Mergi la conţinutul principal
Umilit de faţă cu colegii: “Mă piş pe tine şi pe poliţie!”

COMISAR PĂLMUIT PENTRU UN CÂINE

• comisarul Paul Flămânzeanu, de la Poliţia Municipiului Brăila - Secţia 2 Poliţie Rurală, a fost lovit şi ameninţat de un brăilean cu antecedente penale, în timp ce se afla la plajă, la Chiscani, împreună cu soţia • “Nu-mi pasă că eşti poliţist! Îţi dau foc la casă şi la maşină!”, i-a spus Marian Lambru comisarului în momentul în care acesta i-a spus că este poliţist • Lambru i-a numit “slugi” şi “miliţieni” pe agenţii de poliţie sosiţi la locul faptei • patru indivizi i-au luat partea agresorului, când poliţiştii au încercat să-l încătuşeze • scandalul a luat sfârşit abia după intervenţia “mascaţilor” de la SAS • Marian Lambru a fost trimis în judecată pentru lovire şi ameninţare, dar se consideră nevinovat  

 

Final de anchetă în dosarul lui Marian Lambru, în vârstă de 38 de ani, de profesie mecanic auto, individ cu antecedente penale, pus sub acuzaţie şi anchetat că a lovit şi a ameninţat un comisar de poliţie care se afla la plaja de la Chiscani în timpul liber, împreună cu soţia şi căţelul. Lambru a fost cercetat şi dat pe mâna judecătorilor sub două capete de acuzare: lovire sau alte violenţe şi ameninţare. Deşi neagă acuzaţiile care i se aduc, brăileanul de 38 de ani a fost dovedit de probe, după ce i-a tras o palmă şi i-a aruncat cuvinte grele ofiţerului de poliţie, din pricina unui câine. 

 

“Nu-mi pasă că eşti poliţist! Îţi dau foc la casă şi la maşină. Mă piş pe tine şi pe poliţie!”

Incidentul s-a petrecut în după-amiaza zilei de 19 iulie 2015, în jurul orei 17:30. Aflat în timpul liber, poliţistul Paul Flămânzeanu - comisar la Poliţia Municipiului Brăila - Secţia 2 de Poliţie Rurală - se afla la plajă, împreună cu soţia, în zona localităţii Chiscani (pe malul Dunării). Soţii Flămânzeanu luaseră cu ei şi căţeluşa.

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în timp ce căţeluşa alerga pe plajă, şi-a făcut apariţia un câine lup care a început să o alerge, deranjând celelalte persoane care stăteau întinse la soare (iar plaja era plină). Văzând aceasta, comisarul Flămânzeanu a ridicat căţeluşa cu braţele, iar la scurt timp şi-a făcut apariţia şi stăpânul câinelui lup, Marian Lambru, care şi-a luat patrupedul şi i-a pus lesă. În acel moment, inculpatul nu a spus nimic.

“După aproximativ 10 minute, acelaşi câine lup s-a reîntors şi a început să alerge căţeluşa persoanei vătămate, moment în care soţia sa a luat-o şi a ridicat-o cu braţele, iar câinele lup, vrând să o prindă, a sărit şi a zgâriat-o pe braţ. Văzând acest lucru, persoana vătămată Flămânzeanu Paul a luat căţeluşa, iar câinele lup a continuat să sară şi l-a zgâriat pe braţ. Inculpatul a văzut cele petrecute şi a venit râzând către aceasta, moment în care partea vătămată i-a solicitat verbal să lege căţelul, pentru a evita să-i rănească”, precizează procurorul care s-a ocupat de caz.

Solicitarea nu i-a fost deloc pe plac lui Lambru, care i-a reproşat că nu este el în măsură să-i ceară acest lucru, lovindu-l, totodată, cu palma peste obraz, în zona ochiului stâng. Când Flămânzeanu i-a spus să înceteze agresiunea, că este poliţist, Lambru s-a enervat şi mai mult şi i-a spus cu obidă: “Nu-mi pasă că eşti poliţist. Îţi dau foc la casă şi maşină. Mă piş pe tine şi pe poliţie!”

În aceste împrejurări, comisarul bătut şi cu ziua de odihnă stricată a apelat dispeceratul Poliţiei Municipiului Brăila şi a sesizat cele întâmplate, la faţa locului fiind trimis un echipaj de poliţie format din agenţii de poliţie Florentin Popa şi Dionisie Baicu.

 

“Ce, mă, ţi-ai chemat slugile? Te bat din nou şi în prezenţa poliţiştilor!”

Cum i-a văzut venind, ofiţerul de poliţie a ieşit în întâmpinarea colegilor aflaţi în misiune şi le-a spus ce s-a întâmplat pe plajă şi cum a fost pălmuit de Marian Lambru. Totodată, comisarul Flămânzeanu s-a deplasat împreună cu cei doi poliţişti către un grup de indivizi unde se afla şi inculpatul Marian Lambru. Când Paul Flămânzeanu l-a indicat pe bătăuş, acesta s-a apropiat şi, vizibil deranjat, i s-a adresat pe un ton la fel de agresiv: “Ce, mă, ţi-ai chemat slugile? Te bat din nou şi în prezenţa poliţiştilor!”

Lambru l-a ameninţat, totodată, pe poliţistul aflat la plajă, cu soţia: “Să ai grijă, că ştiu unde stai!”

Întrucât a refuzat să se legitimeze, poliţiştii au încercat să-l încătuşeze pe Marian Lambru, însă gestul lor era să se tranforme într-o încăierare: patru indivizi care-l însoţeau pe bărbatul recalcitrant au intervenit şi s-au interpus între el şi poliţişti, pentru a-i împiedica să-i pună cătuşele. Procurorul de caz precizează:

“Lucrătorii de poliţie şi-au dat seama că erau depăşiţi numeric, iar pentru a evita producerea unui conflict într-un loc public (plaja de la Chiscani - n.r.), au solicitat sprijinul colegilor de la “Intervenţii rapide”, pentru a-i ajuta să restabilească ordinea şi liniştea publică şi pentru a-i legitima pe Lambru Marian şi pe amicii săi. La faţa locului s-a deplasat un echipaj operativ, iar cele cinci persoane vizate de lucrătorii de poliţie (agenţii Dionisie Baicu şi Florentin Popa - n.r.) au fost conduse la sediul Poliţiei Municipiului Brăila, unde au fost legitimate”.

Marian Lambru era însoţit la plajă de Nicolae M., Mihai Sorin O., Florinel Alex C. şi Ştefan B., care l-au salvat iniţial de la încătuşare.

După sesizarea poliţiei şi declanşarea anchetei penale, în dosarul “Lambru” s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ultraj (persoane vătămate fiind poliţiştii Dionisie Baicu şi Florentin Popa). Ulterior, pe data de 4 ianuarie 2016, procurorii au dispus clasarea cauzei privind săvârşirea infracţiunii de ultraj şi continuarea cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi ameninţare, persoană vătămată fiind comisarul de poliţie Paul Flămânzeanu.

 

Lambru spune că este nevinovat

Audiat pe parcursul urmăririi penale, inculpatul Marian Lambru a negat săvârşirea faptelor şi a adus şi un martor cu care să-şi probeze nevinovăţia. Martorul propus a afirmat că era pe plajă în momentul în care s-a iscat “conflictul verbal” între Lambru şi comisar, dar că nu a auzit natura discuţiilor. Totodată, acesta a susţinut că nu a văzut ca inculpatul să-l fi lovit pe Paul Flămânzeanu sau să-l fi auzit atunci când l-a ameninţat. Cum era de aşteptat, amicii inculpatului, aflaţi la locul faptei, pe plajă, i-au ţinut partea, mai puţin unul.

Potrivit dosarului penal, Florentin Popa, poliţistul care a intervenit la locul faptei, a declarat că l-a auzit pe Lambru spunându-i comisarului “că-l bate din nou şi în prezenţa poliţiştilor”. El a afirmat că a încercat să restabileacă ordinea pe plaja plină de oameni, însă nu a reuşit, pentru că inculpatul “era violent verbal”. Popa l-a auzit pe Lambru spunând: “mă piş pe poliţie!” şi “ai grijă, că ştiu unde stai!”

Dionisie Baicu, celălalt poliţist aflat la locul faptei, a declarat, printre altele, că, în momentul în care ofiţerul de poliţie le-a spus că a fost lovit şi l-a indicat pe Lambu, acesta l-a privit şi i-a spus: “Ce, mă, ţi-ai chemat slugile?... n-o să fii îmbrăcat în popă toată viaţa!” Totodată, inculpatul a devenit violent şi faţă de agenţii de poliţie Popa şi Baicu, spunându-le: “N-o să umblaţi în miliţieni şi o să dăm ochii şi în viaţa civilă!”

Cât priveşte scandalul de pe plaja de la Chiscani şi agresiunea comisă asupra comisarului de poliţie Paul Flămânzeanu, procurorul care a supravegheat cercetările precizează:

“În condiţiile în care persoana vătămată Flămânzeanu Paul este ofiţer de poliţie cu foarte mulţi ani de experienţă profesională în domeniul investigării şi cercetării faptelor penale, se naşte întrebarea: pentru ce ar mai fi solicitat sprijinul echipei operative, dacă nu s-ar fi produs urmările ce au la bază acuzaţia penală împotriva inculpatului Lambru Marian. Nu trebuie omisă (...) nici atitudinea inculpatului faţă de persoana vătămată după ce a aflat că este ofiţer de poliţie, în sensul că a adoptat o poziţie mult mai violentă verbal, care a continuat să fie brutală şi după apariţia echipei operative”.

Potrivit certificatului medico-legal emis de Serviciul de Medicină Legală Brăila, după incidentul de la plaja Chiscani, comisarul de poliţie Flămânzeanu Paul “prezenta leziuni la nivelul obrazului stâng”, care însă nu necesită zile de îngrijiri medicale.

Pe parcursul urmăririi penale, ofiţerul de poliţie pălmuit de faţă cu soţia şi ameninţat cu incendierea s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.000 lei.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, inculpatul Marian Lambru nu se află la prima confruntare cu legea penală. În anul 2011, el a mai fost condamnat la o pedeapsă de 1 an şi 6 luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, însă nu este recidivist, pentru că a intervenit reabilitarea de drept.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro