Mergi la conţinutul principal

WC-ul de zeci de mii de euro din Ţepeş Vodă s-a transformat brusc în reabilitare şcoală

• după ce a stârnit un scandal monstru în plenul CJ Brăila la şedinţa din luna martie, proiectul controversat privind realizarea grupului sanitar la Şcoala Gimnazială Ţepeş Vodă cu peste 40.000 euro a revenit recent pe masa consilierilor, uşor schimbat • investiţia propusă de Primăria Movila Miresii îşi menţine valoarea, însă acum nu se mai referă doar la un WC, ci şi la reparaţii ale pereţilor interiori, plafoanelor şi zugrăvirea interioară a şcolii, sub titlul: “reabilitare şi modernizare” • cum era de aşteptat, şi de această dată, subiectul a stârnit un şir de contre în rândul consilierilor judeţeni • prezent în sală, primarul Dumitru Panţuru (PSD) s-a apărat, explicând că nu îşi permite să scadă valoarea proiectului, având în vedere că lucrarea e una complexă şi că la mijloc este vorba de siguranţa unor copii

 

Investiţia controversată din comuna Movila Miresii privind realizarea unui grup sanitar la şcoala din Ţepeş Vodă, cu câteva zeci de mii de euro a revenit, recent, pe masa consilierilor judeţeni, însă “îmbrăcat” într-o formă puţin schimbată. Mai exact, de această dată, Dumitru Panţuru (PSD) primarul comunei Movila Miresii, a solicitat cofinanţare de la Consiliul Judeţean Brăila pentru obiectivul “Reabilitare şi modernizare şcoala primară Ţepeş Vodă, structura Movila Miresii” şi nu pentru “Amenajare grup sanitar” aşa cum era proiectul iniţial. Interesant de precizat însă este faptul că, în rest, proiectul a rămas în mare parte neschimbat. Chiar dacă prin modificarea titlului, evident, nu se mai poate vorbi doar despre construirea unui WC. Dar contribuţia CJ Brăila pentru cofinanţarea şi realizarea acestui obiectiv a rămas ca şi înainte de 105.558 lei (60% din valoarea totală - construcţie plus montaj), sumă la care comuna Movila Miresii contribuie de la bugetul local cu 80.936 lei. Astfel, valoarea totală a proiectului a rămas de 186.484,94 lei (peste 40.000 euro) cu TVA, din care 175.930,83 lei - Construcţia şi Montajul. Mai mult, trebuie punctat că în proiectul de hotărâre propus dezbaterii consilierilor judeţeni în luna martie fusese ataşată hotărârea nr. 17 din 15.03.2018 a Consiliului Local Movila Miresii care viza strict realizarea grupului sanitar. Acum, în locul acesteia, a fost anexată hotărârea nr. 31 din 16.04.2018, prin care se încearcă justificarea costurilor ridicate ale investiţiei prin schimbarea temei în reabilitarea şi modernizarea Şcolii Primare Ţepeş Vodă. Concret, dacă în prima hotărâre la indicatorii tehnici apărea doar amenajare grup sanitar în suprafaţă de 28 mp, inclusiv instalaţii”, ca singur obiectiv, acum regăsim ca obiectiv principal “reparaţii pereţi interiori şi plafoane clădire şcoală, zugrăveli interioare clădire şcoală” şi abia apoi WC-ul. Realizarea investiţiei a rămas estimată la 2 luni.

 

Contre între Iordache şi Panţuru

Cum era de aşteptat, proiectul a stârnit din nou dezbateri la nivelul plenului Consiliului Judeţean iar de această dată, primarul Dumitru Panţuru, prezent în sală, s-a putut apăra în mod direct. Consilierul judeţean PND, Cătălin Iordache, cel care, de altfel, a ridicat de la bun început problema că se construieşte un WC la o şcoală din judeţ cu 1.636 euro pe metrul pătrat a cerut lămuriri suplimentare.

“Domnule preşedinte (n.r. - Francisk Chiriac), după ce proiectul de hotărâre privind construirea acelei toalete foarte scumpe nu a trecut, dumneavoastră aţi declarat, împreună cu domnul Panţuru că, de fapt, a fost o neînţelegere şi că era vorba şi de renovarea şcolii în cadrul acelui proiect. Acum văd pe ordinea de zi că e un proiect separat pentru renovarea şcolii. WC-ul ăla până la urmă se mai construieşte sau nu?”, a declarat Iordache.

O explicaţie a venit direct de la primarul comunei Movila Miresii care a reiterat ideea că în primă fază, s-a greşit formularea proiectului, din grabă, în încercarea de a accesa mai repede finanţarea. De asemenea, Panţuru a ţinut să precizeze că nu poate micşora costurile pentru materiale, deoarece acestea sunt la recomandările proiectantului şi nu doreşte să pună în pericol elevii din şcoală.

“Da, se construieşte WC-ul şi se reabilitează şi şcoala. Vorbim de  intervenţii în interior cât şi exterior. Probabil la momentul de atunci, 4-5 aprilie, ne-am jucat puţin cu cuvintele, unii dintre consilierii judeţeni. Dacă vă uitaţi la costurile standard, care sunt 1.600 lei/mp... la Movila Miresii, pentru şcoala asta, costurile standard sunt 400 lei. Deci e de 4 ori mai mică valoarea. S-a recunoscut greşeala! Eu am fost în concediu atunci. La momentul respectiv s-a depus documentaţie în ideea să ne asociem mai repede, să dăm drumul la treabă şi s-a strecurat o greşeală de proiectare. Dar nicidecum nu s-a făcut cu intenţie. În ideea că «dom'le, cineva încearcă să atragă mai mulţi bani de la CJ Brăila». Deci e clar: se reabilitează şcoala şi se construieşte şi un grup sanitar. Suntem una dintre puţinele comune unde mai există grup sanitar în exterior şi cred că suntem ţară europeană şi  nu are niciun rost la 50-60 de copii câţi sunt în şcoală acolo, să îşi facă nevoile în curtea şcolii. E normal şi logic să aibă o toaletă în interiorul şcolii. Plus de asta, ca primar mă interesează siguranţa copiilor. V-am spus, dacă sunt nişte preţuri mai mari la grupul sanitar, eu nu pot să scot un articol din devizul de lucrări, în ideea să fie costurile mai mici, pentru că nu răspunde niciun consilier judeţean, nu răspunde nimeni altcineva decât primarul. Asta este toaleta. O să se construiască!”, a declarat Panţuru.

Intervenţia nu a picat tocmai pe gustul consilierului judeţean Iordache care

a afirmat că niciun primar nu are dreptul să “certe” consilierii judeţeni, mai mult că el a avertizat că preţul este de 1.600 euro mp şi nu 1.600 lei.

“Eu sper că nu a înţeles cineva că eu voiam ca elevii din Ţepeş Vodă să meargă la toaletă afară (...) Iată că a fost un lucru bun pentru noi că nu am aprobat asta la şedinţa trecută, pentru că în loc să dăm atâţia bani pe o toaletă, facem acum şi şcoala şi toaleta!”, a mai adăugat Iordache.

Contrele între primar şi Iordache însă au mai continuat o perioadă. Cum Panţuru a ţinut să explice faptul că serviciile firmei care a realizat proiectul au fost achiziţionate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice şi că devizul este unul estimativ, astfel că valoarea proiectului ar putea fi mult mai mică în urma licitaţiei, Iordache a insistat ca primarul să spună despre ce societate este vorba şi dacă s-a făcut achiziţie directă.

“Dacă un consilier judeţean poate să fie şi proiectant şi dacă domnul Iordache are şi calitatea de arhitect, de proiectant, atunci îmi cer eu scuze! Deci era un deviz estimativ, nici nu se organizase licitaţia. (...) Domnule consilier, vă spun că dumneavoastră nu cunoaşteţi Legea Achiziţiilor! Cumpărarea se face din SEAP. A dispărut noţiunea cu 3 - 5 - 7 oferte. Deci Legea Achiziţiilor Publice, modificată acum 2 - 3 ani ne spune că se poate cumpărare directă. Şi a fost cu o cumpărare de 4.000 lei - partea de proiectare cu partea de avize. Nu depăşeşte 3% din valoarea totală a proiectului. Şi nu e nicio firmă PSD-istă. Este o doamnă Beliciu Dumitrica. Nu ştiu cum se cheamă firma. E prima dată când lucrez cu aceasta”, a mai adăugat Panţuru.

 

Consiliul Local şi primarul vor răspunde dacă acel proiect nu este în regulă

Consilierul judeţean Alexandru Dănăilă, liderul PNL Brăila, a ţinut să puncteze că nu este treaba consilierilor judeţeni să analizeze în acest mod proiectele propuse de primarii din judeţ pentru cofinanţare. Acesta a insistat pe ideea că există instituţii abilitate care pot verifica legalitatea proiectelor asumate de primari.

“Noi am aprobat un regulament, am aprobat un buget pentru aceste proiecte venite de la comune. Până la urmă, noi nu trebuie să facem altceva decât să urmărim dacă prevederile regulamentului sunt respectate, din punct de vedere procedural. Sunt toate documentele la dosar? Au primit avizele comisiilor din cadrul CJ Brăila? A direcţiilor? Cheltuiala nu e problema noastră, organizarea licitaţiei, modul de achiziţie, la fel. Iar dacă cineva a greşit - proiectant, primar sau alţii care se vor ocupa de execuţia acestui contract -, vor trebui să răspundă în consecinţă. Ceea ce domnul primar şi-a şi asumat”, a declarat Dănăilă.

Un punct de vedere similar pe această problemă a avut şi preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac.

“Eu consider că domnul primar a vrut să spună că e o confuzie. V-a spus şi domnul primar că responsabilitatea efectivă a achiziţiei este a Consiliului Local şi a primarului, care vor răspunde dacă acel proiect nu este în regulă! Datoria noastră ca şi consilieri este să îi putem ajuta prin aceste proiecte de cofinanţare, conform regulamentului. Avem raportul comisiei de specialitate şi din punct de vedere tehnic, juridic şi economic. Stipulate, cu semnăturile tuturor directorilor. Aşa că nu consider că este vreun impediment să ajutăm acea comunitate să facă acel grup sanitar şi să renoveze şcoala”, a declarat Chiriac.

În cele din urmă proiectul a fost votat cu 29 voturi “pentru” şi o abţinere din partea lui Cătălin Iordache.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro