Mergi la conţinutul principal

SANATATE: Numărul victimelor epidemiei de E.coli va creşte în zilele următoare, avertizează un specialist

Epidemia cauzată de infestarea unor legume bio cu bacteria E.coli, care deja a provocat 14 decese în Germania şi sute de îmbolnăviri şi în alte ţări europene, este de aşteptat să se agraveze în următoarele zile, a declarat un om de ştiinţă de la un prestigios centru medical german, citat de BBC.

"Speranţa noastră este ca numărul cazurilor să scadă, dar ne temem că situaţia se va înrăutăţi", a spus Oliver Grieve, de la Centrul medical universitar Schleswig-Holstein, unul dintre cele mai mari din Europa, unde sunt tratate multe dintre victimele din Germania.

La Bucureşti, autorităţile au dat asigurări că deocamdată România nu a fost atinsă de aceată epidemie.

Se presupune că la originea epidemiei sunt castraveţi provenind de la ferme din Spania, în special din regiunea Malaga şi Almeria, care au fost importaţi de Germania şi apoi reexportaţi către alte ţări din Europa. Însă oficialii spanioli au refuzat să accepte asumarea vinei, spunând că deocamdată nu este clar când şi unde au fost contaminate legumele.

Institutul Robert Koch din Germania a confirmat 329 de cazuri de îmbolnăviri în ţară, deşi alte surse vorbesc despre 1.200 de cazuri.

În Suedia, autorităţile au spus că suspectează 36 de infecţii cu E.coli, toate fiind persoane care au avut de-a face cu deplasări în nordul Germaniei.

Cazuri de îmbolnăviri au fost raportate şi în Elveţia, Danemarca, Olanda şi Marea Britanie.

De multe ori, infecţia gastrointestinală a dus la sindrom hemolitic-uremic, care cauzează probleme renale şi are potenţial de a cauza decesul.

Mai multe ţări au luat măsuri pentru limitarea epidemiei, interzicând importurile de castraveţi şi retrăgând aceste legume de la vânzare.

Rusia a interzis importul de tomate, castraveţi şi salată din Germania şi Spania şi ameninţă că va interzice toate produsele vegetale europene.

Cehia şi Franţa au restras de la vânzare loturi de castraveţi provenind din Spania.

Austria a interzis vânzarea de castraveţi, roşii şi vinete importate prin Germania.

Belgia ar fi interzis, de asemenea, importurile de castraveţi din Spania.

Olanda, care exportă miliarde de castraveţi către Germania, a oprit toate transporturile, iar Danemarca a început să-şi testeze produsele pentru a depista o eventuală contaminare.

Luni, ministrul spaniol al agriculturii, Rosa Aguilar, a negat că la originea epidemiei ar fi legume spaniole şi a spus că Spania va căuta să obţină despăgubiri pentru pierderile suferite în urma acestor acuzaţii. Ea a cerut Germaniei să-şi accelereze ancheta privind cauza epidemiei. Rezultatele nu sunt aşteptate însă mai devreme de marţi sau miercuri.

Autorităţile germane au avertizat populaţia să evite să mănâne castraveţi, tomate şi salată crude. De asemenea, au avertizat că epidemia s-ar putea agrava, pentru că sursa ei ar putea fi în continuare activă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a spus că epidemia este "foarte răspândită şi foarte severă" şi a cerut ţărilor să colaboreze pentru a găsi sursa de contaminare. Boala nu este contagioasă direct, dar se poate transmite de la om la om dacă o persoană infestată pregăteşte hrană pentru ceilalţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro