Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Profesorului Valerian Antohe i-a fost diminuat salariul cu 15% pe sase luni

Pe 28 martie, in sedinta Consiliului profesoral s-a discutat cazul profesorului Antohe care, in urma unui control al Inspectoratului Scolar si in urma unor sesizari aparute si in cotidianul nostru, a fost acuzat de un comportament neadecvat cu elevii. Mai precis, elevii spuneau in sesizari ca le-a cerut bani pentru culegeri si nu a mai restituit nici culegerile, nici banii si ca ii obliga pe elevi sa se pregateasca la el, in particular, punindu-le note foarte mici si lasindu-i corigenti, in special pe cei de clasa a XII-a, unde miza era mai mare. Intrebat atunci despre aceste acuze, profesorul Antohe a negat faptul ca ar fi luat bani de la copii si nu ar fi adus ulterior culegerile, negind si ca face presiuni asupra elevilor, prin note, ca sa vina la pregatire. Ancheta demarata de conducerea scolii a descoperit insa ca aspectele semnalate de elevi in sesizari sint reale. In acest context, profesorul Antohe a recunoscut in Consiliul profesoral ca a luat bani de la elevi si nu a adus culegerile promise. De asemenea, comisia de ancheta a descoperit ca planificarile anuale realizate de profesor sint incorecte, fiind realizate pe structura anilor trecuti. Mai mult, cu ocazia controlului s-au mai descoperit si note trecute in catalog in zilele de duminica. Referitor la planificari, profesorul nu a avut ce argumente sa aduca in favoarea lui, iar in privinta notelor puse in zilele de duminica a spus ca le-a scris din greseala, ca ar fi fost ziua corecta, dar luna gresita.

Cite doua note in teze!

Cel mai grav aspect, insa, a aparut la verificarea tezelor elevilor. Acestia aveau trecute pe lucrare doua note, una dintre ele cu creionul si cealalta cu o alta culoare, diferenta dintre ele fiind in majoritatea cazurilor cam de doua puncte. Acest sistem dadea profesorului posibilitatea sa santajeze elevii, sa le spuna ce nota dorea, mai mare sau mai mica, dupa cum era cazul. Ca urmare, s-a ajuns la concluzia ca majoritatea mediilor erau gresite.
Pe aceste considerente, Consiliul profesoral a hotarit ca mediile de pe primul semestru sa nu se schimbe pentru ca s-ar fi compromis intreg catalogul, dar pe semestrul doi sa se tina cont de aceste constatari la incheierea mediilor. De asemenea, s-a mai mentionat faptul ca in anul scolar 2002 - 2003, cind a fost numit director prof. Constantin Gherghinoiu, s-au aplicat 457 de teste elevilor scolii, iar la concluzii s-a observat ca la exemple negative profesorul Antohe era nominalizat de cele mai multe ori. Lucrurile nu au stat mai bine nici in acest an scolar, cind un grup de parinti de la clasa a IX-a B a facut cerere sa fie schimbat profesorul de matematica, Valerian Antohe, pentru ca acesta nu desfasura o activitate corespunzatoare din punct de vedere metodic. "Acum este imposibil sa mai schimbam incadrarea, adica sa aducem un alt cadru didactic la clase in locul profesorului Antohe. Sintem in preajma bacalaureatului si riscul schimbarii ar fi enorm. Ca sa nu se intimple lucruri nedorite vom monitoriza permanent orele profesorului, practic vom intra la ore alaturi de profesor. Amenintarea cu note mici pentru obtinerea de pregatiri este un abuz emotional inadmisibil. Totul a facut un deserviciu enorm scolii" a declarat profesorul Constantin Gherghinoiu, directorul Liceului "Perpessicius".
In finalul Consiliului profesoral, directorul a propus sa i se dea profesorului Valerian Antohe sanctiunea maxima pe care o poate administra scoala, diminuarea salariului cu 15% pentru sase luni. In sedinta s-a trecut apoi la vot, hotarit de comun acord sa fie secret. O persoana s-a abtinut, o alta a dorit ca profesorul sa primeasca doar o observatie, alte 12 cadre didactice au dorit sa-i fie aplicat un avertisment, iar 28 de profesori au votat pentru cea mai aspra sanctiune, care a si fost aplicata.
Profesorul Antohe are doua saptamini pentru a contesta hotarirea, insa pina acum nu a facut nimic in acest sens.
In ceea ce priveste acuzatia de luare de mita, ancheta este in desfasurare la Parchet, iar scoala nu se poate implica, urmind ca dupa finalizarea cercetarilor sa se ia o hotarire.
Deocamdata, Inspectoratul Scolar nu a formulat o pozitie oficiala fata de acest caz, inspectorul scolar general Lilliana Tudoran fiind plecata din localitate si nici un alt inspector nu a dorit sa-si asume raspunderea unei declaratii. Reactia oficiala a Inspectoratului o vom avea peste citeva zile.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii