Mergi la conţinutul principal

Boboc susţine că în Brăila cazurile de COVID-19 sunt în descreştere

• asta a declarat prefectul, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, în care şi-a manifestat mulţumirea şi în legătură cu faptul că suspecţii de coronavirus au început să înţeleagă şi să respecte recomandările DSP de a sta în izolare • cât despre noile măsuri propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Boboc a precizat că va acţiona strict punctual, acolo unde se va impune

 

Prefectul Cătălin Boboc a anunţat că îmbolnăvirile cu noul coronavirus au intrat într-un ritm descrescător la Brăila, astfel că şi spitalele încep să facă faţă mai bine situaţiei. Mai mult, acesta şi-a manifestat încântarea, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că din ce în ce mai mulţi brăileni suspecţi că ar avea COVID-19, au început să înţeleagă gravitatea situaţiei şi să respecte măsurile recomandate de Direcţia de Sănătate Publică, izolându-se la domiciliu.

“Da. Avem un trend descrescător. Aşa cum am zis acum o săptămână. Uitându-mă pe cifre. Nu pe cifrele pe care, de regulă, dumneavoastră le solicitaţi şi le primiţi, eu ştiu - teste, îmbolnăviri. Noi ne uităm şi pe altceva. Ne uităm pe numărul de prezentări la spital, spre exemplu. E o cifră foarte importantă pentru noi. Pentru că avem un procent anume dintre cei care se prezintă, care ajung să fie pozitivi. 2) Aşa cum am discutat, după ce au reintrat în vigoare măsurile pe care noi le avem la dispoziţie, am discutat cu colegii de la DSP, de la Jandarmerie şi ne-am asumat un obiectiv urgent. şi anume: identificarea contacţilor, cazurilor pozitive, pentru a-i putea plasa în acea carantină la domiciliu. În felul acesta, «scoţând practic de pe stradă», ca să spun aşa, vectorii. Pentru că atunci apare un risc. Când cei care sunt potenţial infectaţi, de multe ori asimptomatici, nu ştiu asta, îşi duc viaţa în mod normal, pentru că oamenii nu îşi iau măsurile necesare şi atunci, riscă să îmbolnăvească pe alţii. Şi avem astăzi un număr destul de mare - o să primiţi cifrele oficiale imediat-, de oameni care sunt în carantină la domiciliu. Să ştiţi că în comparaţie cu perioada trecută, înainte de acea decizie a Curţii Constituţionale, când aveam foarte mulţi oameni care nu respectau, erau prinşi pe stradă, erau conduşi în spaţiile de carantină. Să ştiţi că astăzi, s-a întâmplat un lucru extraordinar după părerea mea: oamenii respectă măsurile. Deci cei care primesc recomandarea de la DSP, sau de la medic, să rămână 14 zile în casă, în extraordinar de mare măsură, respectă. Ca să înţelegeţi, nici nu avem o statistică a amenzilor, pentru că nu există. Ceea ce e foarte bine. Este extraordinar!”, a declarat Boboc.

Cât despre impunerea măsurilor stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, precum purtarea măştilor şi afară, în zonele aglomerate, prefectul a afirmat că a hotărât să nu ia decizii la modul general, ci punctual, acolo unde situaţia o va impune.

“Nu vom lua măsuri la modul general, care să privească pe toată lumea, care să se aplice în permanenţă, 24 de ore din 24. Am analizat şi avem încă în analiză, pentru că primim foarte multe mesaje de la oameni - vă spun că de aici a şi plecat ideea -, cu poze sau mesaje text din pieţe. În zilele în care oamenii, de regulă, fac piaţa. Vinerea după-masă, spre exemplu, sâmbătă, duminică dimineaţă. Discutăm cu autorităţile implicate. Chiar am cerut un punct de vedere şi Primăriei Municipiului Brăila, tuturor primăriilor din judeţ, în legătură cu purtarea măştii în pieţe agroalimentare, în târguri, în oboare, dar doar în acele perioade când ştim cu toţii că se pot crea aglomeraţii. Am dat exemplu: vinerea, după încheierea programului de la serviciu, când oamenii merg să facă piaţa, să zicem între 16:30 - 19:00. Nu este încă o măsură luată. Dacă numărul de cazuri pe zi, păstrează acest ritm, care e în regulă, e sub control astăzi. Atunci nu avem de ce să impunem măsuri noi. Dar dacă lucrurile vor escalada din nou, sigur că va trebui să ne gândim la ce măsuri mai luăm”, a conchis prefectul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu