o fi reusit Cibu sa conduca o unitate economica. Edilul-sef i-a spus verde-n fata lui Vasioiu ca, in opinia lui, ea nu este cea mai in masura sa judece cum se conduce o afacere: "Doamna, le stiti pe toate, dar nu ati fost in stare sa conduceti un magazin second-hand. Si ai avut tupeul sa te intrebi cum am putut conduce Progresul!". "Nu ma intreb, ca stiu, dar nu e cazul sa discutam acum", i-a raspuns viceprimarul.
Primarul a continuat atacul, pe un front sensibil, cel al colaborarii Danielei Vasioiu cu firma TCInd Constanta, a fostului prefect Mihai Manea. Primarul s-a referit, astfel, la raspunsul primit din partea Parchetului local, la plingerea penala pe care a inaintat-o personal, raspuns in care i s-a confirmat oficial ca Vasioiu a lucrat la aceasta firma. La modul cel mai dur posibil, primarul i-a spus lui Vasioiu ca este mincinoasa si ca va prezenta rezultatul anchetei Parchetului, in atentia Consiliului Local Municipal. Mai mult, el nu s-a sfiit sa-i spuna in fata ca, in opinia sa, munca Danielei Vasioiu la TCInd nu a fost desfasurata, la modul propriu, iar banii pe care i-a primit la aceasta firma ar fi fost o mita: "Dar opreste-te o data! Nu mai aveti credibilitate nici de doi bani, in fata nimanui! Ati mintit cu buna stiinta de ani de zile, ca nu ati lucrat la TCInd, si imi faceti mie teorie, aici! Vreti sa intrerup conferinta sau trebuia sa spun de la bun inceput sa nu participati? Opreste-te! Eu nu discut cu dumneavoastra! Avem Consiliul Local Municipal, in cadrul caruia putem discuta, putem avea discutii directe, daca dvs. sinteti capabila sa coordonati sectoarele pe care vi le-am dat, daca datele pe care le-ati furnizat la mass-media sint reale sau nu. Iar cu minciuna dvs., sa vedem cum mai stam, mai departe. Cu faptul ca ati lucrat sau nu la TC IND. Avind in vedere puterea lucrului judecat, data viitoare, daca Tilea face fals in declaratie, nu va pati nimic...".

"Deci este un complot josnic"

Dupa care replicile au venit ca pe banda rulata, intr-o sceneta de prost gust: "Dvs. ati facut o plingere penala, ati primit un raspuns, ati fost multumit, de ce nu l-ati contestat daca nu v-a convenit? Adica spuneti ca institutiile statului nu isi fac datoria?"- Vasioiu/"Nu, eu vreau sa spun opiniei publice ca sinteti o mincinoasa" - Cibu "Si eu va pot spune multe lucruri dvs., pot spune ca sinteti surd, dar numai un medic, numai cei abilitati pot spune daca e asa sau nu. Atita timp cit dvs., printr-un complot mizerabil - si o spun cu toata reponsabilitatea ca asa ati facut - ati declarat mass-mediei ce ati vrut, ea a preluat totul ca atare, dupa care, in modul in care ati facut pingere penala impotriva mea, ati adus ca argument, culmea, tocmai mass-media. Deci este un complot josnic. Evident ca tot institutiile abilitate vor spune daca e asa sau nu"- Vasioiu /"Pe mine nu ma intereseaza ca v-a scos Parchetul de sub urmarire penala, ci ca ati facut fals in declaratia de avere. Ati ascuns mereu ca ati lucrat la TC Ind. Ati lucrat sau nu ai lucrat acolo? Vorba vine, ca nu ati lucrat, ati luat bani, dar ati lucrat?"- Cibu / "Opinia publica nu e interesata pe unde a lucrat Vasioiu, ci daca e curat in oras, daca transportul merge...Unde a lucrat Vasioiu mai putin intereseaza"/ "Asupra dvs. planeaza in continuare suspiciunea de a fi primit mita de la aceasta firma, la care nu ai lucrat de fapt niciodata" - Cibu/ "Domnule primar, aveti grija ce declarati!" - Vasioiu/ "Nu mi-e frica, dati-ma in judecata, imi asum raspunderea!" - Cibu/. "Sinteti liber sa faceti plingere, nu acum, intr-o discutie in care aruncam noroi unul in altul rezolvam lucrurile, ci numai institutiile abilitate o pot face. Ma acuzati de luare de mita. E foarte grav. Faceti plingere, ca sint institutii abilitate care se ocupa de asta" - Vasioiu / "O cautati cu luminarea. Vreti sa fac contestatie la rezolutie?" - Cibu /"Cred ca e prea tirziu, dar puteti face o alta plingere...va invat eu cum. Aceiasi indivizi care v-au invatat sa faceti plingere cred ca v-au zis ca nu mai puteti contesta dupa ce trece termenul, decit cu o alta plingere" - Vasioiu / "Eu nu am vrut sa intru in nici o problema privind legalitatea declaratiei de avere. Pe mine m-a interesat numai daca ati lucrat sau nu la TC IND. Ani de zile ati declarat peste tot ca nu ati lucrat la TC Ind Constanta" - Cibu / "Nu e adevarat. Eu am declarat peste tot ca nu am lucrat la Tracon. Exista vreo declaratie de a mea in care zic ca nu am lucrat la TC Ind?" - Vasioiu / "Doamna Vasiou va fi pusa in discutia CLM in sedinta de la sfirsitul lunii, ca rezultat al raspunsului primit de la Procuratura" - Cibu.

Verdictul Parchetului: Scoatere de sub urmarire penala

Demn de mentionat este faptul ca prin rezolutia Parchetului din data de 27 martie a.c., Daniela Vasioiu a fost scoasa de sub urmarirea penala, cu alte cuvinte a fost declarata nevinovata dupa cum s-a exprimat in ultima conferinta de presa organizata la sediul PD. Viceprimarul a fost cercetat pentru fals in declaratii in urma unei sesizari trimise la Politie de primarul municipiului la solicitarea consilierilor municipali. Denuntul se referea la faptul ca Vasioiu nu si-a declarat toate veniturile si toate locurile de munca in declaratia de avere. Mai precis, Vasioiu n-a mentionat ca a lucrat la TCInd Constanta, in calitate de consilier marketing citeva luni in 2003 si pina in martie 2004, firma la care printre actionari se afla si SC "Tracon", patronata la vremea aceea de fostul prefect Mihai Manea. Lipsa intentiei si faptul ca statul nu a fost prejudiciat cu nici un leu, au fost cele doua elemente pe care s-a bazat rezolutia Parchetului.
In final, Daniela Vasioiu a asigurat presa, personal, ca nu se afla in conflict si nu se cearta cu primarul, cum zice presa, ci doar au viziuni diferite asupra unor aspecte: "Eu am spus-o de fiecare data, nu sint in conflict cu primarul municipiului, avem viziuni diferite, asupra problemelor care intra in competentele mele. In alte sectoare, eu nu imi expun un punct de vedere, decit eventual politic la sediul PD. Decizia apartine primarului mereu". Pe de alta parte, Vasioiu a anuntat public ca, saptamina viitoare, va depune plingere penala, cu privire la schimbarea traseelor aprobate de CLM si alte chestiuni, privind transportul in comun. "Va informez ca saptamina viitore voi inainta acea plingere penala, cu riscurile aferente si cu incercarile dvs. de a ma intimida, privind un eventual denunt calomnios. Eu voi proba totul cu documente. Era de datoria mea, au trecut doi ani si in Braila sint in continuare ciini, mizeria e la fel, nu s-a lamurit problema salubrizarii, atita vreme cit exista o dispozitie semnata de dvs. in care ati dispus sa coordonez aceste sectoare. Nu dvs. ma puteti sanctiona si nici eu pe dvs., ci doar electoratul. Daca doriti sa ma denigrati ca persoana e dreptul dvs., dar nu va permit sa denigrati un partid, pentru ca asta incercati sa faceti. Eu am obligatia sa informez comunitatea ce se intimpla, mai ales ca exista si documente. Nu e degringolada in capul meu, ci exista documente!".
Vasioiu a mai anuntat ca duminica va urma o conferinta de presa la PD care va lua in discutie situatia salubrizarii din oras.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro