Mergi la conţinutul principal

3 ani

S-au împlinit ieri 3 ani de la evenimentele din 10 august 2018, când protestul anti-PSD din Piața Victoriei a fost reprimat violent de forțele de ordine. Zeci de mii de români, mulți dintre ei veniți din Diaspora, au protestat împotriva Guvernului PSD-ALDE-UDMR și împotriva asaltului dus de gruparea politică aflată la putere atunci asupra Justiției. Deși a fost un miting în general pașnic – cu excepția unor provocări, și alea regizate, după toate probabilitățile -, a fost reprimat cu o forță complet nejustificată, zeci de mii de oameni nevinovați, inclusiv femei și copii, au fost gazați, bombardați cu tunuri cu apă și atacați cu o brutalitate fără sens, inclusiv de jandarmi cu numerele de identificare ascunse cu intenție. Oameni așezați pe jos sau cu mâinile ridicate au fost bătuți cu bastoanele și picioarele de niște agresori îmbrăcați în uniforme ale legii. Și nu sunt povești sau exagerări – există sute și mii de filmulețe făcute atunci, există transmisiuni ale televiziunilor, există dovezi indiscutabile în acest sens. Și, la fel de clar, jandarmii ăia nu au acționat de capul lor – că în structuri militarizate nu se face nimic fără un ordin, iar cineva a dat ordine în acest sens. Este clar pentru toată lumea că a fost o acțiune coordonată de șefimea Jandarmeriei, de șefimea din MAI, de Guvern. Nu se întâmpla așa ceva dacă cineva nu dădea niște ordine clare. Cineva cu funcție suficient de mare să-și permită asta – o reprimare demnă de regimuri dictatoriale, gen Rusia sau Belarus.

Și totuși, după 3 ani de la acele evenimente, nu există nici vinovați, nici proces, nici măcar niște suspecți. De fapt, șefii Jandarmeriei au fost scoși basma curată inițial și sunt bine-mersi și acum – fie prin funcții, fie retrași cu pensie specială.

Practic, la acest moment, există un dosar, și ăla cu greu redeschis, în care se fac niște cercetări. Nu se știe nici ce dovezi au mai rămas la dosar, nici ce înregistrări video s-au păstrat, nici care este stadiul. Culmea, singurii condamnați – extrem de rapid, după un dosar finalizat exemplar de repede și de concret – sunt cei care au agresat doi jandarmi. În rest, dosarul s-a tot plimbat între Parchete și instanțe și cam aia e. Și nu cred că se vor mira mulți dacă se va lungi până la prescrierea faptelor sau dacă, în cel mai fericit caz, va fi găsit un țap ispășitor fără importanță. Seamănă destul de mult cu ceea ce se întâmplă în cazul Dosarului „Colectiv” – apropo, mai e puțin și se fac 6 ani de la acea tragedie.

Iar dacă lucrurile vor rămâne așa, înseamnă că Justiția aia apărată atunci de zeci de mii de oameni ieșiți în stradă și-a cam bătut joc de ei și de toți. Și nu cred că altă dată va mai avea cine să o apere.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro