Mergi la conţinutul principal

Spitalele au devenit incubatoare de Covid

Se spune că toate trec. Cu bune, cu rele, trec pe lângă noi zile și luni în care doar vegetăm și așteptăm să se termine odată nebunia asta cu pandemia. Să se termine anul ăsta în care ne-am tot distanțat până la înstrăinare și nu mai reușim să fim noi. Nu știu dacă vom mai reveni la acea stare de normalitate pe care, până la începutul acestui an, nici măcar nu știam să o prețuim. Panica a pus stăpânire pe noi, televiziunile transmit în permanență doar statistici sumbre, de la o zi la alta se înregistrează noi și noi recorduri cu zeci de internări în secțiile de terapie intensivă, spitalele sunt pline, iar bolnavii zac pe holuri și așteaptă să moară cineva, ca să se elibereze un pat. Îngrijorător este însă că mulți pacienți ajung la spital cu boli cronice și mor de COVID. Acele spitale în care nu s-a investit mai nimic de 30 de ani, acele spitale în  care colcăie microbii au ajuns adevărate focare de infecție și toți bolnavii mor de COVID.

De la declanșarea pandemiei, nimeni nu mai suflă o vorbă despre infecțiile intraspitalicești sau despre neajunsurile din sistemul de sănătate. Ne-am obișnuit să ascundem mizeria sub preșul indiferenței și ne mulțumim cu o stare de lehamite generală, am devenit insensibili la nevoile sau la problemele celor de lângă noi. Trist este însă când această stare de oboseală sau de indiferență se instalează în lumea halatelor albe din spitale, acolo unde pacienții sau aparținătorii nu au nevoie doar de un pat pe care să-și plângă de milă, ci și de comunicare, de o vorbă bună. De la o zi la alta, citesc tot felul de mesaje alarmante și mă întreb cum am reușit să ne schimbăm și unde vom ajunge.

Distanțarea asta socială mușcă adânc din grăuntele de omenie pe care îl mai aveam și nu mai știm nici măcar să zâmbim sau să ne bucurăm. Panica  a pus stăpânire pe noi, iar spitalele au devenit incubatoare de Covid, din care scapă cine poate. Aici s-a ajuns după atâția ani de promisiuni și de cosmetizare a realității.

Și, pentru că tot sunt alegeri peste câteva zile, candidații, de la Dreapta la Stânga sau de la Stânga la Dreapta ar trebui să treacă măcar acum și pragul spitalelor, să vadă cam cum stau lucrurile cu infecțiile intraspitalicești sau, dacă nu cumva au și astea un rol în răspândirea atât de rapidă a virusului ucigaș.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro