Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un brăilean, triplu medaliat la Campionatul Uniunii Europene la şah

* Teodor Cosmin Nedelcu a ocupat locul trei la şah clasic U14 * şahistul brăilean a câştigat turneul de şah blitz rezervat juniorilor, iar la general a bifat tot un loc trei

 

 

 

Multiplu medaliat pe plan naţional şi internaţional, brăileanul Teodor Cosmin Nedelcu a avut o prestaţie foarte bună la ediţia 2020 a Campionatului Uniunii Europene la şah, competiţie care a avut loc la Kouty nad Desnou în Cehia. Şahistul brăilean, legitimat în prezent la SCM Gloria Buzău, a cucerit medalia de bronz la şah clasic, la categoria de vârstă U14, dar nu a fost singurul rezultat notabil. La şah blitz, Nedelcu şi-a trecut în cont două succese, el s-a clasat pe locul al treilea în clasamentul general şi pe primul loc la juniori.

Doi români au avut curajul să participe la o competiţie de şah de o asemenea anvergură, un bucureştean şi Cosmin. Am făcut testele Covid-19 şi totul a fost bine. Competiţia a fost extrem de dificilă. Veneam după o perioadă lungă, în care, în România, din cauza pandemiei de coronavirus şahul la tablă a fost interzis. Majoritatea şahiştilor prezenţi în Cehia aveau multe turnee jucate până la data Campionatului. Cotat ca favorit numărul 5, după adversari puternici precum Richard Stalmach şi David Hak, ambii din Cehia, Deyan Samuil Kostov din Bulgaria şi Hubert Meers din Polonia, Cosmin a avut consistenţă în joc şi rezultatele au fost foarte bune”, ne-a declarat Petruş Nedelcu, tatăl şahistului brăilean.

La şah clasic, la Campionatului Uniunii Europene, după un parcurs bun, Teodor Cosmin Nedelcu a acumulat 6,5 puncte din 5 victorii, 3 remize şi o înfrângere în partida cu reprezentantul gazdelor, Richard Stalmach, caştigătorul turneului.

La categoria U14, şahistul brăilean a câştigat partidele cu

Maja din Germania, Tatana Nespora (Cehia), Magdalena Martinkova (Cehia), Simon Lang (Cehia), Mihelin Vesna ( Slovenia) şi a remizat cu campionul Bulgariei, cu Deyan Samuil Kostov şi cu Winter Ondrej (Cehia).

Nedelcu a obţinut locul al treilea, la egalitate cu locul al doilea, diferenţierea făcându-se la coeficientul Bucholtz.

Clasamentul final la categoria de vârstă U14 a fost următorul: 1 Richard Stalmach (Cehia) 8 puncte din 9 posibile, 2 Deyan Samuil Kostov (Bulgaria) 6,5 puncte, 3 Cosmin Nedelcu (România) 6.5 puncte.

Partida din runda a 3-a, câştigată de Nedelcu în faţa şahistei cehe Magdalena Martinkova a fost considerată de organizatori ca fiind cea mai frumoasă din turneul U14, sportivii fiind premiaţi pentru acest lucru.

La şah blitz, cu 6 puncte şi jumătate din 9 posibile, Teodor Cosmin Nedelcu s-a clasat pe locul al treilea la general şi a câştigat primul loc la juniori.

Prin aceste rezultate, Nedelcu repetă performanţa din anul 2018, când a obţinut locul al treilea la şah clasic şi primul loc la concursul de şah blitz, care a avut loc tot în Cehia la Kouty Nad Desnou.

Cosmin şi-a dorit foarte mult să participe la acest Campionat, chiar dacă nu era într-o perioadă tocmai bună pentru şahiştii români. După câteva discutii telefonice cu oficialii Federaţiei Române de Şah, precum şi cu cei din Cehia, care ne-au asigurat că este o competiţie sigură, am hotărât să plecăm. Încurajati pe undeva şi de faptul că zona în care a avut loc această competiţie nu a avut nici un caz de COVID-19, am plecat în Cehia şi nu am regretat”, a mai spus Petruş Nedelcu.

A fost un turneu bun pe care mi l-am dorit mai ales că m-am revăzut cu copii din alte ţări pe care îi mai întâlnisem şi în anii trecuţi, dar şi cu alţii cu care m-am împrietenit şi o să ţinem legatura în continuare. De asemenea, sunt foarte bucuros că am realizat această performanţă pentru România”, a declarat Teodor Cosmin Nedelcu.

Vă reamintim că pe lângă rezultatele bune obţinute în Cehia, în acest an Nedelcu a mai fost convocat la lotul naţional, la categoria U14, şi a disputat pentru ţara noastră partide de şah online cu cu şahişti ale reprezentativelor similare ale Canadei, Greciei, Austriei, Moldovei şi Poloniei şi a avut prestaţii foarte bune.

 

 

 

 

 

 

 

 
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii