Mergi la conţinutul principal

Grăbiţi-vă la “Ajutorul de minimis pentru apicultori”!

Seceta foarte mare a condus la o cerere deosebită pentru despăgubiri din partea fermierilor cărora li s-au uscat culturile – acolo unde nu s-a irigat, dar se solicită ajutoare financiare din toate sectoarele agricole,  indiferent de mărimea exploataţiilor agricole. Industria alimentară suferă şi ea din cauza pandemiei, iar furtunile şi grindina au provocat, de asemenea, pagube serioase, care i-a afectat şi pe apicultori. Şi cum MADR promite sprijin în toate situaţiile, să vedem în ce constă minimusul pentru apicultori. Detaliile le-am aflat de la ing. Traian Cişmaş, director executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Brăila.

- MADR, prin HG nr.716/27.08.2020, acordă un “Ajutor de minimus pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2020 asupra sectorului apicol”. Am anunţat în scris UAT-urile despre HG 716, solicitându-le să aducă la cunoştinţă apicultorilor conţinutul H.G., privind sprijinul financiar în cuantum de 25 lei/familie de albine, cu precizarea că termenul final de depunere a cererilor şi documentelor însoţitoare este de data de 15 septembrie 2020!.

 

- Publicarea cam târzie (pe 31 august 2020) a HG 716, nu cumva îi dezavantajează pe apicultori ?

-Nu. Deoarece beneficiarii pot depune dosarele la DAJ Brăila şi prin fax (0239/691.878), E-mail (dadrbraila@ yahoo.com), dar şi poştă, pe adresa Calea Călăraşilor nr.58. Dosarele, care se verifică la Direcţia Agricolă, conţin mai multe documente, obţinute inclusiv de la ORSA Brăila (Oficiul de Reproducţie şi Selecţia Animalelor), precum şi de la DSVSA Brăila: Fiindcă este vorba de condiţiile obigatorii, privind: a) înscrierea familiilor de albine în baza de date naţională agricolă la data de 1 martie 2020, conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, gestionat da ANZ (Agenţia Naţională de Zootehnie) şi “b”: familiile de albine să fie înregistrate/autorizate la DSVSA. Toate dosarele, complet şi corect întocmite, se vor depune apoi la DAJ Brăila, pentru verificarea eligibilităţii acestora. Şi o precizare foarte importantă: pentru acordarea ajutorului de minimis, solicitanţii (apicultori) nu trebuie să depăşească suma de 20.000 euro primiţi în total ca sprijin, pentru alte activităţi din domeniul agricol. Da, în judeţul Brăila avem circa 450 de apicultori pe care îi rugăm să acţioneze urgent, pentru primirea legală a ajutorului de minimus, în termenul şi condiţiile stabilite de lege.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu