Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziua Mondială a Teatrului sărbătorită la Brăila cu o premieră

Astăzi, de la ora 18.00, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, are loc premiera spectacolului "Platonov" de Cehov, pus în scenă de regizorul Andreea Vulpe. Scenografia a fost realizată de Daniel Titza, iar din distribuţie fac parte: Silviu Debu, Ionuţ Vişan, Mihaela Trofimov, Valentin Terente, Emilia Bebu, Liviu Pintileasa, Corina Borş, Narcisa Novac, Marcel Turcoianu, Dan Moldoveanu, Adrian Ştefan, Costică Burlacu, Emilia Mocanu şi Alexandru Marin.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului va fi transmis şi mesajul internaţional al foarte cunoscutului regizor Krzysztof Warlikowski.

"Platonov" - o nebunie albastră

Despre premiera de care se vor bucura brăilenii, regizorul Andreea Vulpe a declarat: "Am optat ca acţiunea să se petreacă pe malul mării, într-o lume de-a noastră de acum de intelectuali. Cred că suntem un pic cam înnebuniţi cu toţii şi despre asta este vorba în spectacol. Eu m-am identificat în problemele lor financiare, toţi cei care suntem foarte prost plătiţi, foarte neimportanţi pentru societate, iar când Platonov înnebuneşte el vede totul albastru în jur şi am vrut să vedem şi noi ce vede Platonov". În privinţa coloanei sonore, extrem de emoţionantă şi antrenantă, regizoarea Andreea Vulpe a precizat că şi-a dorit o muzică care să aibă şi emoţie şi să fie şi un comentariu la adresa telenovelelor în care se încurcă Platonov. "Platonov este un text înţeles greşit, s-a creat o prejudecată că el ar fi un afemeiat. În montarea mea am vrut să restitui o dimensiune a lui Platonov nevăzută. El respinge şi se sustrage avansurilor tuturor femeilor, deşi ele vin peste el tot timpul. Opţiunea mea pentru Silviu Debu este justificată de faptul că el are acurateţe masculină, nu este deloc un afemeiat. Acesta a fost primul motiv pentru care l-am ales, dincolo de faptul că îl consider un actor foarte talentat cu o putere combativă accentuată", crede Andreea Vulpe. În privinţa colaborării cu trupa brăileană, regizorul nu a avut decât cuvinte de laudă: "A fost o întâlnire extrem de îmbucurătoare, cu o echipă profesionistă, dedicată, serioasă. Eu am lucrat multă vreme în maghiarime, pentru că nu mi-a plăcut să lucrez la români, pentru că nu există ceea ce aici am găsit: talent, seriozitate, profesionalism. Am fost foarte încântată de lucrul cu ei".
Spectacolul participă la campania "Artişti pentru artişti", iniţiată în anul 2002 cu scopul sensibilizării opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de existenţă şi sănătate din toată ţara. Campania are loc anual, în intervalul martie - aprilie. Sumele strânse din vânzarea de bilete se vor dona în Fondul de Solidaritate Teatrală. De asemenea, UNITER prin Fondul de Solidaritate Teatrală oferă la preţul de 20 de lei, CD - ul "Actorii cântă" în beneficiul campaniei amintite. Acesta poate fi achiziţionat de la Agenţia Teatrului "Maria Filotti".

 




Categorie articol: 

Comentarii