Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zeci de braileni vor sa fie observatori pentru Asociatia Pro Democratia

Ieri, la Asociatia Pro Democratia, a fost ultima zi de acreditare a observatorilor pentru referendumul din 19 mai. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii organizatiei, aproximativ 60 de braileni si-au exprimat intentia de a observa evenimentele de la sfirsitul acestei saptamini. "Conform Hotaririi Biroului Electoral Central, acreditarea observatorilor trebuie sa se realizeze cu 48 de ore inaintea datei stabilite pentru alegeri, de aceea, 15 mai a fost termenul limita pina la care am primit cereri pentru inscrierea ca observatori din partea APD, datele fiind centralizate si trimise la BEC. Cei selectati au peste 18 ani si nu sint membri ai nici unui partid politic. Marea majoritate vor monitoriza referendumul in mediul rural. Vom face echipe mobile pe 10 trasee deja stabilite", a precizat Mariana Batca, reprezentant al APD Braila.
Potrivit art. 75 al Legii nr. 373/2004, observatorul intern are dreptul sa asiste la operatiunile de votare, incepind cu deschiderea sectiilor si terminind cu numararea voturilor si intocmirea proceselor-verbale. Acesta nu poate interveni in nici un mod in organizarea si desfasurarea alegerilor, avind numai dreptul de a sesiza presedintele biroului electoral in cazul constatarii unor nereguli.
Concomitent cu campania de inscriere a observatorilor s-a desfasurat si cea de informare a cetatenilor pentru un vot corect. Astfel, conform art. 103 din Legea 373/2004 daca o persoana voteaza fara a avea acest drept ori voteaza de doua sau mai multe ori in ziua alegerilor, aceasta risca inchisoare de la 6 luni la 5 ani. Avind in vedere importanta evenimentelor din 19 mai, mai multi braileni au decis sa vireze procentul de 2% din impozitul anual pe care-l platesc in contul Asociatiei Pro Democratia, astfel incit sa existe fonduri pentru acoperirea cheltuielilor legate de activitatile pe care observatorii le realizeaza la sfirsitul acestei saptamini. Mai multe detalii se pot afla pe website-ul www.voteazapebune.r
Categorie articol: 

Comentarii