Mergi la conţinutul principal

Zeci de soldaţi voluntari dau MApN în judecată, ministerul vrea schimbarea legii acestora


Alţi zeci de soldaţi şi gradaţi voluntari din toată ţara trecuţi în rezervă la 40 de ani, după expirarea contractului cu Ministerul Apărării, vor să dea în judecată MApN pentru recunoaşterea unor drepturi, în timp ce ministerul vrea să prezinte în Parlament un proiect de modificare a legii.
Astfel, cei peste 50 de soldaţi şi gradaţi voluntari care au lucrat în unităţi militare din Focşani, Buzău, Botoşani, Brăila, Feteşti, Slobozia, Caracal sau Târgu Cărbuneşti se raliază demersului colegilor lor din Turda şi Cluj, care au acţionat deja în instanţă Ministerul Apărării pentru recunoaşterea unor drepturi. Acestea nu se regăsesc în Statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari din 2006 şi de ele beneficiază, în prezent, doar militarii de carieră.
"În cursul săptămânii viitoare ar urma să venim la Bucureşti şi să introducem în instanţă acţiunea noastră", au declarat reprezentanţi ai soldaţilor voluntari, care vor să dea în judecată MApN.
Printre cei care vor să se judece în instanţă cu Ministerul Apărării se află şi doi militari de la Batalionul 60 Paraşutişti din Buzău, întorşi pe 10 septembrie din teatrul de operaţii din Kosovo, după o misiune de şase luni.
Soldaţii se plâng că după 20 de ani de muncă în serviciul Armatei s-au trezit "abandonaţi" şi "înlăturaţi de sistem ca pe nişte măsele stricate", fără a li se acorda niciun fel de drepturi sau compensaţii financiare. Mulţi dintre ei mărturisesc că au luptat în Irak şi Afganistan şi au încercat de mai multe ori să avanseze în carieră, însă dosarele lor au fost respinse, în prezent fiind şomeri.
Militarii mai susţin că Legea 384 din 2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari este "nedreaptă", pentru că cei care aveau gradul de sergent până la acea dată au fost "degradaţi" la gradul de caporal, iar după părăsirea sistemului în cartea de muncă figurau ca "muncitori necalificaţi". "Am fost la forţele de muncă să mă angajez şi le-am spus că am fost luptător timp de 20 de ani. Au râs de mine şi mi-au spus că în viaţa civilă nu există această meserie şi că meseria mea este de muncitor necalificat", a spus Mirel Zamfir.
În consecinţă, soldaţii voluntari au hotărât să-şi găsească dreptatea în instanţă şi să ceară Ministerului Apărării să le recunoască recunoaşterea vechimii în baza contractelor de angajare la unităţile militare ca fiind vechime în serviciul militar şi implicit să fie asimilaţi statului cadrelor militare. SGV-iştii reclamă şi că, spre deosebire de cadrele militare care participă pe bază de voluntariat la misiunile externe, ei sunt obligaţi să meargă în teatrele de operaţii. De asemenea, soldaţii solicită acordarea de compensaţii băneşti la ieşirea din sistem, plata pentru orele suplimentare lucrate noaptea şi neacordate şi obligarea ministerului la restituirea sumelor reprezentând contravaloarea hranei. Totodată, militarii doresc recunoaşterea perioadei lucrate în cadrul unităţilor militare pârâte ca fiind muncă desfăşurată în condiţii deosebite şi obligarea MApN la plata cote de contribuţie la CAS pentru condiţii deosebite de muncă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro