Mergi la conţinutul principal
Megareţea de droguri trimisă în judecată de DIICOT

Zeci de brăileni în boxa acuzaţilor

• procurorii DIICOT au trimis în judecată 20 de traficanţi şi consumatori de stupefiante cu vârste cuprinse între 17 şi 43 de ani • acuzaţiile puse pe seama “lotului etnobotanicelor”: efectuarera fără drept de operaţiuni cu produse psihoactive, trafic de droguri de risc şi deţinere de droguri de risc pentru consum propriu • trei dintre inculpaţi erau minori la data comiterii faptelor • traficanţii au fost prinşi în flagrant în zona Plantelor, lângă Liceul “Panait Istrati”, pe terasa pub-ului “Toate pânzele sus” şi în urma raziilor făcute de poliţişti • unul dintre dealerii identificaţi: “Fănica”, de pe strada Rahovei • în primele zece luni ale lui 2015, au ajuns în stare gravă la UPU nu mai puţin de 127 de consumatori de droguri

 

După un an de la declanşarea anchetei, procurorii DIICOT au trimis în judecată cel mai mare lot de traficanţi şi consumatori de stupefiante cercetaţi penal, trei dintre aceştia fiind minori la data comiterii faptelor. 20 de brăileni cu vârste cuprinse între 17 şi 43 de ani au fost daţi pe mâna judecătorilor, după ce au comercializat ori au deţinut etnobotanice, haşiş sau marihuana. Aceştia sunt acuzaţii din megadosarul etnobotanicelor: Bogdan Andreiana (29 ani), Fănica Călin (43 ani), Robert Daniel C. (17 ani), Mihai C. (17 ani), Ionel Feodorov (32 ani), Viorel Valerică Frumuzache (24 ani), Marius Alexandru Grozavu (19 ani), Mădălin Alin Leopa, zis “Kid” (21 ani), Sorin Matei (27 ani), Dănuţ Georgian M. (20 ani), Geo Mitu, zis “Geuţ” (20 ani), Adrian Lucian Nistor (22 ani), Alexandru Gabriel Nistor, zis “Ciocolată” (23 ani), Alexandru Valerică Nistor (21 ani), George Marian Nistor (27 ani), Valentin Dănuţ Olteanu (26 ani), Adrian Panait (24 ani), George Valentin Rusu, zis”Connect-R” (21 ani), Marian Alexandru Sazon (20 ani) şi Giani Georgian T. (17 ani). 

Droguri în zona centrală ale oraşului

Poliţiştii sub acoperire au pornit pe urmele traficanţilor în septembrie anul trecut. Potrivit procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Brăila, “grupul infracţional distribuia substanţele sub forma unor fragmente vegetale de culoare verde, ambalate în plicuri transparente autosigilante, contra unor sume cuprinse între 10 şi 50 lei”. Totodată, ofiţerii SCCO au aflat că traficanţii acopereau cererea de droguri pentru zone importante ale oraşului: Gării, Plantelor, Piaţa Mare şi Centru. 

Într-o primă fază a anchetei, oamenii legii au identificat nu mai puţin de 12 persoane implicate în afacerea cu stupefiante, fără a exista o ierarhie în cadrul grupului. Substanţele interzise erau deţinute fie la domicilii, fie în locaţii închiriate, fiind distribuite tinerilor, printre aceştia aflându-se şi minori. Procurorii care s-au ocupat de caz precizează: “Pentru confidenţialitate, telefoanele mobile erau folosite foarte puţin, iar punctele de distribuţie erau verificate şi schimbate periodic, cu excepţia numitei Călin Fănica, care, sprijinită de fiul ei, Panait Adrian, şi de Mureş Viorel Marian, vindeau substanţele de la domiciliul lor din strada Rahovei nr...”.

Ziua de 22 septembrie 2015 a fost una deosebit de importantă pentru anchetatori. Aceştia au probat faptul că substanţele comercializate de grupul infracţional sunt psihoactive, mai precis fragmente vegetale ce conţineau cannabinoizi sintetici (MDMB-CHMICA). Vânzătorii, Andrei Voicu, zis “Şarpe”, şi Fănica Călin au ajuns primii pe “lista neagră”, după ce au vândut, fiecare, câte o doză de stupefiante, cu 10 lei bucata.

“Connect-R”, traficant de stupefiante la Brăila

Pe 7 octombrie 2015, George Valentin Rusu, zis “Connect-R”, a vândut, la rândul său, o doză, cu 20 de lei. alţi doi indivizi, George Marian Nistor şi Valentin Dănuţ Olteanu se aflau în atenţia autorităţilor judiciare încă din iulie 2014. Ei fuseseră depistaţi de o patrulă de poliţie în timp ce încercau să arunce mai multe pliculeţe din buzunarul pantalonilor. Analizele efectuate au dovedit faptul că fragmentele vegetale conţineau trei substanţe interzise, dintre care două (AKB-48 şI JWH-210) sunt droguri de mare risc.

Olteanu a mai fost depistat pe 19 martie 2015, când, în urma unui control de rutină, poliţiştii i-au găsit în maşină o ţigară confecţionată artizanal ce conţinea cannabinoizi sintetici. În autoturism se mai aflau Voicu zis “Şarpe” şi Roxana Marinela Călin. Pe 28 martie acelaşi an, poliţiştii au găsit în autoturismul BMW cu numărul de înmatriculare S 6591 JYX un plic cu fragmente vegetale aparţinând minorului Mihai C. În maşină se mai aflau Olteanu şi Voicu (“Şarpe”).

Traficanţii de droguri şi etnobotanice nu se mai ascund, ci trag fumuri ziua-n amiaza mare. În ziua de 12 august 2015, ora 11:00, ofiţerii SCCO au identificat cinci tineri, inclusiv minori, la intersecţia străzilor Octav Doicescu şi Târgovişte, care fumau nestingheriţi. Minorul Robert C. avea la el un plic cu etnobotanice, iar Mădălin Alin Leopa o pungă cu aproape patru grame de “iarbă” şi 18 plicuri autosigilante goale. Întrebat de unde are drogurile, Leopa a spus că le-a cumpărat de la “Adiţă”, din cartierul Plantelor.

Pe 9 octombrie, poliţiştii au oprit pentru control autoturismul BMW cu numărul de înmatriculare P 4905 AP. În maşină se afla Adrian Lucian Nistor, care avea asupra sa o ţigară şi un rest de ţigară deja fumată, ambele conţinând substanţe psihoactive.

Flagrant la terasa pub-ului “Toate pânzele sus”

Ziua de 13 octombrie 2015 a fost una cu ghinion pentru consumatorii şi traficanţii de etnobotanice din Brăila. Poliţiştii din cadrul SCCO au surprins atunci o tranzacţie în plină desfăşurare: Geo Mitu îi oferea minorului Giani T. etnobotanice. Asupra vânzătorului au fost descoperite 29 de pliculeţe cu stupefiante, iar asupra cumpărătorului o doză, toate conţinând cannabinoizi sintetici incluşi în categoria drogurilor de risc.

În aceeaşi zi, poliţiştii de la Crimă Organizată au fost sesizaţi în legătură cu o altă captură, făcută de lucrătorii Poliţiei Municipiului cu cinci zile mai devreme, în timpul unei razii la terasa unui pub frecventat mai ales de tineri. “În urma unui control corporal sumar efectuat asupra numitului Rusu George Valentin, zis «Connect-R», lucrătorii de poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila au găsit 32 de pliculeţe transparente care onţineau fragmente vegetale mărunţite de culoare verde, ce păreau a fi droguri. Acesta se afla pe terasa localului public «Toate pânzele sus», împreună cu doi prieteni...”, precizează procurorul de caz.

Pe 19 octombrie, poliţiştii au oprit din nou pentru control BMW-ul P 4905 AP, condus de Adrian Nistor, iar în torpedoul maşinii au găsit aproape patru grame de etnobotanice. În acelaşi autoturism se mai afla Alexandru Gabriel Nistor zis “Ciocolată”.

În ziua de 10 noiembrie 2015, poliţiştii SCCO Brăila au aflat că, în apropierea Liceului “Panait Istrati” - zona blocului Turn de pe strada Plantelor - se pun la punct tranzacţii cu substanţe interzise, supuse controlului naţional. Ajunşi în zonă, oamenii legii au identificat mai mulţi tineri, patru dintre aceştia având asupra lor stupefiante (etnobotanice, dar şi rezină de cannabis, drog de risc). Este vorba de Geo Mitu, Marius Alexandru Grozavu, Alexandru Valerică Nistor şi Bogdan Andreiana.

Filtru al Poliţiei Bucureşti pentru capturarea traficanţilor de stupefiante

În urma acţiunilor concertate ale poliţiştilor,, la sfârşitul anului trecut şi în primăvara acestui an laţul a continuat să se strângă în jurul consumatorilor şi traficanţilor de stupefiante, fie ele etnobotanice sau droguri de risc.

În ziua de 22 decembrie 2015, Ionuţ Daniel Răcaru a fost găsit cu o ţigară confecţionată artizanal asupra sa, în urma unui control corporal. În cazul lui Răcaru, cercetările au fost disjunse, pentru identificarea tuturor celor implicaţi în traficul cu etnobotanice.

Pe 28 decembrie 2015, ajuns la un filtru al Poliţiei Bucureşti, brăileanul Mihai C. (17 ani la data comiterii faptelor) a abandonat autoturismul Mercedes model C-180 cu numărul de înmatriculare BR-063883 şi a fugit, pe motiv că avea droguri în maşină. Iniţial, poliţiştii au găsit două pliculeţe cu etnobotanice, apoi alte cinci pliculeţe, ascunse într-o borsetă. Împreună cu suspectul se mai afla brăileanul Marius Mădălin Olteanu.

În aceeaşi zi, la acelaşi filtru al Poliţiei Bucureşti, a fost oprit autoturismul Mercedes Benz, model S 320, cu număr de Anglia (VN02YAD), în care se aflau brăileanii Valentin Dănuţ Olteanu şi Daniela Adelina Chirilă. În geanta tinerei au fost găsite două pliculeţe cu fragmente vegetale, conţinând aceeaşi substanţă psihoactivă, MDMB-CHMICA, încadrată în clasa cannabinoizilor sintetici.

În primele luni ale lui 2016, “vânătoarea” de traficanţi de stupefiante a continuat. Pe 3 februarie a picat în plasa ofiţerilor SCCO Brăila numitul Ionel Feodorov, care avea la el patru pliculeţe cu cannabis. Oamenii legii au mai găsit 16 pliculeţe cu etnobotanice ascunse în autoturismul suspectului. Mai mult, pe 5 februarie 2016, anchetatorii au mai găsit 17 doze de cannabis acasă la Feodorov, în urma percheziţiei domiciliare. Cum acesta l-a indicat drept sursă pe Viorel Valerică Frumuzache, procurorii DIICOT au organizat o descindere la domiciliul respectivului, reuşind să facă o captură de zile mari: circa 220 de grame de etnobotanice, pregătite pentru comercializare.

Droguri lângă Liceul “Panait Istrati”. Etnobotanice ascunse în chiloţi

“La data de  3 martie 2016, lucrătorii SCCO Brăila s-au sesizat cu privire la faptul că, în apropierea Liceului “Panait Istrati”, situat în zona Plantelor, persoane neidentificate comercializau substanţe supuse controlului naţional. Ca urmare a supravegherii zonei, s-a constatat că mai mulţi tineri intrau şi ieşeau din incinta unui cazino situat pe B-dul Dorobanţilor, în apropierea intersecţiei cu Calea Galaţi. Poliţiştii au intrat în cazino şi, după ce şi-au declinat identitatea, au procedat la legitimarea unui tânăr, Nistor Alexandru Gabriel, zis «Ciocolat㻓. Deloc întâmplător, Nistor avea în portofel mai multe fragmente vegetale mărunţite, ce s-au dovedit a fi substanţe interzise de lege.

Pe 19 martie 2016, poliţiştii au pus iarăşi ochii pe BMW-ul cu numărul de înmatriculare P 4905 AP, condus de data aceasta de Dănuţ Georgian M. În autoturism se mai aflau Adrian Lucian Nistor şi Cristina Mitu.

În urma controlului efectuat, oamenii legii au găsit un plic cu etnobotanice ascuns în zona scaunului stânga faţă şi un altul, în lenjeria intimă a şoferului. Poliţiştii au găsit droguri şi asupra lui Nistor, care îşi vârâse o ţigară în chiloţi, la vederea oamenilor legii. Cei doi le-au mărturisit poliţiştilor că au cumpărat drogurile împreună cu “Alin, zis Kid” (Mădălin Alin Leopa) de la o femeie, Fănica,  de pe strada Rahovei.

Culmea, după patru zile, Dănuţ şi Nistor au fost prinşi iarăşi în flagrant, în timp ce se deplasau cu acelaşi BMW, numai că de data aceasta îl aveau însoţitor pe Valentin Butea. Primul a declarat că a cumpărat drogurile de la “dealer-ul” Fănica, în timp ce Nistor a precizat că le achiziţionase din Galaţi, cu 500 lei. Acelaşi Nistor avea la el un cântar electronic şi 200 de plicuri autosigilante goale.

Deunăzi, pe 16 martie, poliţiştii găsiseră asupra brăileanului Cosmin Valentin Chiriţă şase plicuri cu o substanţă vegetală, însă aceasta nu conţinea substanţe interzise de lege.

În schimb, Alexandru Valerică Nistor a fost depistat în ziua de 7 aprilie 2016 cu două plicuri din plastic transparent, care conţineau cannabis. Întrebat ce se află în respectivele pliculeţe, suspectul le-a spus poliţiştilor că acestea conţin ceai.

Nu în ultimul rând, pe 23 aprilie 2016, brăileanul Sorin Matei a fost depistat cu aproape 30 de grame de etnobotanice la el, despre care a afirmat că le-a cumpărat din municipiul Galaţi, cu suma de 600 lei. Fragmentele vegetale conţineau substanţa STS-135, drog de mare risc.

127 de tineri internaţi la UPU, din pricina etnobotanicelor

Pe 22 octombrie 2015, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila preciza că, numai în perioada 1 ianuarie – 16 octombrie, “la Secţia UPU au fost internaţi, ca urmare a consumului de substanţe psihoactive, un număr de 127 de pacienţi”. Procurorii DIICOT precizează: “Dintre motivele prezentării la UPU (…) prezentăm câteva, pentru a se înţelege modul de acţiune al acestor substanţe asupra organismului: somnolenţă, tahiaritmie, agitaţie psihomotorie, vărsături, criză convulsivă, ameţeli, stare de nelinişte, dureri membre, tremur generalizat, cefalee, halucinaţii, parestezii membre, tulburări de echilibru etc”.

Pe parcursul derulării anchetei, DIICOT a efectuat percheziţii la domiciliile suspecţilor şi le-au interceptat convorbirile telefonice. De la domiciliul lui Giani Georgian T. au fost ridicate 35 de pacheţele de hârtie în care erau ambalate etnobotanice, de la locuinţa lui Adrian Lucian Nistor circa 43 de grame de etnobotanice, iar de la Dănuţ Georgian M. trei punguţe cu etnobotanice. Nu în ultimul rând, au mai fost ridicate etnobotanice de la locuinţa Fănicăi Călin, “dealerul” de pe strada Rahovei.

Pe 29 martie 2016, procurorii DIICOT i-au pus sub control judiciar pe cinci dintre suspecţii din megadosarul etnobotanicelor: George Rusu zis “Connect-R”, Geo Mitu zis “Geuţ”, Fănica Călin, Dănuţ Georgian M. şi Adrian Lucian Nistor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro