Mergi la conţinutul principal

Zeci de mii de euro pentru ingrijirea la domiciliu a virstnicilor si a persoanelor cu handicap

Restaurantul "Donaris" a gazduit, ieri, forumul organizatiilor neguvernamentale care ofera servicii de calificare in profesiile de ingrijitori copii, batrini si bolnavi la domiciliu. La actiunea organizata de Fundatia "Euro 21" au participat reprezentanti ai sectorului neguvernamental din Braila, Bucuresti, Timisoara, Iasi, Suceava, Brasov, Calarasi. Consiliul Judetean Braila a fost reprezentat de Niculina Moisescu, vicepresedinte. La reuniune au fost prezente si conducerile Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) si ale Autoritatii de Sanatate Publica (ASP).
In cadrul lucrarilor au fost prezentate modele de bune practici in ceea ce priveste ingrijirea la domiciliu din Olanda, Belgia, Suedia, Germania, Spania, Anglia, Grecia. In aceste tari este promovata ideea mentinerii asistatului la domiciliu in defavoarea celei de institutionalizare. Catina Ahmad, presedinte al Fundatiei "Euro 21" a facut publice o parte dintre rezultatele proiectului "Dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu - componenta a acquis-ului comunitar in domeniul social", finantat de Uniunea Europeana prin Programul Phare 2004 Societatea Civila, componenta 2. Ca urmare a implementarii acestui proiect care are un buget de 69.607 euro, dintre care 62.607 euro reprezinta finantarea europeana, in Braila se organizeaza cursuri in ocupatiile de ingrijitor copii, batrini si bolnavi la domiciliu. Cursantele sint femei care au peste 45 de ani, aflate in somaj de lunga durata si femei sub 25 de ani care nu au calificare si nici loc de munca. Reprezentantii acestei organizatii neguvernamentale lucreaza, in prezent, la elaborarea unui manual de bune practici in ceea ce priveste ingrijirea la domiciliu.

Pensionarii si persoanele cu dizabilitati sint in stare de dependenta sau semidependenta

Proiectul vine in sprijinul nevoilor comunitatii, mai ales ca, in prezent, in judetul nostru exista 100.673 de pensionari dintre care 79.091 sint de stat si 21.582 sint agricultori. Dintre acestia, o parte se pot descurca singuri, dar multi se afla in stare de dependenta sau semidependenta. Foarte multi au depus cereri la caminele de batrini, dar locurile sint limitate, astfel incit ajung sa astepte ani de zile pina cind obtin o repartitie. Pe de alta parte, nici copiii nu-i pot ajuta prea mult, deoarece fie sint la serviciu, fie au ei insisi copii care trebuie supravegheati. Solicitarile privind ingrijirea la domiciliu vin atit din partea virstnicilor, cit si din partea copiilor acestora.
Si numarul persoanelor cu handicap este foarte mare in Braila, in jur de 7.000 de persoane, iar infiintarea Centrului de Ingrijire pentru Persoanele Adulte cu Handicap a rezolvat doar partial problema - numarul de locuri disponibile este de doar 50. In plus, de indata ce au auzit de acest amplasament, familiile persoanelor cu dizabilitati au inceput sa bombardeze Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului cu cereri pentru repartitii in acest centru, motivind ca nu-i mai pot tine acasa. "Serviciile sociale referitoare la ingrijirea la domiciliu sint in suferinta la Braila. De aceea am si incheiat parteneriate cu Fundatia Euro 21 pentru a dezvolta acest tip de activitate. Intentia noastra clara este de a extinde reteaua de ingrijitori la domiciliu", a precizat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila. Cursurile pentru ingrijire dureaza aproximativ 6 luni. Lectorii vin cu metode noi care presupun mai multa organizare, cu tehnici de ridicare si mobilizare. Orele de teorie se desfasoara la Centrul de Formare in Profesiuni Sociale "Elpida" iar cele de practica se desfasoara la Caminul de batrini "Sfintul Nicolae". Forumul continua, in cursul zilei de azi participantii urmind a vizita Serviciul social Integrat "Elpida".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro