Mergi la conţinutul principal

Zonele sigure din oras sint cele care nu exista!

In nici o zona din oras nu-ti poti lasa copilul singur pe strada fara sa nu stai cu grija ca i se poate intimpla ceva rau. Nicaieri nu poti risca sa iti lasi poseta in masina, la vedere, chiar daca ai inchis portierele si te indepartezi doar citiva zeci de metri. In nici un cartier din oras nu poti cobori pina la scara blocului si sa lasi usa deschisa la apartament, fara sa te gindesti ca cineva poate intra in urma ta in casa pentru a te jefui. Asta ca sa nu mai zicem ca plimbarile au devenit sport extrem, la Braila. Totusi, exista citeva locatii unde brailenii se simt mai in siguranta decit in alte parti si asta pentru ca infractiunile ce se comit sint minore si nu aduc atingere integritatii persoanelor. Trebuie sa intelegem, insa, ca si noi sintem responsabili de siguranta noastra si ca inainte sa aratam cu degetul spre cineva, ar fi moral sa ne intrebam daca am facut tot ceea ce ne statea in putinta.
In municipiu exista citeva zone care s-au bucurat de o mai multa liniste, din punct de vedere infractional, decit altele. Asta nu inseamna ca acolo nu s-au spart masini sau locuinte, ori ca cetatenii nu au fost tilhariti, in plina strada, ci doar ca astfel de fapte s-au intimplat mai rar. Nu exista o explicatie pentru acest lucru, pentru ca in toate zonele din oras actioneaza patrule ale Politiei si Jandarmeriei, fara nici o exceptie, chiar mai multe acolo unde sint probleme. Insa, de-a lungul timpului, s-a observat ca locuitorii citorva zone din oras sint mai in siguranta decit altii. Este vorba despre cei ce locuiesc pe Calea Calarasilor, intre Bariera si centrul vechi al orasului si stradutele adiacente, pe b-dul Independentei si AL.I.Cuza. Practic, zona centrala a orasului. Aici se inregistreaza mai mult infractiuni marunte, precum furturi din autoturisme sau boxe, dar pina si acestea cu o intensitate scazuta fata de alte zone.
Tot comparativ cu alte locatii din oras, mai exact cu evenimentele ce au avut loc acolo, in zona centrala a orasului poti sa-ti lasi copilul sa iasa la plimbare, fara sa stai incordat tot timpul pina se intoarce acasa. Acelasi lucru se poate spune si de Gradina Mare, Parcul Monument sau Faleza Dunarii, zone unde a scazut numarul infractiunile grave deoarece li s-a acordat o atentie mai mare in ultimii ani, tocmai pentru ca erau foarte populate de tineri. "Toate zonele ar putea fi sigure daca, in primul rind, s-ar respecta toate sfaturile de prevenire antiinfractionala pe care politistii le dau brailenilor, pentru a nu deveni victime ale diverselor infractiuni. Pentru toate genurile de infractiuni exista materiale de prevenire care ajung a fi cunoscute de cetateni prin politistii de proximitate si prin toti ceilalti lucratori care au atributii in relatia cu publicul si, nu in ultimul rind, prin sprijinul solicitat si primit din partea jurnalistilor. De asemenea, cetatenii ar trebui sa inteleaga ca numai cu sprijinul lor, fizic sau moral, pot combate actele antisociale, in sensul de a interveni in ajutorul nostru, ca martori oculari si prin aducerea la cunostinta despre comiterea vreunei infractiuni fara nici un efort material, ci printr-un simplu telefon la 112, apelul unic de urgenta. Ceea ce ii asiguram pe cetateni este ca vom fi intotdeauna in cel mai scurt timp acolo unde suntem solicitati, cu atit mai mult acum cind s-au inmultit patrulele auto si cele pedestre", ne-a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila.

Atentie la neatentie

Chiar daca zonele in care locuim nu se regasesc in categoria celor considerate, cit de cit, sigure, fiecare dintre noi poate actiona pentru a le schimba imaginea, luind in considerare citeva sfaturi ce ar putea fi esentiale pentru siguranta noastra. Cu exceptia furturilor, carora oricine le poate cadea victime, se poate vorbi despre categorii de persoane, clasificate in functie de virsta, sex sau situatie financiara, predispuse sa fie tinta anumitor infractiuni. Daca, in general, minorii ajung sa fie cel mai des victime ale tilhariilor, de cele mai multe ori degenerate din simple furturi, batrinii cad in plasa escrocilor.
O statistica realizata la nivelul IPJ Braila releva ca imprudentele comise de posesorii de telefoane mobile au generat o parte din cauzele penale cercetate de politisti sub aspectul savirsirii de tilharii si furturi. Studiile de caz efectuate de politistii Serviciului de Investigatii Criminale, in a carei competenta intra solutionarea unor astfel de cauze, au stabilit ca faptuitorii, in general proveniti din familii dezorganizate si fara posibilitati materiale, vineaza victimele ce se ofera, practic, sa fie pagubite. In marea lor majoritate, tilhariile au avut ca subiecti tineri care etalau, chiar si ostentativ, "bijuteriile" tehnice oferite cu prea mare larghete de parinti. Insa, multe din aceste evenimente ar putea fi evitate daca posesorii de telefoane mobile nu ar mai face demonstratii in public, cu privire la calitatile acestora, pentru a nu crea tentatii infractionale. La fel de important este si faptul ca incredintarea telefoanelor mobile sofisticate tinerilor de virste scolare implica o anume educatie preventiva legata de portul si folosirea acestora.
Desi au in spate o experienta de viata, ce i-ar putea feri de inselaciuni, naivitatea batrinilor ii face pe acestia sa devina victimele preferate ale escrocilor. De regula, autorii unor astfel de fapte sint inclusi in categoria infractorilor inteligenti, persuasivi si pentru care forta fizica conteaza mai putin in modul de operare. Escrocii se imbraca elegant, sint buni psihologi si au abilitatea sa descopere rapid slabiciunile potentialelor victime. Fie ca le bat la usa si le ofera spre vinzare bunuri mult mai ieftine decit in comert, fie ca ii pacalesc ca le rezolva anumite probleme fara sa stea la cozi sau incearca sa-i atraga in diferite concepte mistico-religioase, escrocii reusesc sa puna mina pe banii victimelor si apoi dispar fara urma. Una dintre cele mai dese metode intilnite in practica lor este "smenul", uzitat de escroci, in general, in apropierea caselor de schimb valutar. Astfel, un asa-zis cumparator abordeaza potentiala victima, oferindu-i o suma mai mare decit cea prezentata la cursul valutar. Cu nonsalanta, infractorul ofera persoanei vizate intreaga suma de bani, dupa care, manifestind o aparenta nesiguranta, solicita sa mai numere banii inca o data. In citeva fractiuni de secunda extrage, discret, mai multe bancnote, returneaza apoi restul de bani si dispare din zona.

Politia, foarte bine pregatita in dat sfaturi

Pina si de furturi ne putem feri, chiar daca infractorii ne-au pus gind rau, lucru pe care, probabil, ca l-au inteles mai bine cei care locuiesc in zonele mai sigure din oras. Practic, nu trebuie sa facem eforturi prea mari pentru a nu ne trezi cu casa goala cind ne intoarcem din concediu si nici pentru a ne gasi masina, dimineata, la scara. In cazul furturilor din locuinte, cel mai important lucru este sa nu spuneti nimanui ce program aveti la serviciu sau cind intentionati sa plecati in concediu. La plecare, indiferent de perioada de timp, se vor inchide toate caile de acces in locuinta, iar atunci cind sinteti plecati pentru o perioada de timp mai indelungata, e bine sa rugati un vecin sa va goleasca cutia postala.
In privinta furturilor de si din autoturisme, cele mai multe cazuri se intimpla deoarece posesorii le parcheaza in locuri neamenajate, nepazite si neiluminate. Aici se incadreaza si cei care uita, la vedere, in interiorul masinii, lucruri tentante cum ar fi genti, telefoane mobile, aparatura electronica etc. Nu trebuie uitat ca orice sistem electronic de alarmare nu poate fi decit binevenit, sau daca nu, trebuie folosit un sistem de blocare al usilor cu chei neconventionale. "Furturile din buzunare au scazut considerabil de anul trecut, dupa lansarea campaniei "Atentie la hotii din buzunare". Politistii au actionat chiar si sub acoperire - imbracati in civil -, mai mult in zonele aglomerate si in mijloacele de transport in comun, locatiile preferate ale hotilor. Pentru a nu cadea victime ale acestora, va sfatuim sa purtati actele si banii intr-un buzunar interior, care sa va dea siguranta ca nimeni nu poate ajunge la ele. De asemenea, supravegheati-va permanent bagajele, iar cind sinteti inconjurat de persoane dubioase, incercati sa va schimbati locul. La fel de important este sa nu va deplasati singuri la ore tirzii, sa alegeti trasee iluminate si circulate si sa nu purtati ostentativ bijuterii sau alte lucruri de valoare", a mai adaugat subinspector Jenel Sogor, putrator de cuvint al IPJ Braila.

BISCUIT

Politia Comunitara da Faleza, Parcul Monument si Gradina Publica drept zone sigure
* de la inceputul lunii, pe strazile Brailei patruleaza mai multi agenti comunitari

Florentin COMAN

Politia Comunitara Braila, a caror agenti patruleaza in cele mai importante zone de promenada ale municipiului - Faleza, Gradina Publica, Parcul Monument si statiunea Lacu Sarat - da asigurari ca acestea ofera brailenilor un grad de siguranta destul de ridicat. "Nu poate nimeni sa afirme despre o zona ca e sigura sau nesigura. Pe aceste perimetre unde patrulam zilnic, noi nu ne-am confruntat cu infractiuni cu autori necunoscuti, cu acte de violenta, furturi sau tilharii. S-au dat amenzi pentru distrugerea de mobilier stradal sau ruperea florilor, deci s-ar putea trage concluzia ca aceste zone nu au un grad ridicat de risc", ne-a declarat Dumitru Hahui, directorul adjunct al Politiei Comunitare. Reamintim, totusi, ca, recent, o tinara a reclamat faptul ca, in plina zi, a fost batuta cu pumnii si picioarele si lasata in stare de inconstienta in Parcul Monument.
Recent, un numar de 45 de agenti, proaspeti absolventi ai unui curs special, li s-au alaturat celor 60 de politisti comunitari cu statut de functionari publici care patrulau deja pe strazile Brailei. "Din data de 2 mai, politistii comunitari actioneaza, intre orele 13.00 - 22.00, pentru linistea si ordinea publica pe urmatoarele zone din oras: pe Bulevardul Independentei, avem doua patrule de agenti; pe Calea Calarasilor, trei patrule care se ocupa de centrul vechi si toata zona pina la cartierul Radu Negru; pe strada Scolilor, o patrula care actioneaza pina la cimitir; pe Mihai Eminescu, trei patrule ce acopera inclusiv Soseaua Rimnicu Sarat, pina la angro; pe Bulevardul Cuza, Strada Galati si cartierul Vidin, avem cite o patrula; pe Faleza, doua patrule; in Parcul Monument, doua patrule iar pe dig, in zona caramidariei, inca o patrula de agenti comunitari", ne-a precizat Traian Jipa, directorul Politiei Comunitare Braila. Dupa cum ne-a mai spus acesta, Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica va stabili, la sfirsitul acestei saptamini, zonele de responsabilitate pentru Politia Nationala, Jandarmerie si Politia Comunitara, astfel incit brailenii sa stie exact cui sa se adreseze atunci cind sint victimele unei agresiuni intr-un anumit sector din municipiu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro