Mergi la conţinutul principal

Ziua pictorilor sarbatorita la Cercul Militar

Simbata, pe simezele de la Cercul Militar au fost expuse citeva lucrari semnate de artistul plastic amator Gheorghe Dicu, tablourile sale fiind considerate de criticii de specialitate ca apartinind picturii naive. O argumentare in acest sens a realizat chiar organizatorul evenimentului, colonelul in rezerva Petre Gurau de la Cercul Militar, citindu-l pe artistul Vespasian Lungu.
Deloc de acord cu aceasta clasificare, artistul plastic Hugo Maracineanu, a tinut sa si demonstreze de ce pictura lui Gheorghe Dicu nu este naiva. "Nu exista arta naiva pentru ca naiv inseamna nepriceput. Daca ne uitam la tehnica lui Dicu, putem sa descoperim cele trei tendinte de originalitate: folosirea mijloacelor, daca are ce spune si modul personal de a manevra mijlloacele plastice. Mijloacele plastice sint realist-clasice, dar impinse catre un gen de volum aproape de modelaj. In foarte multe din lucrari realizeaza o senzatie de tepos prin scoaterea culorii in relief, dar nu relieful de tusa, relieful pe care il obtine dupa obiectul respectiv. Dicu are de spus ceva in legatura cu detaliul, intr-o amanuntime in care la un moment dat te pierzi. El are un motiv de la care pleaca, dar rezonanta acestui motiv ramine de factura lirico-romantica. Nu minuieste mijloace plastice proprii, nu si-a gasit niste semne speciale, un limbaj special. Nici nu l-a interesat probabil. Este foarte bine prins de ceea ce vrea sa faca. Prin aceasta demonstratie am vrut sa arat ca nu-i naiv. Putem vorbi despre un pictor incadrat in directia de manifestare naturalista dupa o perioada postmodernista in care face acest contrast cu ceea ce se intimpla in curentele artistice. Gheorghe Dicu judeca, simte, are mijloace, nu poate fi naiv", a explicat artistul plastic Hugo Maracineanu. Pentru a sustine aceasta parere, presedintele fililalei Braila a Uniunii Artistilor Plastici, Gheorghe Mosorescu, a spus ca, din punctul sau de vedere arta este arta si atit. "Nu exista arta mai buna si mai putin buna. Catalogarea au facut-o unii dintre critici ca sa departajeze cumva pe unii artisti de altii, o departajare pur formala”, a spus Gheorghe Mosorescu.
In aceeasi sala a fost prezentata si o expozitie de filatelie si cartofilie intitulata "Femeia in pictura", care a a redat operele a trei pictori romani: Nicolae Grigorescu, Theodor Aman si Stefan Luchian.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro