Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziua prabusirii avioanelor

Presa britanica indeamna la vigilenta

Planul de comitere a unui atac terorist de mare amploare ce viza distrugerea mai multor curse transatlantice, dejucat joi de politia si serviciile secrete britanice, urma sa fie adus la Indeplinire in acest week-end, au declarat surse din serviciile de informatii.
Teroristii doreau sa amestece explozibilul In sucuri si chiar In laptele pentru bebelusi, ceea ce i-ar fi putut ajuta sa Insele vigilenta autoritatilor.
Presa britanica a felicitat guvernul de la Londra pentru dejucarea tentativei de atentat, dar atrage atentia asupra unor posibile abuzuri privind restringerea libertatilor cetatenesti si cere moderatie In ceea ce priveste reactia postfactum.
Cotidianul The Guardian scrie Intr-un editorial ca nu trebuie sa se mai repete erorile comise de autoritati In timpul si dupa atentatele din iulie 2005 de la Londra. Ziarul aminteste de Incercarea guvernului de a promova o lege care urma sa-i permita politiei “sa Incarcereze” pe perioada cercetarilor antiteroriste orice suspect pentru o perioada de 90 de zile, fara ca acesta sa fie inculpat. Proiectul de lege a trezit “indignarea generala” a populatiei britanice si el a fost respins In Camera Comunelor.
The Independent abordeaza In mod similar aceasta tema, aratind ca “modalitatea de combatere a terorismului trece prin culegerea de informatii sofisticate si prin actiunile In profunzime ale politiei si nu prin graba de a face sa fie votate legi cu caracter represiv, asa cum prea adesea a fost reactia guvernului”.
Cotidianul de afaceri Financial Times exprima acelasi sentiment, adresind un apel guvernului “la masuri moderate In legatura cu atentatele dejucate”. “A vorbi de aceste atentate ca despre “asasinate In masa la o scara inimaginabila”, cum a declarat joi un responsabil al politiei din Londra, reprezinta o atitudine alarmista, chiar daca faptele sint adevarate”, scrie Financial Times. 'Raspunsul cel mai puternic la terorism este sa nu fi Ingrozit”, accentueaza cotidianul mentionat.
The Times scoate si el In evidenta, In editorialul publicat vineri, ca “cea mai buna reactie a oricarui cetatean hotarit sa joace un rol In actiunea de combatere a terorismului este sa ramina vigilent, informat si atent”.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii