Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Întâlniri de suflet la Așezământul social - filantropic de la Lacu Sărat

* în cadrul unei consfătuiri cu profesorii Seminarului Teologic din Galați, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Casian a desemnat 12 dintre cei mai vrednici preoți din Galați și Brăila să susțină activități educaționale cu elevii seminarului, pe parcursul noului an școlar * în aceeași zi, așezământul de pe malul Lacului Sărat a găzduit și revederea promoției 1970 - 1975 a seminarului de la Buzău, din care a făcut parte și arhiepiscopul Casian Crăciun * cu vădită emoție și bucurie, acesta i-a fost gazdă fostului său profesor și diriginte, care, la aproape 90 de ani, se prezintă ”la fel de tânăr ca acum jumătate de secol, din punct de vedere spiritual și didactic”

 

Preoții din eparhia Dunării de Jos care s-au remarcat, în ultima perioadă, prin activitățile culturale și filantropice dedicate copiilor au fost invitați să se implice în activitățile educaționale ale  Seminarului Teologic Ortodox ”Sf. Ap. Andrei” din Galați, pe parcursul anului școlar care stă să înceapă. Este vorba despre 12 preoți care desfășoară constant și cu implicare deosebită activități catehetice parohiale cu copiii. Printre aceștia se numără și preoții brăileni din parohiile ”Sf. Ilie” și ”Sf. Apostoli Petru și Pavel” din municipiu, precum și preotul din localitatea Cuza Vodă. Aceștia, împreună cu colegii lor gălățeni, au fost desemnați de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, arhiepiscopul ”Dunării de Jos”, să susțină în noul an școlar formarea duhovnicească a elevilor și implementarea de programe extracurriculare în cadrul Seminarului Teologic din Galați. Cei 12 preoți au fost prezentați în cadrul unei consfătuiri a profesorilor  din cadrul Seminarului Teologic din Galați, eveniment găzduit, marți, 7 septembrie, de Așezământul social-filantropic ”Sf. M. Mc. Pantelimon” - Lacu Sărat. ”Aveți un 10 de la mine pentru activitățile culturale cu copii”, le-a spus Părintele Casian, îndemnându-i pe cei 12 preoți să pună la fel de mult suflet și la activitățile pe care le vor desfășura, cel puțin de două ori pe lună, în cadrul Seminarului de la Galați.

”În deschiderea întrunirii, ierarhul Dunării de Jos a prezentat cadrelor didactice de la Galați parcursul istoric pe care l-a avut Seminarul Teologic ”Sf. Andrei” din Galați, de la redeschiderea lui în anul 1908, sub conducerea Arhim. Nicodim Munteanu, viitorul patriarh al României, și până în prezent. În continuare, chiriarhul a susținut o reflecție teologică cu privire la lucrarea misionară a profesorului în școala românească, ca o continuitate a formării sale duhovnicești prin participarea la Sfânta Liturghie, împărtășirea cu Sfintele Taine, cunoașterea și implicarea în activitățile pe care biserica le desfășoară permanent în societate. În cadrul ședinței cu profesorii gălățeni, a fost analizată situația seminarului andreian în contextul misionar actual, accentuându-se exigențele și criteriile stabilite prin Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la îmbunătățirea actului didactic și s-a făcut o diagnoză a procesului educațional din anii anteriori și propuneri pentru anul școlar 2021-2022”, a transmis preotul Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei ”Dunării de Jos”.

După consfătuirea cu profesorii și cu preoții prezenți, Înaltpreasfințitul Casian Crăciun, arhiepiscopul ”Dunării de Jos” a săvârșit o scurtă slujbă religioasă în biserica Așezământului social - filantropic de pe malul Lacului Sărat, iar la final ne-a declarat: ”E nevoie, la început de an școlar, să ne deschidem și sufletele și inimile, preoții profesori dar și profesorii de la celelalte discipline, pentru că seminarul este o școală care aparține și Bisericii dar și Învățământului, iar acesta este un semn bun, deoarece și religia este un suflu spiritual extraordinar pentru elevii, părinții și profesorii din școala românească. Aerul proaspăt al credinței nu cred că deranjează pe nimeni, ci, din contră, mai multă credință în educație, în profesori, în părinți și elevi, ne-ar face mai buni pe toți românii”.

 

Revedere după aproape 50 de ani

În aceași zi de marți, 7 septembrie,  Așezământul social-filantropic ”Sf. M. Mc. Pantelimon” – Lacu Sărat a găzduit și revederea promoției 1970-1975 a Seminarului Teologic ”Chesarie Episcopul” din Buzău, după aproape jumătate de secol de la finalizarea studiilor liceale. Au fost prezenți profesori și absolvenți ai Seminarului buzoian, promoția 1970-1975, împreună cu soțiile acestora. Absolvent al acestei promoții este și chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a fost astăzi pentru profesorii și colegii Înaltpreasfinției Sale gazdă primitoare, ghid și îndrumător atât în spațiul natural al Așezământului eparhial de la malul Lacului Sărat, cât și la câteva biserici și obiective de interes general din municipiul Brăila”, ne-a informat pr. Rareș Bucur.

În Sala de festivități ”Sf. Ioan Evanghelistul” din cadrul Așezământului eparhial, în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea didactică desfășurată cu multă dăruire, implicare, devotament și jertfelnicie, Înaltpreasfințitului Părinte Casian i-a oferit preacucernicul arhidiacon Tudor Mihalache, profesor și diriginte al promoției 1970-1975, Ordinul ”Crucea Sfântului Apostol Andrei”, clasa I. De asemenea, doamna Maria Tudor a primit din partea ierarhului Dunării de Jos distincția eparhială ”Vrednicia andreiană”.

La final, preotul profesor Gheorghe Sava, directorul Seminarului Teologic din Buzău, a oferit părintelui Mihalache Tudor din partea primei promoții pe care a îndrumat-o în calitate de diriginte, o icoană cu chipul Sfântului Arhanghel Mihail, având pe verso semnăturile fiecărui absolvent al acestei generații, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

”Profesorul și dirigintele nostru, la aproape 90 de ani, este tânăr ca acum o jumătate de veac, din punct de vedere didactic și spiritual, ceea ce arată că, între diferitele generații, nu există decât tineri de vârsta întâi, tineri de vârsta a doua și tineri de vârsta a treia”, ne-a declarat, cu bucurie în glas dar și cu vădită emoție provocată de revederea cu fostul său diriginte, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, arhiepiscopul ”Dunării de Jos”.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii