Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziua votului, cu bune şi rele. Poliţiştii au primit 39 de sesizări

duminică, poliţiştii au fost angrenaţi în desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, acţionând pentru siguranţa procesului electoral • la nivelul judeţului Brăila s-au primit 39 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, fiind aplicate 10 sancţiuni contravenţionale şi întocmite 3 dosare penale

 

Dosare penale şi amenzi aplicate de poliţiştii brăileni în ziua votului pentru alegerile locale. Pe parcursul procesului de votare, la nivelul judeţului Brăila s-au primit 39 de sesizări referitoare la posibile contravenţii sau infracţiuni electorale, dintre acestea 34 au fost solutionate, iar pentru celelalte poliţiştii continuă verificările. “Au fost aplicate 10 sancţiuni contravenţionale şi au fost întocmite 3 dosare penale, fiind continuate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fraudă la vot, delapidare şi coruperea alegătorilor. Misiunea noastră nu s-a terminat odată cu încheierea procesului de votare, structurile M.A.I. având atribuţii privind securitatea transportului materialelor rezultate în urma procesului de votare, precum şi de menţinere a ordinii publice pe raza întregului judeţ”, se preciza în comunicatul IPJ.

Un al treilea dosar penal s-a întocmit chiar cu câteva ore înainte de închiderea secţiilor de votare, asta după ce anterior mai fuseseră întocmite alte două dosare penale. Potrivit poliţiştilor, la ora 18:05, un brăilean a sesizat faptul că două persoane se deplasează pe raza unei comune din judeţ şi împart pachete şi bani cetăţenilor. Au fost depistate persoanele reclamate, asupra acestora nefiind găsite însă sume de bani, pachete sau alte bunuri ce ar fi putut fi oferite alegătorilor în scopul determinării acestora să voteze sau să nu voteze un anumit candidat. “De asemenea, au fost depistate şi identificate şi persoanele cărora  le-ar fi fost oferite pachete şi sume de bani, nefiind găsite astfel de bunuri asupra acestora. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor şi se continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul”, a precizat, duminică seara, insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al IPJ Brăila.

Duminică, la o secţie de votare din Municipiul Brăila, un alegător a primit din eroare două buletine de vot pentru alegerea candidatului la funcţia de primar. Acesta le-a ştampilat pe ambele şi le-a introdus în urna de vot. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea de fraudă la vot. Tot în ziua votului, poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că un primar din judeţul Brăila transporta alegătorii la vot cu autoutilitara primăriei. În urma cercetărilor s-a constatat că acesta a folosit vehiculul fără drept, în interes personal. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru delapidare.

Redactorii au aflat că incidentul s-a produs la Făurei, iar reprezetanţii Biroului Electoral Judeţean Brăila ne-au confirmat acest lucru.

În ziua votului, 210 efective din cadrul IPJ Brăila, dintre care peste 100 de poliţişti, 40 de jandarmi, 21 de reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, 39 de poliţişti de frontieră, au asigurat paza şi protecţia celor 282 secţii de votare ce s-au constituit pe raza judeţului Brăila.

Potrivit informaţiilor transmise de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, duminică seara, după ora 21:00, când procesul de votare s-a încheiat la toate secţiile de votare din judeţ, structurile teritoriale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne angrenate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 27 septembrie au luat toate măsurile, potrivit competenţei, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.
Categorie articol: 

Comentarii