Mergi la conţinutul principal

Weekendul acesta, avanpremieră la Teatrul “Maria Filotti”: “Un cuplu ciudat”, în regia lui Dan Mirea

* sâmbătă, ora 18.00, are loc avanpremiera spectacolului de comedie, iar duminică, tot la ora 18.00, brăilenii sunt așteptați la premieră * piesa este o adaptare după textul lui Neil Simon și regizată de Dan Mirea, care colaborează pentru prima dată cu teatrul brăilean * “Teatrul este tot un fel de vaccin. Dacă publicului îi va plăcea spectacolul, îl așteptăm și la rapel”, ne-a declarat regizorul * Teatrul “Maria Filotti” a pregătit o premieră și pentru weekendul viitor, când brăilenii sunt invitați la spectacolul “Vițelul de aur” de Ilf și Petrov, regia Radu Iacoban

 

Weekendul acesta, Teatrul “Maria Filotti” vă invită la avanpremiera spectacolului “Un cuplu ciudat”, adapatare de Neil Simon, în regia lui Dan Mirea. Avanpremiera și premiera vor avea loc sâmbătă, 15 mai, respectiv duminică, 16 mai, de la ora 18.00, la Sala Mare.

Teatrul “Maria Filotti” aduce pe scena sa varianta feminină a piesei “Un cuplu ciudat”, considerată una dintre cele mai bune comedii americane din ultimii 50 de ani. Scenografia este creația lui Daniel Divrician, iar în distribuție îi vom regăsi pe actorii Monica Ivașcu, Flori Popa, Cătălina Nedelea, Emilia Mocanu, Elena Andron, Wanessa Radu, Silvia Tariq, Zane Jarcu și Dan Moldoveanu.

Dan Mirea este un actor și regizor, iar de-a lungul celor două decenii de carieră a montat spectacole în mai multe teatre din țară: comedii, tragicomedii, drame, spectacole pentru copii. Cu doar câteva zile înainte de premiera spectacolului “Un cuplu ciudat” de la Teatrul “Maria Filotti”, regizorul Dan Mirea a acordat un interviu redactorilor “Obiectiv”, în care ne-a oferit câteva detalii din culisele unei piese ce se anunță a fi un succes.

“A fost o muncă titanică de aproape două luni pentru că noi nu doar am montat acest spectacol, am reconstruit textul acestui spectacol. Am creat alte situații și i-am dat o notă de originalitate. Am încercat să scot în evidență nu doar comicul situației acestui text. Am spus-o și o repet și mă încăpățânez să și argumentez acest lucru. În spatele unei comedii mari se ascunde amarul. Cei mai triști oameni sunt clovnii. Oamenii din circ au capacitatea de a ascunde durerea sau neîmplinirile sau tristețile pe care le au. Așa este și cu acest text. Dincolo de comicul și de savoarea pe care o are din scriitură, el tratează o problemă existențială al omului și în speță a femeii: acea problemă a disperării vârstei de după 45 de ani, când foarte multe femei, parte dintre ele, își pierd echilibrul familial, își pierd legătura cu omul pe care cred sau speră că au avut-o. Eu am reușit împreună cu aceste actrițe de la Teatrul “Maria Filotti” să creăm o unitate în care această problemă existențială a femeii să fie foarte clar scoasă în evidență, iar spectatorul nu doar să plece aplaudând și râzând, să plece punându-și întrebări. Dacă îl faci pe spectator odată plecat din sală să își pună întrebări mergând spre casă, ori singur, ori cu cel de lângă el că, să realizeze că oricând i se poate întâmpla și lui în viața reală ceea ce a văzut în seara aceea pe scenă, atunci înseamnă că rolul regizorului este pe deplin îndeplinit”, afirmă Dan Mirea.

Aflat la prima colaborare cu Teatrul “Maria Filotti”, regizorul ne-a spus că a avut bucuria să întâlnească actori extraordinari, ba chiar îl încearcă o undă de regret că în câteva zile se va despărți de ei. 

“Este prima dată când am bucuria și onoarea să lucrez în acest teatru, care de departe este unul dintre cele mai importante teatre din țară. Am simțit în acest proiect că oamenii m-au adoptat. Începând de la portarul care mi-a deschis ușa și până la actori. Iar întâlnirea cu acest colectiv a fost mai mult decât neașteptată. Eu cunoșteam o parte din trupa acestui teatru, am văzut și o parte dintre spectacolele lor. Sunt niște actori extraordinari, eu necunoscându-le cealaltă latură, latura umană. De la prima întâlnire s-a creat o legătură specială între mine și ei. Ne-am plăcut din prima și încep deja să regret că mai sunt câteva zile în care noi suntem împreună, după care, așa cum o mamă îi dă drumul copilului său să plece în viață, așa și eu mă despart de un proiect la care am muncit enorm de mult în aceste aproape două luni de zile. Acest spectacol este foarte viu și mă înfiorez că peste câteva zile nu va mai fi al meu. Acestui «copil» pe care l-am creat împreună cu ei, din dragoste, îi voi da drumul să iasă în fața oamenilor, în sufletele lor și vom vedea împreună cum va crește acest «copil» cu fiecare stagiune care va trece. Și mai vreau să adaug că textul acestui spectacol l-am ales împreună cu Radu Nichifor, noul director al teatrului, căruia îi mulțumesc pentru că mi-a oferit această șansă și a avut curajul să se arunce într-un proiect în care pariul putea să fie câștigător sau mai puțin câștigător. Rămâne doar confirmarea publicului să vedem dacă este un loz câștigător acest spectacol”, ne-a mai spus acesta.

Regizorul Dan Mirea ne-a mărturisit și că are emoții pentru seara premierei și întâlnirea cu publicul brăilean.

“Întâlnirea cu publicul brăilean pentru mine este o cumpănă foarte importantă în existența mea profesională. Eu prin locurile prin care am montat prin țară, și mulțumesc lui Dumnezeu că am avut șansa aceasta, am auzit doar lucruri extraordinare despre publicul brăilean. De ce spun chestia asta? Pentru că este un public educat în timp, datorită importanței spectacolelor montate în acest teatru, a regizorilor care au trecut pe aici și care și-au lăsat amprenta definitiv. Acest public nu poate fi manipulat și nu poate fi înșelat. Este un public educat, care pe parcursul anilor a avut posibilitatea nu doar să analizeze un spectacol, ci să se educe și el la rândul lui. Și atunci când vii în fața unui public pentru prima dată, ca regizor, cu o producție, sigur că se naște această temere pe care o au regizorii aproape instinctiv. Oare cum va fi reacția publicului?

Am spus-o și în alte interviuri. Teatrul este tot un fel de vaccin, dacă tot este uzual folosit acest cuvânt. Și acest vaccin care este teatrul ar trebui oamenii să îl ia mai des. Tot ca o metaforă spun că dacă le va plăcea acest spectacol pe care noi îl vom prezenta sâmbătă și duminică, să vină și la rapel”, încheie acesta.

 

“Vițelul de aur”, o nouă premieră weekendul viitor

Teatrul “Maria Filotti” a pregătit și o altă premieră pentru iubitorii de teatru. Este vorba despre spectacolul “Vițelul de aur” - dramatizare realizată de Eugen Gyemant, în regia lui Radu Iacoban și scenografie Tudor Prodan, care poate fi văzut sâmbătă, 22 mai și duminică, 23 mai, de la ora 18.00, la Sala Mare. În distribuție îi vom regăsi pe: Nicholas Cațianis JR., Vlad Volf, Liviu Pintileasa, Narcisa Novac, Ciprian Brașoveanu, Adrian Ștefan și Ciprian Chiricheș.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro