Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aşii informaticii. Opt elevi brăileni merg la olimpiada naţională

• patru juniori şi patru seniori s-au calificat la faza pe ţară • în lotul judeţean sunt doi elevi care participă pentru a şaptea oară la această competiţie de excelenţă

 

În câteva săptămâni va avea loc Olimpiada Naţională de Informatică, opt elevi brăileni urmând să reprezinte judeţul la această competiţie de excelenţă. Lotul este împărţit în juniori (22-27 aprilie, Bucureşti), Brăila având patru reprezentanţi la naţională, şi seniori (30 aprilie-4 mai, Suceava), unde vor concura alţi patru elevi.

Astfel, la juniori (gimnaziu), la clasa a V-a s-a calificat Mihnea Brebenel, elev al Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, îndrumat de prof. Cristian Toncea. Mihnea participă pentru a doua oară la naţională, el concurând şi anul trecut, când era clasa a IV-a. Şi, deşi atunci a fost cel mai mic din lot, el a obţinut cel mai mare punctaj dintre toţi elevii brăileni de la secţiunea gimnaziu. Anul acesta, Mihnea şi-a propus să întoarcă de la naţională cu o medalie. Când îl întrebi care e pasiunea lui, băiatul îţi răspunde scurt şi la obiect: informatica.

Tot la clasa a V-a s-a calificat şi Mihai Bogdan Ciocârlan, elev al Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonat de prof. Cristina Anton. El este un copil “fenomen”, la doar 11 ani reuşind să se califice la două olimpiade naţionale: astronomie şi informatică. El a participat şi la judeţeana de matematică, unde a luat premiul II. Mihai spune că totul este posibil dacă eşti pasionat, disciplinat şi munceşti foarte mult. Pe lângă “pofta” de competiţii, în timpul liber acesta se relaxează citind.

Continuăm prezentarea lotului de juniori, Cristian Ionuţ Soiu fiind cel care s-a calificat la clasa a VI-a. El este elev la Liceul Pedagogic “D. P. Perpessicius” şi este îndrumat de profesorii Mirela Chiţu şi Paul Pruş. Cristian participă pentru a doua oară la această olimpiadă şi ne-a spus că îi place informatica pentru că este o ştiinţă exact, pe care o poate înţelege foarte uşor. Dar el este un elev de 10 la toate materiile, nu doar la informatică, şi ne-a mărturisit că vrea să facă o tradiţie din a participa la olimpiade. Cristian a participat şi la judeţeana de educaţie tehnologică (menţiune) şi matematică. Este o fire sportivă, practicând înotul şi fotbalul.

Tot la clasa a VI-a s-a calificat și Ștefan Gheorghe. Acesta învață la Școala Gimnazială ”Al. I. Cuza” și studiază informatica la clasă cu prof. Florina Marin.

Singura fată din tot lotul de informatică al Brăilei este Andreea Cătălina Toncea, elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, coordonată de prof. Nistor Moţ. S-a apucat să studieze această disciplină când eram mică, i-a plăcut din prima şi a vrut să facă performanţă. Anul acesta participă pentru a doua oară şi vrea să ia o medalie. Andreea excelează în mai multe domenii - matematica (locul III la judeţeană), germană (locul I la judeţeană), iar printre activităţile ei preferate se numără tenisul şi lectura.

La seniori, lotul celor care participă la naţională este deschis de Rareş Andrei Doroftei, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”, prof. coord. fiind Cristian Toncea. Rareş s-a calificat pentru a patra oară la această disciplină (câştigând şi o medalie de bronz), singura lui “pauza” competiţională fiind în clasa a VIII-a, când a trebuit să se pregătească pentru Evaluarea Naţională, examen la care a luat nota 10 la matematică şi 9.70 la limba română. S-a hotărât deja ca vrea o carieră în informatică şi anul acesta vrea să se numere printre laureaţii olimpiadei.

Recordul în materie de participări la această olimpiadă îl deţin Eduard Cristian Podaru şi Tudor Dumitrescu, ambii elevi în clasa a XI-a la Colegiul “Bălcescu”, cei doi fiind la cea de-a şaptea naţională. Eduard este coordonat de prof. Nistor Moţ şi are trei medalii de bronz în palmares. Anul trecut, el a participat şi la Concursul Naţional InfoEducaţie, iar anul acesta la etapa judeţeană a olimpiadei de lingvistică, având de gând să participe şi la Tehnologia Informaţiei. Tânărul ne-a spus că îşi va alege o facultate tot pe mate-info, având în plan atât universităţile din România, cât şi cele din Anglia. Tudor studiază la clasă cu prof. Mădălina Nicolae, prima lui participare la naţională fiind în clasa a IV-a. Are în palmares o medalie de argint şi trei de bronz, anul acesta sperând să îşi adauge încă una în colecţie. Şi el îşi doreşte o carieră în acest domeniu.

Lotul de seniori este închis de Alexandru Dicianu, elev în clasa a XII-a la Colegiul “Bălcescu”, prof. coord. fiind Cristian Toncea. Participă de mai mulţi ani la această competiţie, a crescut cu fiecare etapă, iar acum a reuşit să se califice la naţională, unde vrea să se bucure de experienţă, dar şi să câştige o medalie. Alexandru vrea să studieze informatica la Cluj pentru că îi plac oamenii de acolo şi oraşul. Iar pentru că s-a calificat la etapa naţională, acesta va avea un avantaj la admitere.

Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la etapa naţională!
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii