Mergi la conţinutul principal
La început de post

Duhovnici noi la Centrul de Detenţie Tichileşti şi la Gradiştea

• duminica trecută, ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos a oficiat Sfânta Litrughie la Catedrala Arhiepiscopală şi a hirotesit în treapta de duhovnici patru preoţi, doi pentru Brăila şi doi pentru Galaţi • părintele Cristian Ciprian Bocioagă a fost numit duhovnic la Centrul de Detenţie Tichileşti, iar părintele Marius Cătălin Dogărescu a fost numit la Gradiştea

 

Duminică, 15 noiembrie 2020, doi preoţi din judeţul Brăila şi doi din judeţul Galaţi au primit binecuvântarea ÎPS Casian al Dunării de Jos, fiind hirotesiţi în demnitatea de duhovnici. Hirotesirea (a nu se confunda cu hirotonia, numirea în treapta de preot) a fost oficiată în cadrul Sfintei Liturghii, oficiate la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi.

“În duminica a 25-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi, iar răspunsurile liturgice au fost date de slujitorii acestui sfânt locaş. În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca, în care Mântuitorul îi prezintă unui învăţător de lege «Pilda samarineanului milostiv»“, ne-a precizat părintele consilier Rareş Bucur.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop le-a citit credincioşilor Pastorala transmisă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru prima duminică din Postul Naşterii Domnului. Redăm mai jos un fragment din predica ÎPS Părinte Casian, rostită duminică, la Catedrala Arhiepiscopală:

“Mulţumim Samarineanului Milostiv - Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care ne-a ajutat în Sfintele Sale Biserici, în casele noastre şi în spitale să înţelegem mult mai bine că toată învăţătura Sa, toată slujirea Sa - în cer şi pe pământ - este rugăciune intensă spre pacea sufletului, recunoaşterea aproapelui nostru în orice om de la Dumnezeu, viaţă în iertare şi, mai ales, deschiderea inimii spre milă, ca astfel, intensificând rugăciunea şi, mai ales, filantropia, cum ne îndeamnă şi cuvântul pastoral al Sântului Sinod, să învingem în pandemie virusul cu fapte bune, cu apropiere sufletească, cu aşteptarea Betleemului, oameni buni ca pâinea tot timpul vieţii noastre”.

La momentul liturgic cuvenit, copiii şi credincioşii pregătiţi prin post, cuget curat şi rugăciune, aşa cum cere credinţa strămoşească, au fost împărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Domnului.

Un moment special a fost acela al numirii în treapta de duhohnici a patru preoţi slujitori. Potrivit părintelui Rareş Bucur, duminică, 15 noiembrie, după săvârşirea Sfintei Liturghii, ierarhul Dunării de Jos a hirotesit întru duhovnici patru preoţi numiţi de curând la parohii din Brăila şi Galaţi. Noii duhovnici au primit din partea Părintelui Arhiepiscop Certificatul de hirotesie în duhovnic”, o cruce de binecuvântare şi un Molitfelnic, necesare în demnitatea de “păstori de suflete”.

Părintele Cristian Ciprian Bocioagă a fost numit duhovnic la Capela “Sf. Apostoli Petru şi Pavel” de la Centrul de Detenţie Tichileşti (postul fiind vacant după pensionarea părintelui Sorin Pleşa), Protopopiatul Brăila, iar părintele Marius Cătălin Dogărescu a fost numit duhovnic la Parohia “Sf. Mare Mucenic Gheorghe” de la Gradiştea (Protopopiatul Făurei).

După hirotesie, Ierarhul Dunării de Jos le-a vorbit clericilor despre misiunea pe care preoţii duhovnici o au de îndeplinit în comunităţile parohiale, pentru mântuirea sufletelor credincioşilor încredinţaţi.

Întrucât a început Postul Naşterii Domnului, ierarhul a rostit “Rugăciunea specială pentru intrarea în post”, după care a explicat însemnătatea postului în viaţa noastră. ÎPS Părinte Casian le-a adresat îndemnuri credincioşilor pentru parcurgerea cum se cuvine a acestei perioade, prin post, rugăciune şi pocăinţă, oferindu-le, totodată, arhiereşti binecuvântări. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu