Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Vremea caldă alungă virozele

• valul de infecţii respiratorii acute pare să fi trecut, pentru că numărul celor diagnosticaţi este într-o scădere bruscă • nici pneumoniile nu au mai afectat atât de mulţi brăileni ca în luna martie, ceea ce este un semn bun • Brăila rămâne în continuare singurul judeţ din ţară fără cazuri de gripă

 

Odată cu creşterea temperaturilor, virozele specifice sezonului rece au scăzut brusc, aproape la jumătate în perioada 2-8 aprilie 2018, faţă de săptămâna anterioară 20 martie - 1 aprilie 2018. Vremea frumoasă din Săptămâna Mare a alungat virusurile, după cum arată cea mai recentă informare a Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Numai 157 brăileni au răcit în perioada menţionată anterior, aproape de două ori mai puţini faţă de ultima săptămână a lunii martie, când s-au înregistrat 267 cazuri cu infecţie respiratorie acută. Şi numărul bolnavilor de pneumonie este în continuă scădere de vreo patru săptămâni, ajungând în prima săptămână din aprilie la 77.

Cele mai multe cazuri de viroze au fost înregistrate în rândul copiilor de 2-4 ani, 48 la număr, fiind urmaţi de preşcolari şi şcolari, 34. Alţi 30 de adolescenţi şi tineri s-au îmbolnăvit în Săptămâna Mare, însă răceala de sezon nu a ocolit nici sugarii, fiind 20 de bebeluşi diagnosticaţi cu infecţie respiratorie acută. Brăilenii trecuţi de 50 ani au fost ceva mai rezistenţi în faţa virozelor, doar 25 dintre ei s-au îmbolnăvit. Cifrele sunt în continuă scădere la toate categoriile de vârstă, de trei săptămâni încoace. Au fost perioade când în rândul copiilor aflaţi în colectivitate erau înregistrate peste 100 cazuri de infecţii respiratorii acute, iar la copiii de 2-4 ani numărul celor diagnosticaţi cu viroză sărea lejer de 70. Şi la categoria “internări”, numărul pacienţilor este într-o scădere semnificativă: de la 30-40 persoane/săptămână la 10 în perioada 2-8 aprilie.

Nici pneumoniile nu au mai afectat brăilenii aşa mult. În prima săptămână a acestei luni, au fost înregistrate 77 cazuri. Numărul bolnavilor a scăzut uşor, comparativ cu ultima săptămână din martie, când au fost 86 cazuri de pneumonie, şi cu perioada 12-18 martie când în statisticile DSP au figurat 110 brăileni bolnavi. Cei mai afectaţi în prima săptămână din aprilie au fost sugarii, 32 dintre ei fiind diagnosticaţi cu pneumonie, iar numărul este în creştere faţă de perioadele anterioare. În rest, la celelalte categorii de vârstă s-au înregistrat scăderi uşoare. Cei mai puţin afectaţi de pneumonie au fost brăilenii de 50-64 ani, doar 5 dintre ei având această boală. Din totalul de 77 brăileni diagnosticaţi cu pneumonie, 35 au fost internaţi pentru îngrijiri medicale.

Gripa a ocolit Brăila în sezonul rece, iar acum, când temperaturile depăşesc 20 grade Celsius, pericolul este cu atât mai mic pentru apariţia virusului în judeţul nostru, susţin specialiştii. Astfel, rămânem în continuare singurul judeţ din ţară cu zero cazuri de gripă, zero suspiciuni şi, automat, zero decese. Din păcate, la nivel naţional, numărul celor decedaţi din cauza virusului gripal a ajuns la 123, cel mai recent fiind făcut public de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, miercuri. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 54 ani, din judeţul Mureş, confirmat cu virus gripal tip A, nevaccinat antigripal. Decesul a fost înregistrat pe 2 aprilie.
Categorie articol: 

Comentarii