Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziua Culturii Naţionale la Biblioteca Judeţeană

• evenimentul a cuprins o lansare de carte şi un spectacol dedicat poetului Mihai Eminescu

 

Vineri, 13 ianuarie 2017, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” a avut loc lansarea cărţii „Sophocles Rasty-Petzalis – farmacist şi om de cultură – Povestea familiei”, semnată de Emilia Rasty-Petzalis. Volumul a fost prezentat de scriitorul Viorel Coman, farmacist Ion Bobaru, profesor Graţiela Constanda, iar Paul-Nicolae Petrovan, prefectul Capitalei, a adresat printr-o înregistrare audio felicitări organizatorilor şi autoarei pentru acest demers.

Evenimentul a fost  moderat de Ion Volcu, şef birou în cadrul Bibliotecii, în public fiind prezenţi şi membrii Comunităţii greceşti din Brăila, iar  Ansamblul “Parnassos”, al Comunităţii Elene Brăila, a oferit un program artistic de dansuri tradiţionale greceşti.

După cum a precizat autoarea, volumul reprezintă un omagiu adus înaintaşilor săi şi este un proiect de suflet la care a muncit mulţi ani, răscolind arhivele pentru a reconstitui povestea familiei, în special a străbunicului Sophocles Rasty-Petzalis.

Vă reamintim că farmacistul Sophocles Rasty-Petzalis (1834 - 1894) s-a născut la Atena unde a urmat cursurile Facultăţii de Farmacie, obţinând diploma de spiţer în anul 1857. Sophocles Rasty-Petzalis a deschis în anul 1864 a patra farmacie din Brăila, devenită, în 1875, Farmacia Regală, fiind a doua farmacie a lui din acest oraş. Din 1883, Farmacia Regală funcţionează în imobilul din str. Regală nr. 4 , în prezent str. Mihai Eminescu nr. 2. Sophocles Rasty-Petzalis a participat activ la o serie de activităţi cultural-ştiinţifice, cum sunt deschiderea şi funcţionarea unei biblioteci şi a unui muzeu ştiinţific în oraşul Brăila , respectiv Muzeul „Carol I” şi Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati”. El a organizat şi viaţa muzicală a oraşului Brăila, fiind membru fondator şi preşedinte al Societăţilor Filarmonice „Musa”, înfiinţată în 1880 şi „Lyra”, înfiinţată în 1883. Pe parcursul vieţii, atât pentru activitatea cultural-artistică, pentru cea profesională, precum şi pentru alte merite, Sophocles Rasty-Petzalis a primit decoraţii şi distincţii din partea Greciei, Franţei, României, fostului Imperiu Otoman şi Italiei.

 

Elevii Şcolii Populare de Arte au sărbătorit Ziua Culturii Naţionale

Tot vineri, la Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati”  a avut loc un spectacol muzical-literar prezentat de elevi şi cadre didactice din cadrul Şcolii Populare de Arte “Vespasian Lungu”.
Evenimentul a fost dedicat Zilei Culturii Naţionale şi aniversării datei de naştere a poetului Mihai Eminescu  şi a cuprins recitaluri de poezie, momente de canto clasic, lucrări interpretate la pian, chitară şi vioară.
Categorie articol: 

Comentarii