Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zile şi nopţi de teatru la Brăila

Începutul toamnei va fi marcat la Brăila de două săptămâni de teatru produs în cadrul Festivalului "Zile şi nopţi de teatru la Brăila". Între 24 septembrie şi 2 octombrie vor veni la Brăila foarte multe spectacole de nivel superior faţă de ceea ce a fost anul trecut, asta a promis în conferinţă de presă directorul Mircea Bodolan. "Festivalul este foarte bine conturat, dar nu o să vă dau nume de spectacole, le ştiu, dar toate la timpul lor. Am fost foarte plăcut surprins, ca şi la ediţia trecută, pe care o consider un mare succes, de sprijinul total acordat de Primărie. Anul acesta totul va fi la un nivel net superior, mult mai amplu. M-a bucurat interesul manifestat de domnul primar, dar deocamdată ne limităm la a bucura publicul din Brăila pentru că pe banii lor trăim. Ridicăm foarte mult nivelul calitativ, numărul de participanţi şi suntem interesaţi să aducem teatre din oraşele cu care Brăila are legături administrative. L-am rugat pe domnul primar să-mi permită să o introduc în staff-ul festivalului şi pe domnişoara Camelia Guşatu, tocmai pentru a dezvolta asemenea relaţii cu teatre din Bursa, Plevna, Shumen sau Chişinău", a explicat managerul Mircea Bodolan.
El a mai spus că va arăta publicului şi o altă faţă a mişcării teatrale, spectacole agreate de critici, pentru ca publicul să aibă puncte de reper, astfel încât să se vadă şi că nivelul spectacolelor brăilene nu este unul oarecare. "În contractul de management este şi promovarea valorii locale şi acest festival, care şi-a câştigat notorietate sub titulatura Festivalul Internaţional «Zile şi nopţi de teatru la Brăila». În afară de faptul că este la Brăila, sintagma asta nu personalizează teatrul. Nu prea mai avem posibilitatea să facem zile şi nopţi, că noaptea nu mai rămâne nimeni la teatru, că nu are cu ce se întoarce acasă, dar pentru că sintagma are o tradiţie, va rămâne. Însă din acest an festivalul va fi organizat cu gândul la înaltul patronaj al lui Mihail Sebastian. În momentul în care localizezi într-un oraş ca Brăila un festival de teatru, oraş care a dat dat teatrului naţional un om ca Mihail Sebastian, mi se pare o mare nedreptate să nu legi această manifestare de numele lui", a spus Mircea Bodolan.
În ceea ce priveşte relaţia sa cu actorii, Primăria şi Consiliul Local, managerul teatrului a spus că lucrurile sunt pe drumul cel bun şi că s-a mai liniştit. Pe 10 iunie are loc o nouă şedinţă a Consiliului de Administraţie, la care va participa şi primarul Aurel Simionescu, iar până în toamnă, când începe stagiunea, are timp să rezolve disfuncţionalităţile.

"Nu am făcut declaraţii, am stat de vorbă"

Despre scandalul de acum câteva săptămâni, Mircea Bodolan spune că este vina presei, care i-a scos vorbele din context, le-a interpretat. "Părerea mea despre Teatrul «Maria Filotti» este următoarea: sunt actori buni, foarte buni şi eu visez excelenţa. Pentru asta eu, ca manager, mi-am propus să pun la dispoziţia profesioniştilor din teatru, actori şi tehnicieni, să le pun la dispoziţie toate mijloacele pentru a-şi spori zi de zi capacitatea profesională şi performanţa. Sunt foarte convins că au fost speculate foarte multe lucruri, răstălmăcite, mi s-au pus în gură vorbe pe care nu le-am rostit, au fost interpretate ciudat şi oameni cu o anumită dibăcie au speculat. Eu nu dau vina pe presă, doar am constatat. Nu am făcut declaraţii, am stat de vorbă. Aceasta nu este o conferinţă de presă, este o întâlnire cu presa şi vreau să ne înţelegem bine şi acum. M-au nemulţumit interpretările, vorbele scoase din context, puse într-o anumită ordine, care îndreptau lucrurile într-o anume direcţie. Eu m-am trezit în poziţia în care eu îmi jigneam actorii? Nu am spus acele lucruri! Nu am spus că am actori proşti, gângăviţi. Am spus că le aduc toate mijloacele necesare ca să-şi îmbunătăţească dicţia şi impostaţia şi că eu consider că e de datoria lor să facă asta. Atâta tot. Am spus că au deficienţe la dicţie şi impostaţie şi în ziar apare că Bodolan îi acuză pe actori că nu au dicţie şi impostaţie. E tot una?", se întreabă retoric Bodolan.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii