Mergi la conţinutul principal
Zilele Filmului Maghiar la Cinematograful de Artă Cinefeel

Weekend cu filme maghiare la Brăila

• selecţia cuprinde filme artistice şi documentare subtitrate în limba română

 

În perioada 19-21 septembrie 2019, Institutul Maghiar, în parteneriat cu Cinematograful de Artă Cinefeel, Daniel’s Pub şi Centrul de Creaţie organizează, pentru prima dată, “Zilele Filmului Maghiar la Brăila”, oraş unde trăiau, cândva, în perioada de glorie a urbei, sute şi mii de maghiari. Potrivit organizatorilor, selecţia cuprinde filme artistice şi documentare subtitrate în limba română. 

Astfel, joi, 19 septembrie, ora 20:00, la Daniel’s Pub rulează filmul “Ungaria salbatică” (“Vad Magyarország”), în regia lui Török Zoltán. Documentarul urmăreşte viaţa de zi cu zi a unei familii de vulturi-codalbi şi aventurile unei vidre tinere, undeva în străfundul mlaştinilor Ungariei. Filmul reuşeşte să redea, cu ajutorul imaginilor fascinante şi a poveştii captivante, legăturile profunde între tradiţie şi peisajele, fauna şi flora maghiare. Cu o întindere ce cuprinde toate cele patru anotimpuri şi cu mai bine de 20 de locuri în care s-a filmat, documentarul este prima producţie din ultimele decenii care face o prezentare cuprinzătoare a florei şi faunei sălbatice din Ungaria.

Vineri, 20 septembrie, ora 18:30, Cinefeel găzduieşte “Sper să mori data viitoare :)”

 (“Remélem legközelebb sikerül meghalnod :)”), în regia lui Schwechtje Mihály. Este o dramă cu adolescenţi, cyberbullying, sexting, manipulare, abuz, ecartul dintre realitate şi online. Eszter, o adolescentă de 16 ani, este îndrăgostită în secret de profesorul ei de engleză. Peter, un adolescent de 16 ani, este îndrăgostit iremediabil de Eszter. Într-o zi, profesorul anunţă că va trebui să plece din ţară pentru a preda la Londra. Din acel moment, totul se complică.

Tot vineri, ora 20:30, la Daniel’s Pub va rula “În căutarea Mânzului Şarg” (regia Zágoni Bálint), un film despre trecutul filmului mut clujean.

Sâmbătă, 21 septembrie, ora 17:00, la Cinefeel rulează “Lajkó, ţigan în cosmos” (“Lajkó, cigány az űrben”), regizat de Lengyel Balázs. La începutul anului 1957, URSS se decide să aleagă Ungaria şi să-i dea şansa de a participa la selecţia primului cosmonaut al lumii, care urmează să fie şi primul om în spaţiu. Tovarăşul Karmazsin Jenő, preşedintele Cooperativei “Nămol Roşu” din Kunmadaras cunoaşte cine ar putea fi candidatul ideal pentru călătoria cea mare: Serbán Lajos, adică Lajkó, care este fascinat de stele încă de când era copil. Această fascinaţie se datorează în mare parte mamei sale, care l-a iniţiat în astrologia ţigănească (din păcate, ea a murit în urma unui experiment cu rachete nereuşit al lui Lajkó). Aşadar, Lajkó are un singur scop în viaţă: să ajungă în spaţiu ca să-şi ceară iertare de la maică-sa. Când este selectat pentru călătoria în spaţiu, Lajkó încă nici nu bănuieşte că adeverirea visului său nu e deloc la voia întâmplării. În primă etapă, el trebuie să participe la o competiţie specială în Baikonur, unde se va decide cine va fi norocosul câştigător: Lajkó din Ungaria, Helga Mengele din Germania, Ilmar din Estonia sau Timujin din Mongolia. Concursul este prezidat de nimeni altul decât Leonid Brejnev.

Tot sâmbătă, ora 19:00, tot la Cinefeel rulează şi “Versuri pocite” (“Rossz versek”). La 33 de ani, viaţa lui Tamás Merthner este dată peste cap atunci când prietena sa, Anna, îi dă papucii la Paris, unde ea se află cu o bursă. Plângându-şi de milă, Tamás începe să caute în propriul său trecut răspunsul la întrebarea dacă într-adevăr poţi trăi dragostea doar după ce ai pierdut-o. Determinat să-şi rezolve problemele, amintirile îl fac pe Tamás să vadă cât de debusolată este lumea care-l înconjoară, oferindu-ne astfel o reflexie subiectivă asupra societăţii contemporane din Ungaria.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro