Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziua Naţională a scos din case mii de brăileni

Vremea a ţinut, ieri, cu brăilenii care voiau cu tot dinadinsul să petreacă Ziua Naţională în stradă. Chiar dacă de dimineaţă cerul era plumburiu, şi chiar au căzut câţiva stropi de ploaie, în jurul orei 10.30 razele soarelui au început să răzbată prin perdeaua norilor şi, în scurt timp, ziua s-a înseninat, iar sentimentul de sărbătoare naţională a prins un plus de vigoare.
Brăilenii au participat în număr mare la festivităţile pregătite de autorităţile locale. Peste o mie de persoane erau deja pe platoul din Piaţa Independenţei, de dimineaţă, la ora 10.00, când Muzica Militară a Garnizoanei a dat startul ceremoniilor, cu marşul de întâmpinare a oficialităţilor. După ce li s-a prezentat onorul, prefectul Brăilei, Nicu Olteanu, şi comandantul Garnizoanei, col. Gheorghe Soare, au salutat Drapelul de Luptă şi au trecut în revistă Garda de Onoare. După un scurt discurs al prefectului Olteanu, care a evocat însemnătatea zilei de 1 Decembrie, ceremonia s-a mutat pe Calea Călăraşilor, acolo unde a avut loc tradiţionala defilare, la care au participat plutoane reprezentative ale Armatei, ISU şi Jandarmeriei.
Următorul moment a fost depunerea coroanelor de flori la monumentul sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu, ceremonie deschisă de Prefectură, prin prefectul Olteanu şi subprefectul Marius Ţiripa. A urmat Consiliul Judeţean, reprezentat anul acesta doar de preşedintele interimar Viorel Mortu, şi Primăria, din partea căreia au depus flori primarul Aurel Simionescu, viceprimarul Doiniţa Ciocan şi secretarul Ion Drăgan. În continuare, şi-au arătat omagiul faţă de sacrificiul înaintaşilor reprezentanţii mai multor instituţii ale statului şi cei ai partidelor politice.
Între timp, numeroşi brăileni s-au aşezat la coadă pentru a "prinde" o porţie de fasole cu cârnaţi. Coada se întindea, pe mai multe rânduri, din faţa scărilor dinspre faleză, acolo unde erau amplasate cazanele cu mâncare, până hăt, în faţa hotelului "Belvedere". În ciuda numărului mare de pofticioşi, jandarmii au reuşit să menţină ordinea, astfel că distribuirea porţiilor s-a făcut în linişte, fără incidente deosebite.
Tradiţionala fasole nu a atras, totuşi, chiar pe toată lumea. Mulţi alţi brăileni au ignorat coada de la mâncarea gratuită, oprindu-se în schimb pe platoul din Piaţa Independenţei, pentru a privi spectacolul de muzică folclorică pregătit de Primărie. Reprizele de muzică şi dans oferite de fanfara Garnizoanei şi ansamblul de dansuri "Pandelaşul", al Casei de Cultură a Municipiului, au fost apreciate şi aplaudate de întreaga asistenţă. Foarte apreciat a fost şi spectacolul Ansamblului Naţional de Muzică şi Dans Popular "Izvoraşul" al Palatului Culturii din Cahul, Republica Moldova, dar şi cel al Ansamblului "Junii Covurluiului", din judeţul Galaţi. Reprezentaţiile acestora au făcut parte din manifestările organizate sub egida "Brăila - Capitală Culturală Europeană 2021".
Ziua Naţională a mai fost marcată şi prin alte suprize oferite brăilenilor de Grădiniţa nr. 37, care i-a invitat pe copii să acopere cu flori un contur al României amplasat lângă scările de la intrarea în Primărie, dar şi de Cercetaşii României, Centrul Local Brăila, care au desfăşurat pe platou un steag lung de aproape 100 de metri, invitându-i pe cei prezenţi să scrie pe el mesaje dedicate marii sărbători de 1 Decembrie.

 
Categorie articol: 

Comentarii