Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Uniunea Europeana, indemnata sa se implice pentru stabilizarea si dezvoltarea Bosniei-Hertegovina

Expertii ICG sugereaza ca pentru depasirea diviziunilor etnice care continua sa marcheze viata politica din Bosnia este nevoie de ceva mai mult decit promisiunea aderarii la UE. "Comunitatea internationala nu a ajuns in punctul in care poate declara victoria si parasi Bosnia, tara care ramine marcata de razboiul din perioada 1992-1995", subliniaza raportul. Documentul a fost publicat cu citeva zile inainte de reuniunea Consiliului pentru Implementarea Pacii, un organism international care supravegheaza modul de aplicare a prevederilor Acordurilor de la Dayton. Consiliul ar urma sa stabileasca modalitatile prin care comunitatea internationala si-ar mentine influenta in Bosnia dupa inchiderea Biroului Inaltului Reprezentant ONU, pina la sfirsitul anului 2007. ICG argumenteaza ca Uniunea Europeana ar trebui sa devina factorul international cel mai important din aceasta tara, furnizind "finantare" si stimulind "liderii bosniaci sa ia decizii delicate".

Jandarmii bulgari ramin in Irak pina in martie 2008

Propunerea privind extinderea misiunii din Irak a fost aprobata cu 22 de voturi, iar patru membri ai comisiei au votat impotriva, a afirmat Anghel Naidenov, presedintele comisiei.
La sfirsitul lunii martie, 155 de jandarmi bulgari vor fi trimisi la tabara de refugiati de la Ashraf. Costul total al misiunii, pina la sfirsitul lui 2007, se va ridica la 8,5 milioane de leva (circa 4,36 milioane de euro), a precizat Naidenov. Membrii contingentului bulgar isi vor continua misiunea de paza a taberei.

Comandantii NATO sustin ca Rusia nu trebuie sa fie ingrijorata de scutul antiracheta

Rusia nu trebuie sa aiba niciun motiv de ingrijorare in legatura cu amplasarea instalatiilor antiracheta in centrul Europei, a declarat John Craddock, comandantul suprem al fortelor aliate NATO. Rusia se opune montarii elementelor scutului american antiracheta in Polonia si Cehia, argumentind ca destabilizeaza echilibrul de forte in era post-Razboiul Rece. Intrebat in cursul unei conferinte de presa organizata la Varsovia daca Rusia are motive de ingrijorare, Craddock a raspuns: "In mod absolut, nu. Sistemul antiracheta este menit sa ofere securitate in fata atacurilor lansate de regimuri rebele".

Japonia, somata sa isi remorcheze o nava care a luat foc in apropiere de Antarctica

Un membru al echipajului balenierei Nisshin Maru este dat disparut dupa incendiul izbucnit pe puntea inferioara a navei. Ambarcatiunea face parte din flota Japoniei si urma sa pescuiasca aproximativ 850 de balene pina la sfirsitul lunii februarie. Chiar daca incendiul va fi stins, autoritatile neo-zeelandeze se tem ca cele 1.300 de tone de carburant se vor scurge in apele australe. "Este imperativ ca baleniera Nisshin Maru sa fie remorcata in afara coastelor protejate ale Antarcticii, departe de coloniile de pinguini si de banchize", a declarat ministrul neo-zeelandez al Mediului, Chris Carter. Solutia cea mai rapida ar fi remorcarea de catre nava organizatiei Greenpeace, Esperanza, care este in zona pentru a protesta fata de vinarea balenelor. O alta solutie ar fi un spargator de gheata american.

Dick Marty nu se va deplasa la Guantanamo, in cadrul anchetei privind activitatile CIA in Europa

Marty anuntase in octombrie ca intentioneaza sa se deplaseze la Guantanamo pentru a interoga o serie de prizonieri cu privire la eventuala detentie a acestora in inchisori secrete din Europa.
El si-a explicat decizia, vineri, prin imposibilitatea de a interoga detinutii la fata locului. "Daca nu pot discuta liber cu detinutii - asa cum se pare ca lasa de inteles raspunsul american - aceasta vizita va fi inutila", a precizat el, intr-un comunicat. "Nu cred in turismul parlamentar pe cheltuiala contribuabililor. Sint dezamagit de acest raspuns al Statelor Unite, tara cu statut de observator in Consiliul Europei, insa ancheta va continua", a adaugat acesta. Raportul de ancheta al lui Dick Marty a acuzat, in iunie, 14 state europene de implicare in zborurile secrete ale unor avioane CIA si, in cazul Poloniei si Rominiei, de gazduirea unor centre secrete de detentie. Statele Unite au recunoscut in septembrie existenta unor inchisori secrete americane in afara teritoriului tarii, motivind Consiliul Europei sa continue ancheta demarata pe aceasta tema in cele 46 de state membre.
Categorie articol: 

Comentarii