Mergi la conţinutul principal

Zece milioane de euro pentru Braila

Modificari de sume, in proiectul pentru reabilitarea centrului istoric al Brailei. Majorarile de buget, dar si cele ale contributiilor locale, au fost decise in urma licitatiei organizate la Bucuresti de Ministerul Integrarii Europene. Schimbarile in ceea ce priveste datele initiale ale proiectului au fost prezentate, ieri, consilierilor judeteni de catre Gabriel Ioan, director in cadrul CJ. El a precizat de la bun inceput ca Ministerul Integrarii Europene va solicita si o hotarire a Consiliului Judetean privind acceptarea noii valori a cofinantarii proiectului si acoperirea costurilor suplimentare: "In urma procesului de achizitie a contractului de lucrari, valorile din proiect au fost actualizate astfel: * valoarea totala a proiectului a crescut de la 8,134 milioane euro la 10, 811 milioane euro * valoarea grantului PHARE a ramas neschimbata, de 4,999 milioane euro * confinantarea din partea Guvernului a ramas la 1,666 milioane euro * valoarea contributiei locale este de 4,144 milioane euro, fata de 1,467 milioane euro, cit a fost initial. In ceea ce priveste achizitia de lucrari organizata de catre minister, aceasta s-a facut pe doua loturi. Primul lot este format din Muzeul Brailei, corpul B si C, Casa memoriala “Panait Istrati”, Centrul cultural Nicapetre si Muzeul de Istorie, sectia de etnografie. Lucrarile din proiect au fost separate pentru a se putea selecta un constructor cu expertiza cit mai buna. Pentru lotul 1, valoarea licitata este de 3,527 milioane euro, la care este necesara o cofinantare de 1,352 milioane euro. Lotul 2 este format din 19 strazi cu retele edilitare aferente, faleza Dunarii, parcul Gradina Mare, piata Poligon, piata Traian si debarcaderele de pe Dunare, iar valoarea este de 7,284 milioane euro, cu o cofinantare de 2,792 milioane euro. In aceste conditii, tinind cont de faptul ca proiectul a fost inaintat in parteneriat de catre Consiliul Judetean si Consiliul Local Municipal, contributia locala a fost distribuita astfel: din 4, 144 milioane euro, CJ va trebui sa suporte confinantarea aferenta lotului 1, de 1,352 milioane euro, iar CLM suma de 2,792 milioane euro, aferenta lotului 2".

"Banii pentru 2007 sint pusi deoparte, nu sint probleme"

Ioan i-a mai informat pe consilieri ca, in urma licitatiei, contributia locala a crescut de la 18% , cit a fost inaintata propunerea, la 38%. In plus, CJ si CLM va trebui sa suporte si alte costuri neeligibile ale proiectului, sau eventuale depasiri de buget. O suma importanta in acest sens provine din modificarea legislatiei specifice pentru implementarea de proiecte europene cu privire la TVA. In acest sens, directorul Ioan a precizat ca Ministerul Integrarii Europene si Ministerul de Finante discuta totusi posibilitatea reacordarii cotei zero, pentru implementarea acestui proiect.
In ceea ce-l priveste, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, sustine ca este destul de neplacut faptul ca s-a marit cota cofinantarii ce trebuie asigurata de la bugetul judetului, insa acest lucru nu este o tragedie: "Am inteles ca sint doua firme care au cistigat licitatia organizata de MIE, una portugheza si una spaniola. Cofinantarea pentru lotul nr. 1, care ne priveste pe noi, inseamna ca valoare in lei circa 52 de miliarde, la care se poate adauga si TVA, daca nu se obtine acordul pentru TVA zero. Parerea mea este insa ca se va gasi o solutie pentru problema TVA-ului. Trebuie sa reflectam asupra acestui subiect, avind in vedere ca este voba despre terminarea muzeului, corpurile B si C, si celelalte institutii de cultura. Efortul financiar este mare, la prima vedere, dar din punct de vedere al ordonatorului de credite nu o sa avem probleme: finantarea se intinde pe doi ani, ar veni circa 30 de miliarde de lei pe an. Banii pentru 2007 sint pusi deoparte, nu sint probleme, iar pentru 2008 ne vom stradui sa-i adunam, in primul rind din aportul propriu al CJ, din concesionarile care vor incepe dupa ce vor aparea normelele legale in domeniu".
Discutia privind acceptarea noilor termeni ai contractului va avea loc in luna decembrie, cind consilierii vor vota noul proiect de hotarire.
Primarul municipiului, Constantin Cibu, ne-a declarat, la rindul sau, ieri, ca CLM va trebui sa acopere contributia proprie, la valoarea finala a acesteia, dat fiind ca, altfel, exista riscul de a se pierde intreaga finantare pentru proiect.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro