Mergi la conţinutul principal

NATIONAL: CSAT: La MApN, forţele dislocate în teatrele de operaţii scad, în 2012, cu 106 militari faţă de 2011

CSAT a aprobat luni forţele şi mijloacele Armatei României care pot fi puse la dispoziţie pentru misiuni în afara teritoriului statului român, în anul 2012, informează Administraţia Prezidenţială.

"Astfel, la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, forţele dislocate în teatrele de operaţii vor scădea, în anul 2012, cu 106 militari faţă de anul 2011, iar forţele aflate în ţară, dislocabile la ordin, vor creşte cu 308 militari, faţă de 2011", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

De asemenea, Ministerul Administraţiei şi Internelor va pune la dispoziţia Uniunii Europene, OSCE, NATO şi ONU, în anul 2012, un număr de 357 de militari, care vor acţiona în teatrele de operaţii din Afganistan şi Balcanii de Vest.

În cadrul şedinţei, ministrul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea continuării activităţii de testare şi validare privind posibilitatea de transport pe teritoriul României a resurselor materiale şi umane aparţinând guvernului Statelor Unite ale Americii dinspre şi către Afganistan în sprijinul operaţiei NATO - ISAF şi a operaţiei de coaliţie Enduring Freedom.

În acelaşi timp, membrii Consiliului au avizat Carta Albă a Apărării, document elaborat de către Ministerul Apărării Naţionale, urmând ca acesta să fie supus aprobării Parlamentului, conform legislaţiei în vigoare.

De asemenea, o altă temă importantă pe agenda şedinţei CSAT s-a referit la Strategia naţională în domeniul capacităţilor civile. "Documentul elaborat de Ministerul Afacerilor Externe a fost aprobat de către membrii Consiliului. Această Strategie, elaborată ca răspuns la solicitarea expresă adresată la nivelul Uniunii Europene, facilitează contribuţia naţională la misiunile civile şi civil-militare, atât ale Uniunii, cât şi pentru toate situaţiile în care experţi civili români sunt detaşaţi la misiuni internaţionale, indiferent de organizaţia sub auspiciile căreia este desfăşurată misiunea respectivă (ONU, UE, OSCE)", informează Preşedinţia.

Documentul uniformizează regulile şi procedurile aplicabile în aceste cazuri de către toate instituţiile din România care detaşează experţi în astfel de misiuni.

La şedinţă au participat primul-ministru Emil Boc; ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş; ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea; ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de afaceri, Ion Ariton; ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu; ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi; directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu; adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, Ioan Grosu; şeful Statului Major General, general-maior Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru securitate naţională, Iulian Fota; consilierul prezidenţial Anca Ilinoiu, şef al Departamentului Relaţii Internaţionale; secretarul CSAT, general-locotenent Ion Oprişor; purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Valeriu Turcan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro