Mergi la conţinutul principal

Vrei să munceşti în Belgia?

În Belgia chiria nu se compară cu cea din România, din aproape niciun punct de vedere. Aşa cum este şi normal, drepturi au şi chiriaşii, şi proprietarii; la fel şi obligaţii - proprietarii nu sunt lipsiţi de ele. Preţurile unei locuinţe diferă în funcţie de regiune, oraş şi zonă.
Costul unei locuinţe este în medie de 400 de euro pe lună, de persoană. În plus faţă de chirie, locatarul trebuie să platească şi utilităţile: energie, apă, gunoi, etc
Sistemul imobiliar este foarte bine pus la punct. În cele mai multe cazuri, în Belgia, contractul de închiriere a unei locuinţe se face pe termen lung, adică pe 2- 3 ani. Totuşi, pentru cei care doresc chirie pe o lună sau două, trebuie să ştie că în acest caz chiria va fi mult mai scumpă, aproximativ de 2 ori mai mare.
Există opţiune de contract pe x nr.de ani cu renegociere la fiecare x ani; asta înseamnă că de exemplu, dacă închiriezi un apartament pe 3 ani, cu renegociere la fiecare 1 an, timp de 1 an de zile, proprietarul nu are voie să te dea afară fără preaviz de minim 3 luni, sau fără să plătească despăgubiri. La fel şi în cazul chiriaşilor. După 1 an se renegociază contractul.
De obicei, chiria se plăteşte prin transfer bancar în avans, într-un cont bancar specificat în contractul de chirie.

Transport

Belgienii stau foarte bine la capitolul transport, reţeaua de transport în comun fiind foarte bine organizată, iar marile oraşe dispun de una sau mai multe centuri ocolitoare. Reţeaua de metrou are 4 magistrale, iar reţeaua de autobuze are şi trasee de noapte.
Biletele se pot cumpăra de la aparatele instalate în fiecare staţie. Biletele se pot achiziţiona prin plata cu monede sau cu cardul, iar preţul pentru un bilet unic este de 2 euro.
Un bilet cu 5 călătorii costă 7.70 euro, unul cu 10 călătorii costă 13.5, iar un bilet valabil intreaga zi costă 6.5 euro.
Un lucru interesant este faptul că în weekend biletele de tren dus-intors sunt mai ieftine, iar la autobuze şi tren seniorii au reducere de 60%.

Locuri de muncă în Belgia

Românii pot munci legal în Belgia începând cu ianuarie 2014, când accesul cetăţenilor români pe piaţa forţei de muncă din Belgia a fost complet liberalizat, aceştia beneficiind de aceleaşi drepturi ca ale cetăţenilor belgieni.
Pentru a găsi cu usurinţă un loc de muncă în Belgia, un atu extrem de important îl reprezintă cunoaşterea cel puţin a unei limbi din cele trei oficiale (olandeză, franceză, germană), dar şi a limbii engleze.
Dacă doriţi să rămâneţi în Belgia pentru a lucra pe o perioadă mai mare de 3 luni, este necesar să vă inscrieţi în comuna de resedinţă pentru obţinerea unui permis de şedere.

Românii aflaţi la muncă în Belgia lucrează în principal în sectoare precum construcţii, curăţenie, IT și medical. Totodată, un număr semnificativ lucrează în Instituţiile Europene. Pentru a putea practica meserii precum cea de medic sau infirmieră, diplomele obţinute în România trebuie echivalate, procedură ce poate dura între 6 luni și un an.
În Belgia, cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile pentru ingineri, IT-işti, medici şi asistenţi medicali, dar şi personal calificat - zidari, frezori CNC, menajere sau bucătari. Locuri de muncă in Belgia puteţi găsi accesand diferite portale de joburi, cum ar fi de exemplu http://www.infomunca.ro/locuri-de-munca/in-tara-Belgia-21

Salariu

Zidarii români care îşi doresc un loc de muncă în Belgia, pot avea un salariu de aproximativ 1.500-1.600 de euro pe lună, montatorii de panouri solare 1.400 euro, iar bucătarii între 1.000 şi 1.500 euro. Ca menajeră sau baby-sitter poţi câştiga 900-1.000 euro.
Cele mai mari salarii pe care le pot câştiga românii în Belgia sunt adresate medicilor specialişti - acestea pornind de la 3.500-4.000 euro în sus. Managerii de producţie pot câştiga şi ei aproximativ 3.700 euro pe lună.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro