Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Viriconium este un oras asemeni celor din vise, la care ne Intoarcem noapte de noapte si Il gasim mereu altul dar totusi acelasi. Cele patru carti nu sInt legate Intre ele liniar, fiecare poveste se IntImpla parca Intr-o lume alternativa a aceluiasi oras, ultimul oras viu al unei planete pustiite. In primul roman, "The Pastel City" (1971), cavaleri, regine, pitici si vrajitori lupta Impotriva unei armate de cyborgi pentru apararea orasului de la sfIrsitul timpului. In "A Strom of Wings" (1980), apar Credinciosii, adeptii unui cult straniu, si o invazie extraterestra a unor fiinte-insecte. In "Viriconium" (1982), autorul ne prezinta un oras al artelor, iar comentariul auctorial vizeaza mai mult (si mai vizibil) starea artei In societatea contemporana. "Viriconium Nights" (1984) este un volum de povestiri care completeaza/comenteaza acelasi univers; In ultima dintre ele (A Young Man's Journey To Viriconium), Harrison aduce Viriconium In Londra zilelor noastre, cerIndu-i cititorului sa accepte ca poarta spre Viriconium este oglinda din toaleta unui bar; ceea ce rastoarna toate povestile de pIna atunci, determinIndu-l pe cititor sa reconsidere faptele, personajele, comentariile.
Volumul are un cuvInt Inainte semnat de Neil Gaiman.
Traducere: Mircea Pricajan.
Ilustratia copertei: Lucian Mares.
Aparut la Editura Tritonic, mai 2006.

Despre M. John Harrison si Viriconium
"O carte sclipitoare, frumoasa si absolut esentiala. Larga viziune si imaginatia din aceste texte sint inegalabile. Este cu toata sinceritatea o carte unica si va continua sa va bintuie In cel mai bun sens al cuvintului ani la rind." (Jonathan Carroll)
"Seria de povestiri despre Viriconium a lui Harrison este giuvaierul din coroana genului fantasy din secolul XX, o opera care dovedeste irefutabil ca literatura fantastica poate fi Arta cu A mare, ocupind un loc de cinste alaturi de cele mai bune carti alte timpurilor noastre, sau oricare altele." (Elizabeth Hand)
"M. John Harrison este un adevarat maestru al prozei de limba engleza. Are ochiul unui pictor, urechea unui bard si un intelect riguros si ludic. Romanele si povestirile despre Viriconium sint patrunse de-un geniu puternic, care nu sovaie niciodata." (K. J. Bishop)
"Faptul ca M. John Harrison nu este laureat al premiului Nobel demonstreaza falimentul lumii literare. Auster, ferm si incredibil de emotionant, el este unul dintre cei mai mari scriitori Inca In viata. Si da, scrie fantasy si SF, cu toate ca de-o forma, dimensiune si claritate care-i face sa se rusineze nu doar pe ceilalti din domeniu, ci si pe majoritatea scriitorilor contemporani de fictiune." ( China Mieville)
"Exemplare fictiuni ale nelinistii brazdate de-o intuitie poetica si scrise extrem de frumos." (Angela Carter)
"Harrison scrie cu o mana rece si disciplinata. Proza lui e Intotdeauna eleganta, dar niciodata sterila... Infailibil, el cauta dedesubtul lucrurilor." (Times Literary Supplement)
"O imaginatie placut bolnava... extraordinar, inteligent si emotionant." (Sunday Times)
"Viriconium este un sclipitor caleidoscop de orase." (Observer )
"Romanul Isi trage seva din simtul realitatii lui M. John Harrison... Este aidoma vietii. Este de asemenea scris In genul de proza care, ca atunci cind lovesti cu unghia Intr-un pahar de cristal, nu suna niciodata fals." (The Guardian)
"In cea mai buna traditie a acelei mai de calitate scriituri, Viriconiumul este deopotriva universal si particular. Este orasul chintesential, Insasi esenta a ceea ce Intelegem printr-o adunatura de cladiri, strazi, monumente, institutii, magazine, locuitori, vieti si destine." (Iain Banks)
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii