Mergi la conţinutul principal

Votul uninominal, un pas inainte

Imediat ce se va da unda verde sesiunii legislative, Senatul va incepe dezbaterea proiectului de lege privind votul uninominal, initiat de Asociatia ProDemocratia (APD). Parlamentarii din Comisia electorala au reusit, zilele trecute, pe ultima suta de metri, sa ajunga la un acord in privinta actului normativ care elimina votul listelor de partid la alegerile generale. Proiectul a trecut cu zece voturi "pentru" si doua abtineri, fara nici un vot impotriva, si asteapta sa fie luat in primire de catre senatori, care vor putea depune amendamente pe marginea lui. Dupa dezbaterea in plenul Senatului, legea va ajunge si pe miinile deputatilor, Camera pe care o reprezinta acestia fiind si decizionala. Ce parere au, insa, parlamentarii de Braila despre acest lucru? Contactati telefonic pentru a-si exprima un punct de vedere, acestia au salutat ideea votului uninominal, insa, cel putin cei ai PSD, au tinut sa precizeze ca varianta propusa de APD nu este cea mai fericita. Astfel, senatorul PSD Aurel Simionescu s-a aratat dezamagit de modul in care a fost promulgata la Senat legea. Desi se declara adeptul acestei proceduri de vot, Simionescu a tinut sa sublinieze ca nu agreeaza varianta mixta propusa de APD si ca ar fi preferat varianta clasica, folosita pina acum pentru alegerile locale: "Varianta propusa e un fel de vot uninominal mixt. Adica ce ramine dupa primul vot se imparte la restul. Eu as fi peferat sa se mearga ca la primari. Era mai simplu, mai corect si lumea era obisnuita. Dar vom vedea. Vor fi discutii si in Senat si la Camera Deputatilor. Oricum, este un pas important inainte".
Incintat de faptul ca, in sfirsit, au inceput sa se miste lucrurile in privinta votului uninominal s-a aratat si deputatul PSD de Braila, Mihai Tudose. Acesta a tinut sa precizeze ca, cu cit mai repede se vor termina discutiile tehnice privind aceasta lege, cu atit mai bine: "Eu m-am declarat dintotdeauna adeptul votului uninominal. E un pas important. Asta inseamna reforma clasei politice. Sint adeptul introducerii lui pentru tot ce inseamna alesi, indiferent ca sint locali sau altfel. Desi o sa fie discutii lungi privind partea tehnica a votului, macar acum vorbim de “cum” o sa o facem, nu de “daca”. Eu zic ca, cu cit mai repede o facem, cu atit mai bine". La rindul sau, colegul acestuia de partid, deputatul Alin Teodorescu, a tinut sa precizeze ca lucrurile sint mai complicate decit par, si ca discutiile pe seama votului uninominal s-ar putea prelungi pina dupa alegerile europarlamentare: "In forma actuala, legea votului uninominal e o solutie pe jumatate proasta. Nu cred ca va trece pina la europarlamentare. PRM deja a anuntat ca va depune sute de amendamente. Asta il va face pe Basescu sa declanseze procedurile pentru referendum, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare. Vom vedea cum vor decurge lucrurile".
In ceea ce il priveste pe deputatul PD Horia Vasioiu, acesta a tinut sa precizeze ca PD a sustinut inca de la inceput varianta propusa de APD, asa ca nu poate fi decit multumit ca a trecut de comisie. Cu toate acestea, parlamentarul brailean a adaugat ca nu crede ca proiectul de lege va fi adoptat pina la alegerile europarlamentare: "Nu cred ca va trece, pentru ca sint multi care sint impotriva. Va trece doar daca exista vointa politica, dar PRM si UDMR deja au anuntat ca vor ingreuna procesul, pentru ca nu au interes ca acest vot sa fie introdus. Si cum va fi nevoie de jumatate plus 1 din parlamentarii aflati in functie, atit la Senat cit si la Camera Deputatilor, va dati seama ca o sa iasa ceva scandal. Oricum, daca nu va trece, asa cum a spus Basescu, atunci vom merge pe 25 noiembrie, si la alegeri europarlamentare si la referendum pentru votul uninominal".
Senatorul PLD, Dan Sabau, si colegul acestuia de partid, deputatul Gabriel Sandu, nu au putut fi contactati pina la inchiderea editiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro