Mergi la conţinutul principal

Ziua Municipiului, sarbatorita la Muzeul Brailei

Simbata, dimineata, la Muzeul Brailei a fost sarbatorita data primei mentionari clare si fara echivoc a orasului Braila intr-un document, zi considerata de directorul Muzeului Brailei, prof. univ. dr. Ionel Candea ca fiind foarte importanta pentru devenirea orasului. "Am inteles sa pornim sarbatorile orasului pe 6 decembrie, cind sarbatorim pe Sfintul Mare Ierarh Nicolae, ocrotitorul orasului, si sa le inchidem cu 20 ianuarie, data primului document care atesta clar numele orasului Braila. De aceasta data 20 ianuarie 2007 este prima sarbatoare in cadrul Uniunii Europene, insa este a doua oara in istorie cind sintem in marea familie europeana si apartinem acestui conglomerat de neamuri, culturi si civilizatii", a spus directorul Muzeului, dr. Ionel Candea.
Cu aceasta ocazie, la Muzeul Brailei s-a lansat numarul unic al revistei "Braila 639", care din 1993, cind a marcat 625 de ani de la atestarea documentara a Brailei, a fost publicat in fiecare an. Revista aduna cele mai insemnate preocupari din perspectiva sefilor celor sase sectii ale muzeului, in care se pot vedea realizarile cele mai importante. "A fost un an cu succese, cu realizari deosebite si lucrul cel mai de pret care s-a realizat a fost cuprinderea a patru dintre cladirile Muzeului Brailei in proiectul pentru reabilitarea centrului istoric. La sfirsitul anului trecut mi s-a adus la cunostinta ca si sectia de stiintele naturii va fi inclusa intr-un asemenea program", a precizat dr. Ionel Candea.
Tot acum a vazut lumina tiparului un nou numar al Analelor Brailei, seria noua, tiparire pe care muzeul si-a asumat-o tot din 1993. Acest numar este consacrat stiintelor naturii, fiind pentru prima data cind un intreg numar este dedicat unui singur domeniu. Directorul muzeului, prof. univ. dr. Ionel Candea, considera ca in perioada actuala acest tip de abordare era absolut necesar pentru ca problematica din fiecare domeniu a devenit foarte cuprinzatoare.
O a doua lucrare care a fost prezentata ii apartine muzeografului colaborator al Muzeului Brailei, Dora Mezdrea, "Opere vol. IV, Vasile Bancila". Cartea cuprinde eseistica, 1933 - 1937, care atinge variate subiecte: Corespondenta lui Spiru Haret, Analele Brailei, Psihologia si pedagogia morala la scoala normala, Profesorul secundar, Necesitatea unei reviste a scoalei secundare, Metoda scoalei active, Literatura si puritate, Lucian Blaga eseist, Stiinta si spirit metafizic. Specialistii il considera pe Vasile Bancila unul dintre cei mai fecunzi filozofi ai Romaniei.

"Despre imparati", de Sextus Aurelius Victor, tradusa pentru prima data in limba romana

Un moment important al sarbatorii realizate de Muzeul brailei a fost lansarea cartii lui Sextus Aurelius Victor, "Despre imparati", tradusa de profesorul Gheorghe Serban de la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati. Traducatorul a prezentat citeva elemente biografice ale autorului, a facut citeva referiri si la contextul in care a trait si a mentionat apoi functiile importante pe care le-a detinut in Imperiul Roman. "A trait in secolul patru, era noastra, intre 327 - 389. S-a nascut la tara, in nordul Africii, si provenea dintr-o familie de conditie joasa. In secolul IV majoritatea scriitorilor de limba latina provin din nordul Africii, cel mai mare scriitor de limba latina din domeniul teologic este Sfintul Augustin si el provine tot din nordul Africii. Victor a fost secretarul lui Iulian Apostatul, guvernatorul Moesiei Superior si al Panoniei, in apropiere de tara noastra, apoi intra intr-un con de umbra si reapare in final ca prefect al Romei. A scris o singura opera, "Despre imparati", care are 42 de capitole, in care sint luate in discutie 42 de biografii de imparati pe 61 de pagini. Cartea spune adevarul la un mod sensibil si da o imagine asupra imparatilor respectivi. Era un mare admirator al lui Traian. Surprinzator, in limba romana nu a mai fost tradusa niciodata, cu toate ca surprinde momente importante din viata Imperiului roman. Scrisul lui Victor este deosebit de greoi si probail acesta a fost motivul pentru care nu a mai fost tradus. Avea o limba alambicata si dificila", a explicat prof. univ. dr. Gheorghe Serban. In finalul manifestarii, directorul Muzeului Brailei, dr. Ionel Candea, i-a oferit invitatului sau, prof. univ. dr. Gheorghe Serban, medalia jubiliara a Muzeului Brailei. La eveniment a fost prezenta si Niculina Moisescu, vicepresedintele Consiliului Judetean.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro