Mergi la conţinutul principal

Premiile "Obiectiv Cultural" în cadrul Concursului "Ars Nova"

* textele premiate vor fi publicate pe site-ul www.obiectivcultural.ro şi în pagina "Obiectiv Junior" * din 176 de premianţi ai concursului, 62 au fost elevi brăileni

Vineri, cu începere de la ora 14.00, Muzeul Brăilei a găzduit festivitatea de premiere în cadrul Concursului Internaţional de Creaţie "Ars Nova" 2011. Menţinând tradiţia, sub genericul Premiile "Obiectiv Cultural", cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei" a oferit şi în acest an trei Premii Speciale, la categoria poezie, proză şi eseu.

Premiul Special pentru Poezie a fost acordat elevei Ana-Maria Popescu, în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Mircea Cel Bătrân" din Râmnicu Vâlcea. La aceeaşi secţiune, Ana Maria-Orzaru, elevă în clasa a VI-a în cadrul Colegiului Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" din Brăila, a obţinut o Menţiune Specială. O altă Menţiune Specială, la categoria Poezie, i-a revenit elevului Alexandru Stan, de la Şcoala de Arte şi Meserii Tichileşti.

Redactorii "Obiectiv Cultural" l-au desemnat câştigător al Premiului Special pentru Proză pe Lucian Nicolae, elev în clasa a X-a al Colegiului Naţional "Lucian Blaga" din Sebeş, judeţul Alba, cu povestirea "Negustorii". Menţiunea Specială, la aceeaşi categorie, i-a fost acordată lui Romeo Pilug, elev în clasa a VII-a al Şcolii Generale Poiana Stampei, judeţul Suceava, cu povestirea "O zi obişnuită din anul 2200".
La ultima secţiune, de Eseu, Premiul Special i-a revenit lui Vasile Cătălin Ştitz, elev în clasa a XII-a în cadrul Colegiului Tehnic "Apulum", din Alba Iulia, cu eseul "Jocul şi înţelepciune mea-i iubirea".

Aprecierile critice

Premiile au fost înmânate de scriitorul Cristian Robu-Corcan, redactor şef adjunct al "Obiectiv Cultural". "Nu ştiu dacă Ana-Maria Popescu va scrie poezie, deoarece mâna ei pare a trage spre proză, însă textele pe care le ţin în mână dovedesc, înainte de orice stringenţă estetică, o revoltă admirabilă faţă de «jocurile» meschine ale adulţilor. În ceea ce o priveşte pe Ana Maria-Orzaru, este liniştitor să vezi, la o vârstă atât de fragedă, un copil măcinat de întrebări care numai «lejere» nu pot fi numite. La fel este şi cazul lui Alexandru Stan, ale cărui texte tulbură prin disperarea claustrării", a precizat scriitorul brăilean pe marginea textelor premiate la secţiunea Poezie. În ceea ce priveşte categoria Proză, Cristian Robu-Corcan a făcut următoarele aprecieri: "Am citit cu foarte multă plăcere «Negustorii» lui Lucian Nicolae. În afară de umorul savuros cu care este dotat, Lucian pare a fi depăşit şi una dintre probele de foc ale prozei, şi anume alcătuirea dialogurilor. De un umor fantastic este şi povestirea lui Romeo Pilug, care, la o vârstă atât de mică, impresionează printr-o imaginaţie debordantă". "La categoria Eseu, l-am ales pe Vasile Cătălin Ştitz, deoarece, din multitudinea de texte trimise, al lui îndeplineşte, ca intenţie a efortului intelectual de generalizare, caracteristicile primare ale eseului", a mai precizat Cristian Robu-Corcan.

Selecţia lucrărilor pentru premiile "Obiectiv Cultural" a fost realizată de scriitorii Marian Coman (redactor şef "Obiectiv - Cultural") şi Cristian Robu-Corcan (secţiunea Proză); Cristian Robu-Corcan şi Liviu G. Stan - redactor "Obiectiv Cultural" - (secţiunea Eseu) şi Diana Corcan - redactor "Obiectiv Cultural" - (secţiunea Poezie). Textele premiate vor fi publicate pe site-ul www.obiectivcultural.ro şi în pagina "Obiectiv Junior".

Organizat de Liceul de Artă "Hariclea Darclee", Concursul "Ars Nova" a reunit în aceste an sute de lucrări ale elevilor din clasele a V-a - a XII-a, din ţară şi din Republica Moldova, dintre care au fost premiate 176. Elevii de gimnaziu au putut participa cu creaţii la cele două secţiuni pe care le aveau la dispoziţie, Poezie şi Proză. Cei din clasele a IX-a - a XII-a au putut participa la secţiunile Poezie, Proză şi Eseu.
Precizăm că din cei 176 de premianţi ai concursului, 62 au fost elevi brăileni. Intraţi AICI pentru a afla lista completă a câştigătorilor "Ars Nova" 2011.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro