Mergi la conţinutul principal

Weekend teatral

In fiecare vineri, ziarul nostru gazduieste aceasta rubrica in care toti
iubitorii de teatru vor putea afla amanunte despre productiile
teatrale sustinute la sfirsit de saptamina, oferite chiar de actori sau
regizori. Primul spectator care va cumpara un bilet la piesa in care
joaca actorul prezentat va obtine o fotografie a
acestuia cu autograf. Vineri, in sala Studio, se va juca de la ora 19.00 "Domnisoara din Amherst" de William Luce, in regia lui Moshe Yassur, piesa in care poate fi vazuta actrita Monica Mihaescu de la Teatrul "Mic" Bucuresti. In sala Mare, in aceeasi zi, de la ora 18.30, se joaca "Moara cu noroc", o dramatizare dupa Ioan Slavici, in regia Ancai Cismaru. Simbata, dimineata, de la ora 11.00, se va vernisa expozitia in memoriam Panait Istrati, realizata de artistul francez Alain Riviere. In sala mare, tot de la ora 11.00, se va juca "Peatra din casa", de Vasile Alecsandri, regia Mircea
Valentin, spectacol care se va relua tot dimineata de la ora 11.00, duminica, iar de la ora 19.00, va sustine un concert de muzica clasica, jazz si muzica militara Orchestra Fortelor Armate Americane din Europa. Duminica, de la ora 18.30, in sala Mare se va relua spectacolul "Adam Geist", regia Radu Afrim.

"Actoria este marea mea chemare"

- Cum ati ajuns sa jucati teatru?
- Teatru fac de cind eram clasa a VII-a. Teatru de amatori, Scoala Populara de Arta.
- Intimplator sau chiar va pasiona?
- Imi placea. Simteam ca actoria este marea mea chemare, pe linga chemarea scrisului. Scriam bucati de proza scurta, le afisam la gazeta de perete a scolii, Liceul "Panait Istrati". Aceste eforturi s-au materializat abia dupa 40 de ani in acea carticica pe care am lansat-o anul trecut. Un sumum a unor eseuri scrise timp de 30 de ani. Cele 40 de poeme au fost alese din peste 100. Ca actor, am debutat la Birlad in 1972 cu rolul Castor si Polux din "Fata Morgana", de Dumitru Solomon. Aveam atunci 22 de ani. Am stat la Birlad multa vreme, actor corp ansamblu. Am dat apoi la Bucuresti, la Filologie, si in anul patru am parasit facultatea ca sa dau la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, insa pe vremea aceea erau patru locuri pe tara, iar doua erau rezervate pentru cei care au facut armata de noua luni. Mai ramineau doua locuri la citeva mii de candidati. Am dat kix asa cum au dat multi altii talentati. Dupa aceea am lucrat in invatamint, am predat limba romana, limba rusa si educatie cetateneasca. In judetul Braila si in judetul Galati, la actuala Minastire Tudor Vladimirescu, unde era o scoala ajutatoare. Dupa '89 am urmat Academia de Arte Luceafarul", cu profesori foarte buni: Victor Moldovan, George Motoi, Cezara Dafinescu, Radu Beligan. Marin Sorescu a venit chiar la o productie a clasei noastre, un fragment din "Matca", pe care el o scrisese chiar in Braila, la inundatiile din '70 de la Baldovinesti. Am luat licenta in actorie in 1996 la IATC. De atunci joc la "Maria Filotti".
- Cum de jucati in "Adam Geist"?
- Cind am vazut ca vine Afrim, premiat acum de UNITER, si i-am zis ca vreau sa joc si eu. I-am mai spus ca nu vreau ca acest rol, Mesterul, sa fie unul anost. A gasit modalitatea de a nu fi anost personajul, prin machiaj, coafura si prin adaugirile de expresii si onomatopeele pe care le folosesc la replicile Lilianei Ghita, cu care am format un tandem la parastasul mamei lui Adam Geist. Mi-am dat seama atunci ca Radu Afrim nu este numai un fenomen al regiei romanesti, cum a spus Dabija, ci este atins bine de aripa geniului pentru ca ce a pus, pe unde a pus a avut succes la public. Toate insa au fost mai putin premiate pentru ca exista mafia aceasta a criticii.
- Si in Infirmul aveti un rol colorat.
- Acolo fac un rol de compozitie, joc in travesti. Singura figura luminoasa in acea lume este Billy, care dovedeste ca de fapt lumea este infirma si nu Billy. Tot o raza luminoasa este si Johnny papagalul, care stie secretul lui Billy si la final se dovedeste unul din cei mai buni oameni.
- Ce rol va place mai mult?
- Amindoua. Mesterul din "Adam Geist" imi place pentru ca este tipul ignorantului la a doua tinerete, care nu vede nimic altceva in atmosfera parastasului nu sesizeaza nimic din tragedia lui Adam, isi vede de drumul sau. Dincolo, Mamy m-a fascinat pentru ca in ciuda mizeriei in care traieste ea are un singur tel, acela de a trai cit mai mult. Se tine cu dintii de viata si nu simte nici singuratatea, nici ignoranta.
- Ce ati dori in continuare?
- Imi doresc orice fel de rol, indiferent de regizor. Acum nu ma inspaiminta ca joc in piesa pusa de un regizor necunoscut, Nicolae Poghirc. As vrea sa joc la Victor Ioan Frunza, la Radu Afrim si sa am roluri importante, desi imi plac si rolurile episodice, dar cu mult impact la public. Pentru actor, fiecare rol este o descoperire si ii pune la incercare puterea de dedublare, posibilitatea de a-l crea pe eu celalalt, indiferent ca este Leul cel fricos, Mesterul sau Mamy.
- Cind este actorul sincer?
- Cind doarme, cind citeste, cind iubeste, cind asculta muzica, atunci este el cel adevarat. In rest, este o vesnica dedublare in alte existente, experiente.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro