Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Şapte elevi reprezintă Brăila la Olimpiada Naţională de Chimie

• lotul judeţean este format din cinci elevi de la Colegiul “Murgoci” şi doi de la Colegiul “Bălcescu” • etapa naţională are loc în perioada 21-26 martie, la Constanţa

 

Se dă startul unui nou sezon competiţional pentru elevii care vor să fie încununaţi campioni ai olimpiadelor naţionale. Prima disciplină la care aceştia îşi vor testa cunoştinţele este Chimia, etapa naţională fiind programată în perioada 21-26 martie, la Constanţa.

Din judeţul Brăila s-au calificat la finala pe ţară şapte elevi, cinci de la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci” şi doi de la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu”. Toţi au experienţă în ceea ce priveşte concursurile de excelenţă, unii fiind chiar la a patra sau a cincea participare. Fără alte introduceri, vă prezentăm lotul care va reprezenta Brăila la Olimpiada Naţională de Chimie:

La clasa a VIII-a, cel mai bun elev brăilean s-a dovedit a fi Andrei Cătălin Oprea. Acesta învaţă la Colegiul Naţional “Nicolae Bălcescu” şi studiază chimia cu prof. Silvia Petrescu. Pentru el aceasta va fi prima olimpiadă naţională de chimie, însă anul trecut el a participat la “olimpiada mică de chimie”, aşa cum mai este cunoscut Concursul Naţional “Raluca Ripan”, unde a obţinut o menţiune. Tot anul trecut el a făcut parte din lotul brăilean de fizică. Andrei merge şi la Cercul de Astronomie de la “Bălcescu”, iar anul acesta şi-a propus să participe şi la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori.

La clasa a IX-a, cea care a reuşit să se califice este Elena Cristina Ciurea, elevă a Colegiului Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonată de profesor Valentin Petrescu. Chimia este pasiunea ei, aceasta fiind cea de-a doua naţională la care participă, la care se adaugă diferite concursuri de profil la care a fost premiată: menţiune la faza judeţeană a Concursului “Raluca Ripan” şi tot menţiune la Concursul Naţional “Magda Petrovanu”. Elena poate oricând să acorde primul ajutor în caz de urgenţă, ea fiind voluntar la Crucea Roşie Brăila. Anul acesta adolescenta va merge şi la Concursul “Sanitarii Pricepuţi”.

Octav Cristian Filip învaţă la Colegiul “Murgoci” şi va concura pentru un loc pe podium cu elevii de clasa a X-a, el participând pentru al doilea an la rând la faza pe ţară. În gimnaziu a fost premiat cu o medalie de bronz la olimpiada naţională de matematică, la care se adaugă premii obţinute la fazele judeţene, precum şi la Concursul “Raluca Ripan”. În timpul liber Octav se dedică voluntariatului, el fiind membru “Interact”. În decembrie anul trecut, împreună cu alţi trei colegi de la “Murgoci”, s-a implicat activ în organizarea Târgului tradiţional de Crăciun “Târgoci”. Aceştia au străbătut oraşul în căutare de donaţii şi au reuşit să adune 4.000 lei, bani ce au fost apoi dăruiţi pentru tratamentul a doi copii bolnavi de cancer. Octav face şi baschet la Cuza Sport.

La clasa a XI-a s-au calificat doi elevi la naţională: Cristian Bărbuţă şi Tudor Ţovârnac.

Cristian este elev la Colegiul “Mugroci”, îndrumat de prof. Daniel Panţuru, şi participă pentru a doua oară la chimie. În clasa a IX-a el s-a calificat la naţionala de informatică. A participat anul acesta şi la etapa judeţeană la Ştiinţele Pământului, unde a obţinut premiul III. Tânărul spune că a ales să meargă din nou la olimpiadă pentru că este o persoană curioasă şi nu se limitează doar la materia care se predă la clasă. Tudor învaţă la Colegiul “Bălcescu” şi este coordonat prof. Silvia Petrescu. An de an el merge la competeţii, având în palmares un premiu I la Concursul Naţional de Chimie “Magda Petrovanu” şi un loc III la Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice de la Galaţi de anul trecut. Tudor participă şi la concursuri de Public Speaking, iar atunci când va termina liceu vrea să le calce pe urme părinţilor şi să devină medic, specializarea cardiologie.

Tot doi elevi vor reprezenta Brăila şi la clasa a XII-a. Este vorba despre Dragoş Lipan şi Alexandra Orlea, ambii elevi la “Murgoci”, îndrumaţi de prof. Daniel Panţuru.

Dragoş este campion la matematică, având în palmares două medalii de argint la olimpiadele naţionale, o participare la naţionala Concursului de Matematică “Adolf Haimovici”, iar în clasa a IX-a la olimpiada naţională de informatică. El este şi un excelent orator, ajungând până în finala Concursului Naţional de “Public Speaking”, unde s-a clasat pe locul 6. Colega lui, Alexandra, va participa pentru a treia oară la finala pe ţară, la ediţiile precedente ea câştigând o menţiune specială. De asemenea, în clasa a IX-a ea a concurat la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori, iar în clasa a X-a la Concursul Naţional de Matematică “Adolf Haimovici”, unde a câştigat medalia de aur. Alexandra a mers şi la concursuri de dezbateri, a făcut voluntariat la “Interact”, club la care a fost şi preşedinte, dar şi la Asociaţia “Coloreria”. S-a implicat în tot felul de proiecte, unul dintre acestea fiind organizarea unui workshop de dans pentru dotarea unei grădiniţe cu cu materiale sportive. Cei doi elevi vor să dea la Medicină.

Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători! Mult succes la naţională!

 

 
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii