Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziua comisarilor

Ziua Politiei se serbeaza, astazi, la Braila, de Buna Vestire, cu avansari in grad si, pentru prima data in istoria politiei, foarte multi ofiteri au urcat in grad de comisar sau comisar sef, intre care, inainte de termen chiar si Catalin Chivu, seful Politiei judetului, care, cu patru luni inainte de implinirea stagiului, a fost urcat in grad de comisar. Inainte de termen, dupa efectuarea a cel putin jumatate din stagiu, inca alti trei ofiteri au urcat in grad, plus patru agenti care indeplineau conditiile. Politisti care au dat dovada de operativitate, gestionind, de pilda, desfasurarea de forte din zonele unde erau focare de gripa aviara, au primit, de asemenea, distinctii. Surprinzator, avansarea lui Catalin Chivu nu a fost facuta publica, aceasta rezultind, ieri, din faptul ca subcomisarul a fost chemat imbracat in tinuta festiva, la Bucuresti, la Ministerul de Interne. Ca seful Inspectoratului este, incepind de azi, comisar inainte de termen, ne-a fost, insa, confirmat, dupa ce titularul Internelor a trimis un telex in acest sens la IPJ Braila.

Fara fast

Astazi, Politia braileana isi serbeaza ziua, fara fast. Practic, avansarile in grad, singurele evenimente notabile cu prilejul acestei zile, s-au anuntat de ieri. Insusi seful Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, scms. Catalin Chivu, a fost avansat in gradul de comisar inainte de termen, fiind, ieri, chemat la Ministerul de Interne, in tinuta militara festiva, prilej cu care a fost ridicat in grad cu patru luni inainte de incheierea stagiului. Desi pe capul sefului Politiei exista o cercetare cu privire la faptul ca acesta a jucat la loto pe acelasi bilet cu persoane din lumea interlopa, aflate, la acel moment, in cercetare penala, Catalin Chivu a urcat in grad, ce-i drept nu la exceptional, ci inainte de indeplinirea stagiului de trei ani, respectiv cu patru luni inainte. Prin Biroul sau de Presa, Chivu ne-a comunicat mesajul sau de Ziua Politiei, semnind tot ca subcomisar. Iata parte din acesta: "In ultimul an, Inspectoratul de Politie al Judetului Braila a parcurs pasi importanti In procesul de modernizare si restructurare a atributiilor functionale, de reconfigurare si redefinire a rolului si locului In societatea civila, scopul fundamental fiind apararea drepturilor si libertatilor cetatenilor, asigurarea ordinii si sigurantei civice. Totodata, alaturi de Intreaga societate romaneasca, Politia se afla In fata unui examen dificil, de care depinde nu numai prezentul, dar si viitorul natiunii romane- integrarea In Uniunea Europeana. (...)". Faptul ca subcomisarul Chivu a fost chemat la Minister in tinuta militara ne-a determinat sa intelegem ca acesta va fi avansat, ceea ce ne-a si confirmat, de altfel, unul dintre adjunctii sai, Fanel Arama, avansat si acesta, insa la termen, la grad de comisar sef: "Adevarat. Insa nimeni n-a fost avansat la exceptional. Pentru asta ar fi trebuit un act de mare tinuta. Intr-adevar, tocmai am primit un telex de la Bucuresti prin care sintem anuntati ca patru ofiteri au fost avansati inainte de termen, adica dupa efectuarea a jumatate din stagiu: Catalin Chivu, de la subcomisar la comisar, Viorel Gojnea, judiciarist la Municipiu, de la comisar la comisar sef, scms. Gabriel Cazan, seful Biroului Cercetari Penale, la grad de comisar, si scms. Dorel Vilsan, din cadrul Serviciului Politiei Rutiere". Din aceeasi sursa am mai aflat ca parte dintre pasii care l-ar fi propulsat pe Catalin Chivu spre gradul urmator ar fi functiile de comanda pe care le-a detinut in ultimii ani. Din momentul in care s-a intors dintr-o misiune diplomatica din Kosovo, cind a si fost avansat ca subcomisar, Chivu a detinut comanda la Serviciul Arme, Explozivi - Substante Toxice si mai apoi a fost adjunct la Municipiu, functie din care a si urcat pe intiiul scaun al Inspectoratului.

12 noi comisari si comisari sefi

De fapt, cu prilejul Zilei Politiei Romane, au fost avansati In gradul profesional urmator 38 de ofiteri de Politie din Braila care au Implinit stagiul minim In gradul profesional si Indeplinesc si celelalte conditii.
"De asemenea, cu acelasi prilej, au fost avansati, Inaintea Indeplinirii stagiului minim, la gradul profesional urmator, patru agenti de Politie, respectiv, agent sef Maria Tudose, din cadrul Serviciului Comunicatii si Informatica, agent sef Davin Pavel, sef Post Politie Gradistea, agent sef Surdu Radu, din cadrul Serviciului Cercetari Penale si agent sef Mihalache Ionel, din cadrul Politiei orasului Faurei", informeaza Biroul de Presa al Politiei. Intre cei 38 de ofiteri ridicati in grad la termen, sint si 12 comisari si comisari sefi, ceea ce denota ca generatia tinara a ajuns-o din urma pe aceea care a prins si Militia. Practic, toti sefii celor mai importante servicii au fost avansati, precum si cei patru adjuncti: cms. sef Ionel Decu, adjunct ai inspectorului sef, cms. sef Fanel Arama, adjunct al inspectorului sef, de asemenea, cms. sef Cornel Cristea, seful Logisticii, cms. Costel Arbunea, adjunctul de la Municipiu, cms. Ionel Sirbu, al doilea adjunct de la Municipiu, cms. Anton Cristea, seful Politiei Faurei, cms. Georgica Datcu, seful Criminalisticii de la Judet, cms. Marian Gheorghe, seful Economicului de la Judet, cms. Stefan Mocanu, seful Cercetarilor Penale de la Judet, cms. Ionut Rusu, seful de la Informatica si Comunicatii, cms. Ionel Stirbu, seful Detasamentului de Politie pentru Interventii Rapide si cms. George Vasile, seful Biroului de Investigatii Criminale. Si seful Politiei Insuratei, Valentin Damian, a fost avansat la gradul de subcomisar si a primit distinctie de onoare pentru modul in care a gestionat activitatea, fiindu-i punctat si faptul ca a organizat bine activitatea subordonatilor sai pe perioada cit a bintuit gripa aviara. Totodata si seful Postului Ciresu a primit aceeasi distinctie.
Pe de alta parte exista si alta explicatie a faptului ca in Politia braileana au crescut, brusc, atit de multi comisari si comisari sefi: "A disparut gradul de lt.major, iar, in 2002, odata cu aparitia Statutului Politistului, s-a redus stagiul dintre gradul de subcomisar si comisar de la 4 la 3 ani, iar intre gradul de inspector principal la subcomisar de la 5 la 4 ani. Asa se face ca tinerii au urcat mult in grad in acest an", a adaugat cms.sef Fanel Arama.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii