Mergi la conţinutul principal

Vot la limită pentru valorificarea “cadavrului” termoficării

• proiectul privind casarea magistralei de termoficare şi valorificarea pieselor şi instalaţiilor din fosta reţea de termoficare a oraşului a trecut la limită prin CLM, cu 18 voturi “pentru” • liberalii au propus două amendamente dintre care doar unul a modificat textul iniţial al proiectului de hotărâre: înainte de a fi vândute la fier vechi, să se facă totuşi o evaluare a pieselor ce nu mai pot fi folosite • al doilea amendament, picat însă la vot, a vizat scoaterea din proiect a articolului ce permite casarea magistralei de termoficare

 

Operatorul de apă-canal CUP Dunărea Brăila a obţinut într-un final acordul majorităţii consilierilor municipali pentru casarea întreg obiectivului “magistrală de termoficare”, cu o valoare de inventar de aproape 179 milioane lei, iar în plan secund, permisiunea valorificării pieselor, ansamblelor şi subansamblelor provenite din dezafectarea fostelor centrale termice de cartier şi a punctelor termice. La şedinţa de luni a mini-Parlamentului local, consilierul liberal Petrică Popa a venit cu două amendamente la acest proiect: primul viza stipularea în clar a obligaţiei de a fi mai întâi evaluate bunurile ce ar urma să fie valorificate la fier vechi, iar al doilea, amânarea unei decizii privind aprobarea casării magistralei de termoficare. “Propun ca la punctul a) la articolul 4 din proiect să fie trecut mai întâi că echipamentele care nu pot fi folosite să fie mai întâi evaluate înainte de a fi vândute la fier vechi. Practic e o rocadă între punctele a şi b din forma proiectului propusă nouă astăzi spre aprobare. Rocada asta o consider necesară pentru că mai întâi trebuie făcută o evaluare înainte de a fi vândute la fier vechi acele piese, iară nu invers. Cea de a doua propunere este aceea de a fi scos integral articolul 3 din proiect, privind casarea magistralei, pentru ca aceasta să se facă abia când lucrurile vor fi posibile din punct de vedere juridic”, a spus liberalul.

De asemenea, temerile consilierilor care au mai luat cuvântul pe acest subiect s-au legat şi de faptul că magistrala de termoficare face totuşi obiectul unor anchete în derulare pentru soluţionarea unor dosare de furt. Primarul municipiului, Marian Dragomir, a dat asigurări că aprobarea casării reţelei nu perturbă în nici un fel aceste anchete şi nici nu-i absolvă în vreun fel pe hoţi de răspunderea în faţa legii.

Supuse votului, dintre cele două amendamente doar primul a primit acordul consilierilor prezenţi la şedinţă, context în care, în varianta upgradată, proiectul în discuţie a trecut la pachet şi cu permisiunea casării obiectului de inventar “magistrală de termoficare” cu o valoare de aproximativ 179 milioane lei.

La votul final, întreg proiectul a trecut cu 18 voturi “pentru” şi 6 “împotrivă”, la limită dacă ne gândim că avea nevoie de votul a două treimi dintre consilierii prezenţi, fiind totuşi un proiect pe parte de patrimoniu.

Practic noul proiect vine cu precizarea clară că valorificarea echipamentelor demontate din PT-uri şi CT-uri se va face conform principiului “ce poate fi salvat şi vândut ca bun funcţional nu va ajunge să fie vândut ca fier vechi”.

În ce priveşte a doua prevedere importantă, şi anume casarea magistralei de termoficare, urgenţa cu care subiectul a fost readus în atenţia CLM este justificată de teama furturilor, date fiind episoadele anterioare în care o bună parte dintre conducte au fost furate. De altfel, operatorul de apă-canal CUP Dunărea Brăila, depozitarul de moment al tuturor acestor componente, a atras în repetate rânduri atenţia asupra acestui pericol.

Precizăm că de la şedinţa CLM au absentat motivat Daniela Rădulescu de la ALDE şi liberalul Florinel Pricop       

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro